Gospodarstvo

Janković: Brez strokovne vrednosti

Ljubljana, 15. 11. 2006 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Revizija poslovanja Mercatorja razkriva, da je imela družba Electa, ki jo vodi Jankovićev sin, privilegiran položaj.

Z objavo revizije, so obveznosti družbe izpolnjene, meni Debeljak.
Z objavo revizije, so obveznosti družbe izpolnjene, meni Debeljak. FOTO: Dare Čekeliš

Mercator je na spletnih straneh Ljubljanske borze danes objavil revizijo poslovanja v obdobju 2001-2005, ko je sistem vodil zdaj novi ljubljanski župan Zoran Janković. Poročilo je pripravila revizijska hiša Deloitte revizija, podrobneje pa obravnava sodelovanje Mercatorja s podjetji, katerih lastnika sta Jankovićeva sinova. Družba Electa je, kot piše v poročilu, v obdobju 2001-2005 v sodelovanju z Mercatorjem ustvarila okoli tretjino vseh prihodkov, družba Volos pa je leta 2005 z Mercatorjem ustvarila že skoraj vse svoje prihodke.

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković ocenjuje, da je revizijsko poročilo brez strokovne vrednosti. Prav tako meni, da je smešno, da je bila na skupščini delničarjev razrešnica za poslovno leto 2005 nadzornemu svetu podeljena, takratni upravi pa ne. Zanj je sicer zgodba o Mercatorju zaključena, dodal pa je še, da bi bilo tudi za Mercator najboljše, da to zgodbo konča.

Revizorji ugotavljajo, da naj bi bila Electa, ki jo vodi Damijan Janković, v primerjavi z ostalimi izvajalci v privilegiranem položaju. Ugotovitev izhaja iz nekaterih poslov, ki jih je Electa opravila za Mercator.

Sporna naj bi bili gradnja Mercatorjevega trgovskega centra v Grosuplju, ko niso bile pridobljene konkurenčne ponudbe, objekt pa je bil Mercatorju izročen z zamudo. Sporne naj bi bile tudi gradnje nakupovalnih središč na Vrhniki, v Podpeči in Krškem. Revizorji ugotavljajo, da se Electa naj ne bi držala dogovorjenih rokov, da naložbe niso bile zajete v investicijskih načrtih Mercatorja, vrednosti pogodb pa so bile izplačane vnaprej.

Informacije iz osnutka revizijskega poročila so se v javnosti pojavile ravno pred lokalnimi volitvami, na katerih je kadidiral Janković
Informacije iz osnutka revizijskega poročila so se v javnosti pojavile ravno pred lokalnimi volitvami, na katerih je kadidiral Janković FOTO: POP TV

Pri reviziji poslovanja Mercatorja z družbo Volos, katere soustanovitelj je Jure Janković, revizorji ugotavljajo, da se je delež prihodkov, ki jih je Volos ustvaril v poslovanju z Mercatorjem v obravnavanem obdobju močno večal.

Sodelovanje družb se je začelo leta 2003 in naj bi Volosu prineslo okoli 55 odstotkov vseh prihodkov, leta 2004 84 odstotkov, leta 2005 pa je naraslo na skoraj 100 odstotkov. Volosove cene so bile primerljive s cenami prejšnjih dobaviteljev, so pa ti Mercatorju ponujali večje popuste, ugotavljajo revizorji.

Revizorji so pregledali tudi nakupovanje zemljišč v Srbiji v obdobju 2001-2005, in sicer so pregledali posle s 13 zemljišči, ter posle z zemljišči v nekaterih drugih državah.

Žiga Debeljak
Žiga Debeljak FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak na današnjem srečanju z novinarji vsebine poročila o posebni reviziji poslovanja Mercatorja ni želel komentirati. Z objavo revizije so obveznosti družbe opravljene, je poudaril Debeljak. Bodo pa v družbi pridobili neodvisno pravno mnenje glede morebitnih pravnih posledic izsledkov revizije in ga predstavili nadzornikom, ki se bodo odločali o morebitnih nadaljnjih koraki, je dodal.

