Gospodarstvo

Jeklarji zahtevajo zaščito

Washington, 01. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Več tisoč ameriških jeklarjev je v četrtek na shodu v bližini Bele hiše pozvalo ameriškega predsednika Georgea Busha, naj pomaga domači jeklarski industriji in uvede carine na uvoženo jeklo.

Podobne prošnje so na sestanku s predsednikom izrazili kongresniki iz ameriških zveznih držav, ki so vodilne proizvajalke jekla. Bush se mora do prihodnjega tedna odločiti, ali bo sprejel, zavrnil ali pa spremenil paket pomoči za ameriško jeklarsko industrijo, ki ga je predlagala ameriška komisija za mednarodna trgovino. Paket pomoči vključuje tudi do 40-odstotne carine za 19 vrst uvoženega jekla.

Odločitev je za Busha kočljiva tako s političnega kot tudi z ekonomskega vidika. Če predsednik ne bi ustrezno zaščitil ameriške jeklarske industrije, bi ga lahko zvezne države proizvajalke jekla ovirale pri sprejemanju zakonodaje, ki bi mu dala širša pooblastila pri sklepanju trgovskih poslov. Vplivale pa bi lahko celo na njegove možnosti za ponovno izvolitev leta 2004. Po drugi strani pa bi z uvedbo carin prizadel ameriške družbe, ki jeklo uvažajo, saj bodo prisiljene zvišati cene in proizvodnjo prenesti v tujino. Poleg tega pa bi razjezil ključne trgovske partnerje.

Evropska unija je že zagrozila, da se bo ob uvedbi carin pritožila pri Svetovni trgovinski organizaciji, Japonska in Brazilija pa sta sporočili, da bosta odgovorili s carinami na ameriško blago.

SORODNI ČLANKI