Gospodarstvo

Janša zadovoljen z gospodarstvom

Ljubljana, 08. 11. 2006 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če bodo razmere dopuščale, bo šla vlada v nadaljnje korake za znižanje davkov in prispevkov, je dejal premier.

Janša je zadovoljen z gospodarskim stanjem Slovenije pred prevzemom evra
Janša je zadovoljen z gospodarskim stanjem Slovenije pred prevzemom evra FOTO: Dare Čekeliš
Z znižanem obdavčitve dela bomo v Sloveniji vsi, ki živimo od lastnega dela, postali bolj konkurenčni. Janez Janša

Razmerja med ključnimi makroekonomskimi kazalci gospodarskega stanja v Sloveniji še nikoli niso bila tako ugodna kot zdaj, kar še dodatno krepi optimizem pred 1. januarjem 2007, ko bo Slovenija prevzela evro, je dejal premier Janez Janša. "Slovenija bo postala del notranjega kroga razvitih držav EU, kar že samo po sebi prispeva k boljšemu ugledu in boljšim možnostim za slovensko gospodarstvo," je poudaril premier.

Pogoji gospodarjenja se po njegovih besedah čez noč ne bodo bistveno spremenili, se bo pa okrepila javnofinančna stabilnost in poenostavilo poslovanje podjetij, s prvim januarjem pa bo začel veljati tudi nov davčni sistem, ki bo po trditvah premierja enostavnejši in prijaznejši do uporabnikov.

Stroški dela se bodo zniževali postopno, v nekaj letih, saj je treba izpad dohodkov iz tega naslova nadomestiti, je pojasnil Janša in poudaril, da bo to doslej "najbolj radikalno znižanje obdavčitve dela".

Zniževanje davkov?

Slovenija po njegovih zagotovilih zmanjšuje proračunski primanjkljaj, a ne na račun socialnih in drugih pravic, temveč na račun bolj uspešnega gospodarjenja in varčevanja države. "Zmanjševanje obremenitev in s tem manjši pritok v državni proračun ne bo šel na račun zviševanja davkov na kakšnih drugih področjih," je zatrdil in pojasnil, da bodo izpad nadomeščali z višjo gospodarsko rastjo in zmanjševanjem porabe države.

Na vprašanje, ali je pričakovati še kakšna znižanja davkov in prispevkov, je premier odgovoril, da je najprej treba počakati na učinke že sprejetih zakonov. Prvi podatki, ki bodo relevantni za nadaljnje ukrepanje, bodo znani konec prihodnjega leta. "Če bodo razmere dopuščale, bo vlada že v tem mandatu šla v nadaljnje korake za znižanje davkov in prispevkov," je dejal.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
08. 11. 2006 18.40
Mislim, da bo rabil gospod predsednik nova ocala, saj s temi ne vidi prav. Mogoce se mu zdi dobro a ni realno torej pravilno
1P2L
08. 11. 2006 15.11
Seveda je zadovolejn in vidi lepo, kajti gleda skozi očala zaljubljenca!!!