Gospodarstvo

Je Mercator zlorabil svoj položaj na trgu?

Ljubljana, 04. 06. 2009 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Urad za varstvo konkurence bo predlagane zaveze Mercatorja, ki jih je ta predložil v postopku ugotavljanja kršitve zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, preizkusil na trgu.

Mercator
Mercator FOTO: Dare Čekeliš

Urad se bo o zavezah Mercatorja izrekel po preizkusu na trgu. Varuh konkurence je zainteresirane pozval, da do 19. junija do 12. ure posredujejo morebitno mnenje o Mercatorjevih zavezah.

Varuh konkurence proti Mercatorju vodi postopek ugotavljanja kršitve zakona o omejevanju konkurence, ker obstaja verjetnost, da naj bi Mercator zlorabljal svoj domnevno prevladujoči položaj na trgu nabave izdelkov za vsakdanjo rabo z namenom nadaljnje prodaje v Sloveniji.

Mercator naj bi podpis pogodb s svojimi dobavitelji pogojeval z zahtevo po številnih neupravičenih pogodbenih bonitetah, ki niso vključene v kalkulacijo maloprodajnih cen, in visokih rabatih, ki naj ne bi bili upravičeni z običajnimi pogoji poslovanja.

Uradu za varstvo konkurence je zdaj preložil zaveze, na podlagi katerih naj bi se odpravilo stanje morebitnih kršitev določb zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki mu jih očita urad.

Namen instituta zavez je predvsem hitra in učinkovita ureditev razmer na trgu, kar je v interesu vseh udeležencev postopka, torej doseči ustrezno rešitev, katere uveljavitev in izvajanje odpravlja vse dvome o morebitnem protikonkurenčnem delovanju Mercatorja. Predlagane zaveze so za stranko obvezne, saj urad o zavezah odloči z odločbo.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
04. 06. 2009 15.32
kr verjemite meni stari noni,MERKATOR SE SAM POKOPAVA,KMALU BO POČILO NAJ SE VZAME JUNAK,IN NAJ MI PLJUNE V OBRAZ,ČE SE MOTIM
JohnWayne
04. 06. 2009 14.57
Glede na marže kakršne so naj jih kar malo pogledajo.. Res ni fer, da oni izdelek kupijo oz izpogajajo po 0,1 € in ga kasneje prodajajo po 1€, v pogodbo pa zapišejo, da če bo izdelovalec prodajal tudi drugim, da se mu pogodba prekine..
kr-eden
04. 06. 2009 14.53
Merkator res izkorišča prevladujoč položaj na trgu. Sam sem bil priča primeru, ko je Mercator od privatne pekarne zahteval (!!!) oz. prodajo njihovega kruha in slaščic pogojeval (!!!) s tem, da so zahtevali vsako leto (!!!) 5% višji rabat kot predhodno leto (prvo leto 5%, drugo leto 10%, tretje leto 15%, naprej pa ni več šlo !!!), kot plačilo pa zahteval kompenzacije !!!!! Pod takimi pogoji pekarna ni zmogla kaj dolgo delovati ! P.S. : Očitno Mercator oz. njihovi komercialisti niso sposobni razumeti, da plina, elektrike in podobnega pač ne moreš plačevati z moko, sladkorjem in podobnimi artikli, ki so jih "ponujali" v kompenzacijo !!!! Čas je že, da tudi tega "dobrega" soseda kaznujejo z kaznijo v višini 10% letnega prometa !!!!!!!!!!!!!!