"S skrbnostjo dobrega gospodarja bomo proučili pravne vidike revizijskega poročila za interne potrebe, zato smo se z nadzornim svetom - ta se je s končno revizijo seznanil na torkovi seji - dogovorili, da družba pridobi mnenje neodvisnega zunanjega pravnega strokovnjaka o morebitnih pravnih posledicah izsledkov revizijskega poročila za interne potrebe družbe," je dejal Debeljak.

Objava posebnega revizorjevega poročila o posameznih poslih, ki jih je izvedla nekdanja uprava Mercatorja, je pokazala, da so bili nekateri posli z družinskimi in prijateljskimi podjetji takratnega predsednika uprave Zorana Jankoviča nenavadni in neobičajni za poslovni svet, so v odzivu na revizijo zapisali v Pivovarni Laško. Zahteva lastnikov za revizijo je bila zato po mnenju Laškega upravičena.

Na vprašanje, ali načrtujejo kakšne kazenske ovadbe, je Debeljak odgovoril: "Revizijsko poročilo je izdelano, pridobili bomo pravno mnenje neodvisnega zunanjega pravnega strokovnjaka, ko bo to izdelano, bomo z njim seznanili nadzorni svet, kot smo se včeraj dogovorili, to pravno mnenje pa bo podlaga za kakršnekoli morebitne nadaljnje pravne ukrepe."


'Informacije niso prišle iz Mercatorja'

Zunanjega pravnega strokovnjaka v družbi še niso izbrali, bo pa to strokovnjak, ki z družbo ne sodeluje. "Ne bo Stojan Zdolšek," je zatrdil Debeljak. Kdaj bo pravno mnenje izdelano, še ne vedo, sicer pa z njim ne bodo seznanjali javnosti, saj "gre za interno zadevo družbe".

Sicer pa Debeljak o vsebini revizije ni želel razpravljati. "Uprava družbe se z vsebinskimi vidiki revizije ni ukvarjala," je zatrdil. Izsledke revizije je družba objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze in "s tem so vse obveznosti družbe z naslova skupščinskega sklepa - izvedbo revizije so družbi naložili delničarji na majski skupščini - izpolnjene in v celoti so bili upoštevani postopki, ki nam jih nalaga zakon o gospodarskih družbah."

"Lastniki sami odločajo, ali so z izsledki zadovoljni, ali so se njihova mnenja in pričakovanja upravičila ali ne, odgovornost družbe, uprave in nadzornega sveta je z objavo v celoti izpolnjena," je poudaril Debeljak. V domeni lastnikov je, da se odločijo, "ali želijo še karkoli v zvezi s tem storiti ali ne".

Debeljak je spregovoril tudi o curljanju informacij iz osnutka revizijskega poročila. Kot je znano, so se te v javnosti pojavile pred lokalnimi volitvami, na katerih je za ljubljanskega župana kandidiral tudi Janković, kar bi mu po mnenju nekaterih lahko škodilo.

Debeljak je zatrdil, da informacije niso prišle iz Mercatorja. "Ko so se informacije pojavile v javnosti, smo pregledali, ali so bili vsi postopki varovanj poslovne skrivnosti v podjetju spoštovani, še posebej glede na to, da je imelo dostop do njih samo omejeno število uporabnikov. Ugotovili smo, da so bili varovani vsi postopki, tako da informacije iz Mercatorja niso mogle priti v javnost," je zatrdil Debeljak.

