Gospodarstvo

Je Lekova prevzemna cena nizka?

Ljubljana, 29. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cena 95.000 tolarjev, ki jo je švicarski farmacevtski koncern Novartis ponudil v danes objavljeni nameri za ponudbo za odkup vseh delnic Leka, je po mnenju borznih poznavalcev nizka za velike in solidna za male delničarje.

Medtem ko nekateri borzniki menijo, da je idealna in optimalna cena za prevzem 100.000 tolarjev, pa so nekateri prepričani, da bi se lahko prevzemna cena povzpela tudi do 120.000 tolarjev.

Po mnenju Andraža Gruma iz Abanke je cena, ki jo bo v končni fazi ponudil Novartis, odvisna predvsem od tega, kako se bosta nanjo odzvala največja Lekova delničarja, Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba. "Cena 95.000 tolarjev je le začetek," je poudaril Grum, ki meni, da bo cena v končni fazi dosegla od 100.000 do 120.000 tolarjev za delnico.

Matej Tomažin iz borznoposredniške hiše Ilirika je dejal, da bi bila ponudba 95.000 tolarjev za Lekovo delnico še pred dvema tednoma zelo zanimiva. Vprašanje pa je, tako Tomažin, kaj želijo delničarji od tega imeti, saj trenutno ponujena cena ne odraža dovolj visoke premije. "Če bi se nekoliko počakalo, bi lahko cena Lekove delnice še poskočila," je prepričan Tomažin.

Ceno, ki jo je Novartis ponudil, bodo po mnenju Mateje Šober iz borznoposredniške hiše Medvešek-Pušnik mnogi premerjali s ceno, ki sta jo za prevzem Pivovarne Union ponudila Pivovarna Laško in Interbrew. Kot je poudarila, se bo cena Leka bistveno zvišala, če bo prišlo do nasprotne ponudbe, sicer pa je idealna cena 100.000 tolarjev. "Vse je odvisno od razpleta. Vprašanje je, če se bodo Lekovi delničarji strinjali s predvideno prevzemno ceno 95.000 tolarjev. Če bo Novartis želel kupiti Lek na vsak način, bo ceno tudi zvišal," meni Šoberjeva. Kot še ocenjuje, bodo delničarji s prodajo delnic še nekoliko počakali in poskušali posredno izsiliti višjo ceno.

Nameravana prevzemna cena za delnico Leka je sicer več kot 73 odstotkov višja od povprečne cene Lekovih delnic v letošnjem letu. Po neuradnih podatkih naj bi Novartis želel pridobiti vsaj 51 odstotkov Leka; za omenjeni delež bo po napovedani prevzemni ceni 95.000 tolarjev moral odšteti približno 93,5 milijarde tolarjev.

Največji Lekov delničar je s 14,8-odstotnim lastniškim deležem Kapitalska družba, sledijo pa ji Slovenska odškodninska družba z 11 odstotki, BankAustria s 5,1 odstotka in West Merchant Bank s 4,7 odstotka delnic. Med manjšimi delničarji so med drugimi pida Triglav Steber 1 (3,6 odstotka) in NFD1 (3,5 odstotka), Lazard Capital Markets (2,7 odstotka), Raiffeisen Zentralbank (2,1 odstotka) in Zavarovalnica Triglav (2,1 odstotka).