Gospodarstvo

Janša ne bo nadzoroval Telekoma

Ljubljana, 21. 10. 2005 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi opomina se je direktor direktorata za elektronske komunikacije odločil izstopiti iz nadzornega sveta Telekoma.

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: POP TV

Ministrstvo za gospodarstvo bo na opomin Evropske komisije zaradi očitkov o neločenosti regulatornih in upravljalskih funkcij na področju elektronskih komunikacij odgovorilo s tremi ukrepi, je na današnji tiskovni konferenci povedal v.d. direktorja direktorata za elektronske telekomunikacije Matjaž Janša.

Komisiji bo ministrstvo obrazložilo, da namen zakona o elektronskih telekomunikacijah "nikoli ni bil prenašati regulatornih pristojnosti na ministrstvo", zato bo zakon do konca leta 2006 popravilo, Matjaž Janša pa se bo umaknil iz nadzornega sveta Telekoma Slovenije.

Janša: "Konfklikta interesov dejansko ni"

Po Janševem mnenju konflikta interesov dejansko ni, saj je v Sloveniji regulatorna funkcija v celoti v pristojnosti APEK, upravljalske pristojnosti nad Telekomom Slovenije, ki je v večinski državni lasti, pa ima ministrstvo, ki nima regulatornih pristojnosti. "Da Evropska komisija meni, da je del regulatornih pristojnosti še vedno na ministrstvu za gospodarstvo, pa je kriv 15. člen zakona o elektronskih telekomunikacijah, ki govori o univerzalni storitvi," je povedal Janša.

V prvem odstavku tega člena namreč piše, da kakovost univerzalne storitve predpiše pristojni minister, kar pa je v skladu z evropskimi direktivami naloga regulatorja. "Iz ostalih členov zakona je sicer razvidno, da dejansko kakovost storitev predpisuje APEK, ki tudi ugotavlja, kdo je tisti, ki bo nosilec univerzalne storitve," je povedal Janša.

Kot je Janša povedal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, bo iz nadzornega sveta Telekoma odstopil na naslednji skupščini družbe, ki bo predvidoma decembra ali januarja.

Slovenije ne bodo videli na sodišču

Evropska komisija je v opominu, ki ga je stalnemu predstavništvu RS v Bruslju poslala 18. oktobra, zapisala, da ima za telekomunikacije pristojno ministrstvo določene regulatorne naloge, hkrati pa je vpeto v upravljanje operaterja fiksne telefonije, kar je treba ločiti. Konkretno naj bi se, tako komisija, premajhna neodvisnost med regulatornim organom in operaterji elektronskih komunikacij kazala v dejstvu, da je Janša član nadzornega sveta Telekoma, ki obenem nadzoruje tudi največjega operaterja mobilne telefonije.

"Predvidevam, da nobena od treh zadev ne bo prišla na Sodišče evropskih skupnosti v Luksemburgu," je pojasnil Janša.

O opominu, ki se nanaša na začasno nedodelitev statusa operaterja s pomembno tržno močjo, je Janša dejal, da bodo analize trga, ki jih izvaja APEK, in odločitve, ki jih sprejema, zadovoljile Evropsko komisijo in ta ne bo nadaljevala postopka proti Sloveniji.

Glede opomina, ki se nanaša na nezagotavljanje prenosljivosti telefonskih številk med operaterji za fiksne in mobilne telefone, pa je Janša povedal, da se bo po aktu, ki ga je sprejel APEK, prenosljivost številk za mobilne operaterje uvedla s 1. januarjem 2006. S tem bo verjetno rešen del problema, je dejal Janša in dodal, da bo komisija vztrajala do uvedbe prenosljivosti telefonskih številk tudi za fiksne operaterje, ki pa je načrtovana za sredino prihodnjega leta.