Gospodarstvo

KAD s 15 milijardami dobička

Ljubljana, 11. 04. 2006 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državna Kapitalska družba ima 270 tisoč zavarovancev, pet tisoč med njimi pa jih prejema tudi rento.

Predsednik uprave KAD Tomaž Toplak
Predsednik uprave KAD Tomaž Toplak FOTO: POP TV
Poslanec SNS Srečko Prijatelj je kot član parlamentarne preiskovalne komisije, ki preučuje domnevno sporne prodaje deležev Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) v 83 gospodarskih družbah danes v pismu pozval predsednika DZ Cukjatija, naj kolegij predsednika DZ znova razpravlja in odloča o vsebini sklepa o preiskavi. Prijatelja zanima, na podlagi kakšnih meril so bila podjetja uvrščena na omenjeni spisek. Poslanec SNS Cukjatija opozarja, da lahko s trenutno predvidenim vrstnim redom preiskave komisija povzroči nove krivice slovenskim državljanom. Dejstvo je namreč, da je ravno zaradi divjega lastninjenja podjetij nezaposlenih že skoraj 100.000 ljudi, meni Prijatelj. V kolikor želi komisija kredibilnost in DZ ugled, mora preiskovalna komisija delovati v skladu z interesi javnosti. Podatki, ki niso označeni kot tajni, pa bi morali biti predstavljeni javnosti, je ocenil Prijatelj.

Nadzorni svet Kapitalske družbe (KAD) se je na današnji seji seznanil z nerevidiranim lanskim poročilom in s poslovnimi poročili skladov v upravljanju KAD za poslovno leto 2005. KAD je lani ustvarila za 15 milijard tolarjev čistega dobička, dobiček iz rednega poslovanja pa je znašal 19 milijard tolarjev.

Tudi poslovanje na področju upravljanja pokojninskih skladov je bilo lani po ocenah nadzornikov družbe uspešno. KAD ostaja največja izplačevalka pokojninskih rent in največja izvajalka dodatnega pokojninskega zavarovanja, saj je v njene sklade vključeno že več kot 270.000 članov oz. zavarovancev, od tega jih dobrih 5000 prejema dodatno mesečno pokojnino. Skupna vrednost sredstev skladov v upravljanju presega 120 milijard tolarjev, mesečna vplačila premij pa presegajo dve milijardi tolarjev.

Uprava družbe je lani pripravila tudi dolgoročni načrt razvoja KAD, ki bo družbo preoblikoval v pomembno finančno skupino. S tem naj bi družba "lažje omogočila komplementarnost obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja z dodatnim pokojninskim zavarovanjem", to pa naj bi bilo v skladu s smernicami lizbonske strategije EU, ki predvideva dolgoročno stabilnost pokojninskega sistema za obdobje vsaj 50 let.

Uprava KAD je nadzornike danes seznanila tudi z načrtom za zmanjšanje števila in obsega netržnih naložb manjših vrednosti, ki nimajo potenciala rasti. Prodaja deležev naj bi bila tudi skladna s strategijo umika države iz gospodarstva, menijo v KAD.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.