Gospodarstvo

Kad: Izredna revizija je verodostojna

Ljubljana, 03. 12. 2009 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA /P.J./N.D.
Komentarji
2

Kad je predstavnikom Steklarske nove in stečajnemu upravitelju predstavil izsledke izredne revizije. Ocenili so, da bi pristojne osebe lahko že razmišljale o nadaljnjih postopkih za odgovornost.

Kad je predstavnikom delavcev in sindikatov Steklarske nove ter stečajnemu upravitelju družbe Štefanu Roli predstavil izsledke revizije poslovanja v družbi za obdobje od leta 2005 do maja letos, ko je bil uveden stečaj v Steklarski novi. Revizija je v tem obdobju razkrila nepravilnosti, predvsem pa opustitev dolžnih ravnanj uprave in nadzornega sveta družbe. Kot so po sestanku povedali na Kadu, revizija po njihovi oceni daje dovolj podlage za začetek nadaljnjih postopkov, vendar pa je to pristojnost stečajnega upravitelja, ki bo to možnost še preučil.

Predstavnik nekdanjih zaposlenih v Steklarski novi Stjepan Miklaužić je sicer izpostavil, da nadzorni svet za to ni odgovoren, predsednica celjskega regijskega sindikata Neodvisnost KNSS Majda Medved pa je menila, da nadzorni svet nosi odgovornost, so še pojasnili na Kadu.

Posebno revizijo poslovanja Steklarske nove je Kad avgusta letos predlagal stečajnemu upravitelju Roli, s poudarkom na preveritvi obračunavanja in plačevanja prispevkov, najemanja in dajanja kreditov, vodenja zalog zagotovljenih izdelkov ter vodenja in izvršitve posameznih pravnih dejanj na podlagi potrjene prisilne poravnave v letu 2005.

Kot je znano, po mnenju Kada različne poslovne transakcije Steklarske nove v letih 2005 do 2008 niso bile skladne z veljavno zakonodajo in so povzročile znižanje vrednosti sredstev ter poslabšanje finančnega položaja družbe in posledično njen stečaj.

Družba je imela v celotnem revidiranem obdobju negativen obratni kapital in je vse od začetka poslovanja konec leta 2003 poslovala z izgubo. Niti izvedeni postopek prisilne poravnave v letu 2006, v katerem so bile odpisane obveznosti družbe v višini 80 odstotkov, tega stanja ni spremenil. Potrdi in nadaljuj

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
03. 12. 2009 23.23
pa kateri pametnjakovič se je izmislil odlog plačila prispevkov?
galiot
03. 12. 2009 11.13
Podjetje steklarska nova ,kot se vidi da že kar nekaj let posluje z ogromno izgubo,pa čeprav je v državni lasti ni država nič ukrepala nasprotno pomagala kvazi menedžerjem,da jo še bolj izčrpujejo.Delavci so delali za tisto mizerijo,kar je sramota države ,niso plačevali prispevkov.Konec koncu država glavni podpornik barab....