Preiskave v družbi ne bodo sprožili. Sprožili bi jo le v primeru, da bi podatki, ki bi prišli v javnost, kakorkoli povzročili družbi škodo. "Ne ocenjujemo, da bi te informacije družbi povzročile gospodarsko škodo, zato se nismo odločili za nobene ukrepe, poleg tega so nam revizorji zagotovili, da so tudi sami spoštovali načelo poslovne skrivnosti," je dejal prvi mož Mercatorja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cajhenk@siol.net
20. 11. 2006 07.53
Vsem, ki hvalite jankoviča. Res je ustvaril veliko delovnih mest, toda s tem ko je vodil vodo na svoj mlin jih je tudi uničil. Kolikšna je razlika pridobljenih in uničenih verjetno ve statistika. S tako podporo, ki jo je imel od kučana vsa ta leta pa res ni težko biti "vrhunski manager". Slej ko prej se bo zavedal svojih napak in "dobrih" dejanj, potem pridejo noči brez spanja ali pa kaj drugega.
YesNo
20. 11. 2006 03.31
Obljube, ki jih je g.Jankovič dal so takšne kot ste jih hoteli slišati "kruha in iger" je bil moto že pri rimljanih. Vem pa da jih bo on v svojem mandatu tudi izpolnil. Glede krivde manjših dobaviteljev v sistemu merkator, o tem da so si sami krivi pa žal ne drži popolnoma. Ko pritiskaš na dobavitelja preveč ter prodajne marže dviguješ se žal poleg vseh kontrol poslabša kvaliteta do te mere da ni več vse "užitno" kar se trenutno prodaja na policah naših živilskih prodajaln. Sicer pa komu to mar? Morda zdravstvu, ki potem tudi odpravlja takšne posledice. V mislih imam predvsem alergije vseh vrst ki se pojavljajo pri vaših otrocih, saj so le te dokazano posledica kemičnih dodatkov v hrani. Se morda komu izmed vas zdi Merkatorjeva ali Tuševa kisla smetana in marmelada enaki kot tista, ki nosi samostojno proizvajalčevo etiketo?
asd345
16. 11. 2006 11.38
Zanimivo... Če bi Jankovičeva lista kot stranka kandidirala za mesta v parlamentu bi po vseh javnomnenskih raziskavah dobila večino... Nekaj že more bit na tem človeku... Osebno pa mislim, da ni nič narobe, če je človek delal posle z svojo družino oz. sam z sabo ! Kdo pa jih nebi ??? Pa tisti, ki govorite, da so zaradi njega propadli manjši dobavitelji... Sami so si krivi, sposobni zagotovo niso propadli....
kritika@email.si
16. 11. 2006 11.30
+1
svobodnjak, jankovič in poštenost v istem stavku?! vidi se, da nimaš blage veze o njemu ali o temu, kar se dogaja v sloveniji, konkretneje v branži trgovine. je pa še ena zanimiva debata okoli tega koliko je ustvaril novih delovnih mest v mercatorju in podobne traparije. jaz trdim z argumenti, da je Jankovič res ustvarjal nova delovna mesta v mercatorju, vendar na račun uničevanja dobaviteljev. Poleg tega pa je večino teh poslov zaupal svoji ožji in širši družini, kolegom, politikom itd. Zato je prava resnica, da je Z DRŽAVNEGA ZORNEGA KOTA UNIČIL VELIKO VEČ DELOVNIH MEST KOT JIH JE USTVARIL! Razmerje je cca. 1:3. Ampak verjemite, kar želite, ker argumenti in dejstva itak niso za ovce, one rabijo populizem.
svobodnjak@email.si
16. 11. 2006 11.00
jaka37, daj pojdi spat, ker si že preveč patetičen s svojo nestrpnostjo. Janković je lahko vzor poštenosti za sedanje oblastnike na državni ravni, ki so očitno izurjeni lažnivci. Ti in tebi podobni pa nasedate njihovim lažem.
jaka37
16. 11. 2006 10.45
