Gospodarstvo

Jurkovič novi direktor SŽ

Ljubljana, 03. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi direktor Slovenskih železnic je Jože Jurkovič, dosedanji član nadzornega sveta. Funkcijo bo prevzel v najkrajšem možnem času.

Jože Jurkovič
Jože Jurkovič FOTO: POP TV

Nadzorniki Slovenskih železnic so na današnji seji za novega generalnega direktorja holdinga Slovenske železnice za obdobje štirih let imenovali Jožeta Jurkoviča, doslej člana nadzornega sveta, je po seji sveta povedal njegov predsednik Peter Verlič. Namestnik generalnega direktorja je postal Branko Omerzu, pomočnik pa Igor Hauptman.

Jurkovič, sicer predavatelj na ljubljanski fakulteti za strojništvo in župan Škofljice, bo funkcijo prevzel v najkrajšem možnem času. Kot je dejal, se železnice soočajo z veliko problemi, prepričan pa je, da bo kot novi generalni direktor skupaj z vsemi zaposlenimi uspel v določenem času "narediti pozitiven premik". O svojih prvih nalogah Jurkovič ni želel govoriti. "Najprej se bomo utirili, potem pa bomo začeli pospeševati," je dejal.

Na razpis za vodilna mesta v Slovenskih železnicah je sicer prispelo 25 prijav, od tega devet za mesto generalnega direktorja. Slovenske železnice od lanskega decembra kot vršilec dolžnosti vodi dotedanji predsednik nadzornega sveta Boris Živec. Na tem mestu je zamenjal prejšnjega generalnega direktorja Blaža Miklavčiča, ki so ga nadzorniki razrešili iz krivdnih razlogov.

Izgube v prvih treh mesecih poslovanja

Nadzorniki Slovenskih železnic so se seznanili tudi s poslovanjem družbe v prvih treh mesecih letos. Železnice so v tem obdobju ustvarile 2,2 milijarde tolarjev izgube. Četrtletni poslovni rezultat bi bil po Verličevih besedah drugačen, če se tako kot v preteklosti ne bi upoštevala davek na dodano vrednost in plačilo uporabnine.

Nadzorni svet je sprejel tudi izhodišča za letošnji poslovni načrt Slovenskih železnic, ki jih bo po Verličevih besedah upoštevalo tudi novo vodstvo družbe in v okviru teh izhodišč pripravilo tudi svojo vizijo poslovanja. "Menim, da bo to prva temeljita izkaznica, ki bo nakazala smer prihodnjega razvoja železnic," je še dejal predsednik nadzornikov.