Gospodarstvo

KAD ima novo vodstvo

Ljubljana, 21. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupščina KAD je za začasnega predsednika uprave imenovala Tomaža Toplaka, za začasno članico uprave pa Matejo Božič.

Boruta Jamnika (na sliki) je zamenjal Tomaž Toplak
Boruta Jamnika (na sliki) je zamenjal Tomaž Toplak FOTO: POP TV

Skupščina Kapitalske družbe (KAD) je obenem razrešila dosedanjega začasnega predsednika uprave Boruta Jamnika in začasnega člana uprave Tomaža Kuntariča. Nova člana uprave tako skupaj s Heleno Bešter, ki ostaja na svojem mestu, sestavljata tričlansko upravo.

Oba razrešena člana bosta primopredajo poslov opravila do srede. Imenovanje novih začasnih članov uprave, še pojasnjujejo v KAD, pa velja za čas do imenovanja novega predsednika in člana uprave oziroma najdlje za obdobje enega leta. Današnja skupščina se je sicer seznanila tudi s pojasnili uprave Kapitalske družbe o razlogih za glasovanje na skupščini Zavarovalnice Triglav julija lani.

Jamnik je, kot je znano, skupaj s Kuntaričem v začetku februarja napovedal svoj odhod in sporočil, da bo po razrešitvi na skupščini odšel za člana uprave v novogoriški Hit, kjer je bil sicer zaposlen že od julija do novembra 2003. Jamnik in Kuntarič sta se za odhod, kot poudarjata, odločila iz osebnih razlogov.

Nadzorni svet KAD je nato sredi februarja potrdil in sklenil sporazum o prenehanju mandata Jamniku in Kuntariču. Sporazum ju je zavezoval, da do razrešitve na današnji seji skupščine KAD opravljata svoje funkcije. Jamnik bo prejel odpravnino v znesku ene plače, od 26. februarja do današnje razrešitve na skupščini pa je funkcijo predsednika uprave opravljal brez nadomestila. Kuntariču, ki ostaja v delovnem razmerju na KAD, po prenehanju mandata pripada odpravnina v višini štirih mesečnih plač.

Kdo je Tomaž Toplak?...

Štiridesetletni Tomaž Toplak je po poklicu univerzitetni diplomirani pravnik s pravosodnim izpitom in odvetnik. Prvo službo je našel leta 1991 na ministrstvu za delo, kjer je bil zadolžen za delovno zakonodajo. Pet let je bil pravni svetovalec in direktor pravnega oddelka Banke Slovenije.

Štiri leta je bil član nadzornega sveta Kapitalskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja, med Bajukovo vlado leta 2001 pa je bil za krajši čas tudi predsednik uprave KAD. Potem ko je postal član strokovnega sveta Koalicije Slovenija, zadolžen za izdelavo finančnega programa, je na vrhu KAD zamenjal Jožeta Leniča.

Na spisku Toplakovih nadzornih funkcij je še članstvo v nadzornem odboru Agencije RS za prestrukturiranje in privatizacijo, od leta 2001 je član nadzornega odbora Slovenske odškodninske družbe (SOD) in predsednik nadzornega odbora Mestne občine Ljubljana. Toplak je tudi predsednik SME Union Slovenija, gospodarskega združenja podjetnikov malih in srednje velikih podjetij ter član Društva pravnikov v gospodarstvu.

... in kdo Mateja Božič?

Mateja Božič, 39-letna univerzitetna diplomirana inženirka gradbeništva, je leta 1997 magistrirala na ljubljanski ekonomski fakulteti in pridobila naziv magistre poslovodenja in organizacije. Od leta 1993 je zaposlena v Petrolu. Svoje poklicno delo je začela na področju maloprodaje kot samostojni analitik.

Z organizacijskim preoblikovanjem je leta 1997 postala pomočnica direktorja sektorja za strateški razvoj. Od leta 1996 do leta 2001 je Božičeva bila članica nadzornega sveta Petrola. Leta 2000 je postala svetovalka predsednika uprave, predvsem za področje preoblikovanja in ekonomike, v letu 2003 je postala svetovalka člana uprave za področje financ in energetike, lani pa pomočnica direktorja sektorja za pravne zadeve.