kritika se popolnoma strinjam s tabo. Je pa jasno, da vneti bralci Mladine in podobnih tračarskih časnikov pač ne vidijo cele slike. Lahko se je obnašati kot vele direktor, če pa imaš s strani države na razpolago praktično neomejena sredstva. Zanimivo je to, da je sam Janković v času svojega dela na Mercatorju to isto revizijsko hišo ocenil kot edino kvalitetno in strokovno, sedaj pa kar na enkrat pravi, da je nekaj nestrokovno in zanimivo, da si želi, da bi se zgodba končala. Janso, vse bližje smo resnici kaj je počel. Sicer pa se že vidi kdo in kaj je, kako se je smejal v kamero, samozavestno razlagal javnosti, da on vedno drži besedo in da bo npr. štadion leta 2008. Sedaj je že jasno da ga ne bo in da je prvi rok (če bo sreča mila) 2009 torej čez dobra 3 leta. Janković pa je tak lažnivec, da brez sramu v oddaji Športna scena izjavi, da je to čez dve leti. Zdej pa jaz ne vem, ali se je odločil uvesti tudi novo matematično vedo ali kaj. Skratka Mercator je bil na slovenskih tleh, ko je mali Zoran še v šolo hodil in Mercator je še danes tukaj, še uspešnejši in boljši. Verjetno zato, ker se je znebil Jankovića. Pa še to, vsakemu, ki vehementno razlaga brez argumentov, kakšen car je lopov Janković naj samo preveri, koliko trgovskih podjetij je propadlo v Sloveniji v njegovem času, koliko družinskih trgovin se je moralo zapreti, ker jih je prisilil v propad. Potem pa trobite neumnosti, saj argumentov tako ali tako nimate. Lažnivi kljukec pa vas bo sedaj nategoval v Ljubljani. Nekateri očitno uživate v tem, da vas nekdo nateguje. Pa obilo užitkov.
svobodnjak@email.si
16. 11. 2006 08.30
ferrari, grgec in ostali pamži: sami ste se uvrstiti med pokvarjene izmečke naše družbe. Lahko še tako napadate Jankovića in spuščate bombice, ki jih nastavlja Janša in njegova mafija, toda nekaj je dejstvo: Jankovič je ne samo sposoben, ampak tudi pošten človek, kar pa vi NIKOLI NE BOSTE. Sposobni ste edino stresati svojo fovšijo in primitivizem. Banda hinavska!!
yukatan
16. 11. 2006 07.24
Ena izmed možnih rešitev: Sprejeti Zakon v skladu s katerim bi moral vsak dokazati izvor svojega premoženja. Če to ni mogoče - zaplemba premoženja. A se ne sliši dobro (na koncu koncev nič novega a ne). Ampak!!! Prepričan pa sem, da ravno tistim, ki bi lahko sprejeli takšno zakonodajo ni do tega. In kdo bi moral biti bolj moralen kot so naši vrli politiki, ki so si "čudežno" prihranili toliko denarja, da so si lahko kupili bajto ( ali več bajt), nekoliko stanovanj ipd... Da ne bi razpredal o npr. nakupih zemljišč na obali - saj se še spomnite!!! In naj mi kdo matematično razloži kako je pa to mogoče? Koliko porabi človek za hrano, položnice...... na koncu koncev se politik mora tudi dobro oblačiti (kar ni poceni - dobra obleka stane.....) ???
ferrari
16. 11. 2006 05.05
Dragi Ljubljančani in Ljubljančanke,kar ste si izvolili to ste dobili oz.kar ste si zaslužili to ste dobili.imate le dve možnosti,da boste dosegali Evropske standarte boste džamijo pa dosti obljub,ki dodo tako kot po celi sloveniji ne uresničene-taki so vsi naši bodoči in bivši župani
Buucka
16. 11. 2006 01.59
gadani gotov da je jankovič pokvarjen, tko kokr so tut ostali sam da se on zna smejat pred tv kamerami! aja dej mi povej ti ne bi biu sposoben če bi lahko delu kr ti paše v ozadju bi meu pa predsednika države, raj se vpraš kok ljudi je vrgu na cesto po 20 al več let dela v bivši emoni kok dobaviteljev je propadal zard njega!! najlažje je pa dat svoj posel svoji firmi čeprov je imela dražje cene od ostalih dobaviteljov, povej kaj je barabija če to ni?
gadni@email.si
16. 11. 2006 01.31
ividecnik- To je le fovšija. Kdor pač ni sposoben išče razlog za svojo hibo v tistem, ki je sposoben in ne sam v sebi. Slovenci smo pač taki. Jankovič je pač sposoben. Največ mu očitajo prav tisti, ki so pokvarjeni in so mu nevoščljivi, da je posel zaupal svoji družini itd... Prav zanima me, če bi ti pacienti storili kaj drugače če bi bili v njegovi koži. Tisti, ki mu kaj očitajo so pokvarjeni izmečki naše družbe. To je jasno večin tako, kot se je izkazalo na volitvah.
