Gospodarstvo

Jankovič zavrnil kritike

Ljubljana, 03. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik uprave Mercatorja Zoran Jankovič je na srbskega podpredsednika vlade Miroljuba Labusa naslovil odprto pismo.

V primeru prevzema C Marketa Mercator ne namerava odpuščati, zagotavlja Jankovič
V primeru prevzema C Marketa Mercator ne namerava odpuščati, zagotavlja Jankovič FOTO: POP TV

V odprtem pismu se je odzval na nekatere kritike, ki so se v zadnjem času, predvsem v povezavi s prevzemanjem C Marketa, pojavile v medijih. V Mercatorju zavračajo očitke, da znižujejo plače, krčijo delovna mesta in zamujajo s plačili dobaviteljem. "Razočarani smo, da z nepreverjenimi informacijami vplivate na negativno javno podobo Mercatorja, ene največjih trgovinskih verig na jugovzhodnem delu Evrope," je Zoran Jankovič še zapisal v pismu Labusu.

Kot je predsednik uprave največje slovenske trgovske družbe zapisal v odprtem pismu, družba v primeru uspešnega prevzema srbske trgovske verige C Market ne načrtuje nobenih odpuščanj zaposlenih po načelu tehnoloških viškov. "Ravno nasprotno, priložnost bodo dobili vsi, ki so pripravljeni delati, se izobraževati in sprejemati standarde dela, značilne za kakovostna trgovska podjetja. Za svoje delo bodo plačani v skladu s kolektivnimi pogodbami oziroma bodo njihove plače ob izpolnjevanju kakovostnih standardov vsaj tolikšne kot doslej v C Marketu."

Mercator je letos tretji največji uvoznik iz Srbije v Slovenijo
Mercator je letos tretji največji uvoznik iz Srbije v Slovenijo FOTO: Barbara Snoj

Mercator se pri plačevanju obveznosti do dobavitelja poslužuje dodatnih popustov, ki jih dobavitelji nudijo pri predčasnem poravnavanju obveznosti. Delež poslovnih obveznosti v pasivi je v Mercatorju v primerjavi s tujimi tekmeci zelo nizek, kar pomeni, da se Mercator ne financira z obveznostmi do dobaviteljev, temveč se poravnava pravočasno, je še zapisal Jankovič. Ob tem so priložili tudi primerjavo s trgovskimi verigami Spar, Casino, Tesco, Metro in Carrefour. Prvi mož Mercatorja dodaja, da se tudi v Srbiji trudijo obveznosti poravnati v 15 dneh, na zahtevo nekaterih dobaviteljev in zaradi znanih razmer na področju likvidnosti pa celo predčasno. "S tem v veliki meri vplivamo tudi na likvidnost srbskega gospodarstva," še piše v odprtem pismu.

V Mercatorju dajejo prednost domačim proizvajalcem na trgih, na katerih poslujejo. Kupcem v Srbiji in Črni gori tako ponujajo po 40 odstotkov srbskega in slovenskega blaga, 20 odstotkov pa blaga z drugih trgov. "V primeru uspešnega prevzema C Marketa bo Mercator obdržal vsaj tolikšen delež izdelkov srbskih proizvajalcev, kot jih C Market trenutno nudi svojim kupcem. Poleg tega je Mercator letos tretji največji uvoznik iz Srbije v Slovenijo in iz Srbije več izvozi kot vanjo uvozi," še poudarja Jankovič.