Gospodarstvo

KAD in SOD dala zeleno luč

Ljubljana, 08. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet KAD in upravni odbor SOD sta potrdila prodajo Mercatorjevih delnic Istrabenzu in Pivovarni Laško.

Direktor Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja (KAD) Tomaž Toplak
Direktor Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja (KAD) Tomaž Toplak FOTO: POP TV

Kot je dejala predsednica nadzornikov KAD Andrijana Starina Kosem, so člani preučili vse člene pogodbe in soglasno potrdili prodajo. Pogodba je tako začela veljati danes, prodajna cena, ki zaenkrat še ostaja skrivnost, pa je po besedah predsednice nadzornega sveta dobra.

Starina Kosem je tudi potrdila, da bo KAD sodeloval pri dokapitalizaciji Mercatorja. KAD bo v Mercatorju udeležen kot portfeljski vlagatelj, ne bo pa več sodeloval pri aktivnem upravljanju družbe. Deleža, pridobljenega s sodelovanjem pri dokapitalizaciji 'najboljšega soseda', pa KAD zaenkrat ne namerava prodajati.

Nadzorni svet Kapitalske družbe in upravni odbor Slovenske odškodninske družbe sta prepričana, da je cena, neuradno 38 tisoč tolarjev za delnico, dobra.

O prodaji delnic tudi SOD

Prav tako se je upravni odbor seznanil s pogodbo o prodaji delnic družbe Mercator in jo soglasno potrdil. Upravni odbor družbe je dal tudi soglasje k dokapitalizaciji družbe Mercator.

Direktor Slovenske odškodninske družbe Marko Pogačnik
Direktor Slovenske odškodninske družbe Marko Pogačnik FOTO: POP TV

Vodstvi KAD in SOD sta se za prodajo Mercatorjevih delnic družbi odločila "na podlagi ekonomskih učinkov" oziroma zaradi "strategije preoblikovanja svojega portfelja", ki med drugim predvideva tudi postopen umik države iz gospodarstva.

Takšno obrazložitev sta na ločenih novinarskih konferencah v sredo zagovarjala direktorja KAD Tomaž Toplak in SOD Marko Pogačnik. Prav tako naj bi bili pogodbi v celoti skladni z zakonodajo.

Pogodbi sta v zadnjem tednu sprožili vrsto pomislekov med ekonomisti in predstavniki opozicijskih strank, češ da je bil nakup speljan mimo mednarodnega razpisa in da je v nasprotju s koalicijsko pogodbo vladnih strank o politiki državnih investicij v slovenskih gospodarskih družbah.

SORODNI ČLANKI