Gospodarstvo

KAD in SOD se bosta pogajala

Ljubljana, 05. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba še proučujeta Novartisovo ponudbo za prevzem Leka, saj želita priti do optimalne odločitve glede izkupička pa tudi ohranitve Lekove blagovne znamke, razvoja in delovnih mest.

Lek
Lek FOTO: POP TV

Švicarsko podjetje Novartis naj bi se z Lekom dogovorilo za ceno 795 milijonov dolarjev v gotovini, oziroma za 95.000 SIT za delnico. Po besedah poznavalcev borze bo odločitev o višini cene delnice, po kateri bosta največja lastnika Leka prodala svoje delnice, ključna za težo prevzema. Da bi bila pogajanja čim bolj uspešna, pa se bodo veliki lastniki poskušali povezati.

Direktor Slovenske odškodninske družbe (SOD) Igor Kušar je morebitno prevzemno ceno označil za čisto ugibanje, ni pa zanikal, da jo bosta tako Kapitalska družba (KAD) kot SOD skušala zvišati do maksimuma. "Možnost, da zahtevamo višjo ceno, je zelo velika. Vprašanje pa je, kakšne so realne možnosti za to, saj je treba upoštevati tudi druge komponente" je pojasnil Kušar.

Lek
Lek FOTO: POP TV

SOD se bo pri določanju višine cene delnice, ki jo bo zahtevala od Novartisa, obrnila po pomoč k priznani mednarodni investicijski družbi. Ta ji bo pomagala določiti ceno delnice, ki bi jo bil pripravljen plačati drug kupec. Kušar možnega novega kupca ni izključil.

Tudi direktor KAD Jože Lenič pričakuje naporna pogajanja s prevzemnikom, na podlagi katerih bodo po posvetu z drugimi lastniki odločali o morebitni spremembi statuta družbe Lek. Poleg čim višje cene, pa bodo vodilni v obeh družbah poskušali dobiti tudi pravno zagotovilo, da novi lastnik ne bo ogrožal razvoja oziroma zmanjševal število zaposlenih v Leku.

Švicarji se bodo s predstavniki SOD prvič sestali 9. septembra, s predstavniki KAD pa so se dogovarjali že v torek, vendar konkretnih dogovorov še niso dosegli.