Gospodarstvo

Janković pozdravil umik

Ljubljana/Koper/Laško, 31. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

KAD in SOD sta prodali svoja deleža v Mercatorju. KD Group se zaenkrat še ne umika.

Kapitalska družba je prodala svoj delež Istrabenzu
Kapitalska družba je prodala svoj delež Istrabenzu FOTO: POP TV

Kapitalska družba (KAD) je 16,33 odstotka delnic Mercatorja prodala Istrabenzu, Slovenska odškodninska družba (SOD) pa svoj 13,74-odstotni delež Pivovarni Laško. Vsebina dogovorov zaenkrat ni znana, pogodbi pa vsebujeta odložni pogoj in ju bosta morala potrditi še nadzorna sveta obeh družb. S tem bosta Istrabenz in Pivovarna Laško postala največja posamična delničarja 'najboljšega soseda'.

Janković pozdravil umik države

"Oba sta kupila delnice najboljše slovenske družbe, vendar to ne pomeni, da bosta vodila tržno politiko, vsaj dokler sem jaz tukaj ne. Tržna politika je ločena. Nadzorni svet mora odločiti v interesu družbe, moje priporočilo vsem nadzornikom pa je, naj naredijo red," je dejal Janković.

Istrabenz in Pivovarna Laško sta z nakupom delnic Mercatorja kupila delnice najboljše slovenske družbe, vendar to ne pomeni, da bosta vodila tržno politiko, je na novinarski konferenci povedal predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković. Ta umik države iz družbe Mercator sicer pozdravlja, sam način pa je po njegovih besedah pokazal, kako se lastnik ne sme obnašati do svoje lastnine.

Janković je dodal, da se uresničujejo želje uprave, po katerih bi dobavitelji imeli v lasti približno četrtino družbe. Ob tem je dodal, da je Pivovarna Laško res Mercatorjev dobavitelj, v Istrabenzu pa je dobaviteljstvo le ena od dejavnosti.

Bosta SOD in KAD sodelovala pri dokapitalizaciji?

Janković kritizira način, kako je država prodala svoja deleža v Mercatorju
Janković kritizira način, kako je država prodala svoja deleža v Mercatorju FOTO: POP TV

Napovedi KAD in SOD so po Jankovićevih besedah nesmiselne, saj ni nobene konsistence v njihovih pogovorih, je napovedi KAD in SOD, da ne izključujeta možnosti sodelovanja pri dokapitalizaciji družbe komentiral Janković. "V ponedeljek sta sklada prišla po gradivo za dokapitalizacijo, v torek prodala svoj delež in zdaj ne izključujejo možnosti, da bodo sodelovali v dokapitalizaciji. Za koga? Pravico imajo, imenovani so, naj se odločijo," je povedal Janković.

Pravila dokapitalizacije so znana. Če KAD in SOD kot ena od štirih povabljenih k dokapitalizaciji v njej ne bosta sodelovala, imata možnost njun delež v skladu s svojimi osnovnimi deleži kupiti preostala dva, torej management Mercatorja in KD Group. Vsakega morebitnega novega povabljenca k dokapitalizaciji mora potrditi nadzorni svet.

KD Group obdržala svoj delež

Družba KD Group svojega 10,76-odstotnega deleža v Mercatorju ni prodala, je zatrdil predsednik uprave KD Group Matjaž Gantar. "Naložba v Mercatorju je velika naložba in takih poslov ne sklenemo hitro. Dejstvo pa je, da obstajajo interesi, in težko rečem, kaj se bo zgodilo v bodoče," je dodal Gantar. Vsak posel se zaključi s sklenitvijo kupoprodajne pogodbe, je pojasnil Gantar in dodal, da ta v tem trenutku ne obstaja. "Razumeti morate, da posameznih pogajanj, prejetih ponudb in oddanih ponudb ne moremo komentirati, dokler posel ni zaključen," je dejal.

Matjaž Gantar je povedal, da se bo umaknil iz nadzornih svetov družb, kjer KD Group ni strateški lastnik
Matjaž Gantar je povedal, da se bo umaknil iz nadzornih svetov družb, kjer KD Group ni strateški lastnik FOTO: POP TV

Gantar pričakuje spremembe v Mercatorju, na kar naj bi med drugim kazala tudi dokapitalizacija družbe. Kot je dejal, uprava Mercatorja kot idealno lastniško strukturo družbe že dolgo omenja porazdelitev med management družbe, strateškega partnerja, dobavitelje in druge delničarje. Gantar je dodal, da je država napovedala umik iz gospodarstva, kar pomeni, da bosta načeloma prvi in drugi največji lastnik v gospodarskih slovenskih družbah te deleže in delnice prodala.

SORODNI ČLANKI