Gospodarstvo

Jutri rok za ponovljeni razpis UMTS

Ljubljana, 02. 09. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ponedeljek ob 12. uri se bo iztekel rok za prijavo na ponovljeni javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje storitve tretje generacije mobilne telefonije UMTS/IMT-2000.

Zatem bo strokovna komisija na ministrstvu za informacijsko družbo javno odprla prispele ponudbe. Vlada je v razpisu predvidela podelitev največ treh koncesij, za vsako pa naj bi dobila najmanj 22 milijard tolarjev. V primerjavi s prvim razpisom, ki se je neuspešno iztekel maja, je koncesnina nižja za pet milijard tolarjev, vendar se bo najverjetneje tudi na tokratni razpis prijavil le največji operater mobilne telefonije v Sloveniji, Mobitel.

Potem ko prvi razpis maja zaradi zgolj ene prispele ponudbe – poslal jo je Mobitel - ni uspel, bo za uspešen zaključek tokratnega razpisa zadostovala že ena ponudba, ki bo ustrezala razpisnim pogojem. V Mobitelu, ki je sicer v stoodstotni lasti Telekoma Slovenije, v

katerem ima država 66,5-odstotni lastniški delež, so že napovedali, da se bodo na razpis prijavili. Oba ostala operaterja mobilne telefonije v Sloveniji, Simobil in Western Wireless International, na razpisu zaradi previsoke koncesijske dajatve ne bosta sodelovala. Po izračunih Simobila naj bi bila ob vseh treh podeljenih koncesijah v Sloveniji glede na število prebivalcev koncesijska dajatev kar peta najvišja na svetu.

Ob tem se odpirajo še nekatera druga vprašanja; predvsem glede konkurence, ki je na področju UMTS v primeru podelitve zgolj ene koncesije pač ne bo. Obstaja možnost, da bi preostali dve koncesiji za UMTS podelili kasneje, tako na ministrstvu za informacijsko družbo, vendar pa bodo pogoji, vključno z višino koncesijske dajatve, najverjetneje ostali nespremenjeni. Koncesija za UMTS se v Sloveniji podeljuje za dobo 15 let z možnostjo dvakratnega podaljšanja za dobo petih let, koncesionar pa bo moral dajatve plačati v 60 dneh od podpisa koncesijske pogodbe v enem ali dveh obrokih.

UMTS (Universal Mobile Telephone Service) ali tretja generacija mobilne telefonije naj bi povečala možnosti današnje mobilne, brezžične in satelitske telefonije, z večjimi kapacitetami, pretokom podatkov in večjo paleto storitev. V uporabo pridejo novi frekvenčni pasovi 1885-2025 MHz in 2110-2200 MHz, ter pasova 1980-2010 MHz in 2170-2200 MHz za satelitske zveze.