asd345
16. 11. 2006 00.21
Nevem od kje Jankoviču takšna podpora na volitvah ? Skoraj vsak ima nekaj proti njemu..... Ne razumem...
brankob@avtomatika.com
16. 11. 2006 00.04
XVIIInaj: bluziš. STvar vsakega trgovca je, kako dolči svoje prodajne cene in za kakšne cene se uspe pogoditi z dobavitelji. Če bi mu kdo dokazal, da je pri teh pogajanjih komu držal pšištolo na čelu, bi imeli sedja osnove za pritožbe. Dokler pa je na trgu konkurenca, nimaš kaj jokat o cenah in ceni dela. Za firmo so zaposleni tako kot vsaka druga dobrina. Vedno išče čimboljše zaposlene čimceneje. Zaposleni pa jasno iščejo boljše pogoje, kjer jih dobijo. Če bi bil ta folk sposoben dobiti kje višjo plačo, bi prav hitro presedlal. A koliko plačati blagajničarko, ki jo bo že jutri lahko nadomestil avtomat ? Je že tako, da plačuješ ljudi toliko kot rabiš njihovo delo, ne samo v Mercatorju.
f.kalan@siol.net
15. 11. 2006 23.57
če bi se šlo za sposobnost, bi najprej rešil svoj rodni kraj..............pa mogoče Muro, itd.............upam, da je prav on zadnja napaka, ki si jo je privoščila Slovenija pod dirigentom iz Murgel
Uporabnik113189
15. 11. 2006 22.46
Pravi meneđer je dobrotnik, ki ne potrebuje plače in ima vsega dovolj. Skrbi ga samo za plače svojih prijateljev.Bori se za pravico in resnico, kjer se pojavi za njim ostajajo kupi denarja.. Vsi ljudje okrog njega so pošteni in pravični, spoštujejo zakone in ustavo, ne kradejo, ne preklinjajo in niso hudobni. Vsak dan je lepo vreme, sončno, čist zrak in dišijo rožice...BUDILKA..Uh kakšne sanje..
kritika@email.si
15. 11. 2006 22.23
ividecnik piše tako, ker je bil distanciran od vsega, kar je delal Jankovič in ker je neveden. skoraj vsi v branži trgovine pa vedo kdo je in kaj je jankovič. vse pri njem je delovalo po principu moči. in dopovejte si že nevedneži, da je mercator ustvaril goslar in da je bil jankovič tja politično postavljen in da je imel človek na razpolago cel kup sposobnih ljudi, ki so delali zanj in da je imel takrat celo državo na svoji strani. Zato je lahko biti t.i.sposoben menedžer, če imaš vse sposobne ljudi in državo, ki plešejo tako kot ti brenkaš. Pravi menedžer je zame tisti, ki začne iz nič, se bori proti gigantom in proti računom verjetnosti in na koncu ne da bi bil nepošten triumfira kot tudi vsi zaposleni v temu podjetju.
XVIIInaj@gmail.com
15. 11. 2006 22.05
Ividecnik mal se umir, ker to kar pišeš ne drži čist! Vem, da je s prihodom Jankovića v Merkator moralo odiiti tudi ogromno Slo manjših podjetij, ki so dobalvjali robo merkatorju! In s tem je mel Janković za dobavitelje sama velka pa srednja podjetja, ki jih je začel čez nekaj časa izkoriščati v svoje namene(podjetja so morala dajati merkatorju robo pod ceno, samo, da so bi še prisotna v Slo, pač zaradi tega ker je meu merkator več k 50% prometa), no samo to ni tak problem, pač vsak trgovec hoče met najnižje cene! On je dubu robo po še bolj ugodni ceni kot Spar pa je pol dražje prodaju izdelke kot Spar, dobesedno vse slovence je lep cajt nategoval s dokaj visokimi cenami kot konkurentje! Delavci, ki so pri njem delal so dobili zelo nizko plačo! Če se pa potem vprašamo, kam je ves ta dnar šu, ja verjetn v naložbe, šel je pa tudi na njegov račun preko Electe pa Volosa to je dejtvo! In te dve firmi sta živeli, samo zaradi tega, ker je bil Jankovič ne čelu merkatorja! Ja maš prov, da je Janković dost delovnih mest odpru, sam nben ne pomisli, da mora zaradi tega tudi nekdo na podeželju, ki prodaja vsak dan krh pa mlek jit na cesto zaradi izpada prometa! In vsi zdj misljo, da bo on ful neki Ljubljano zrihtu, težko jo bo, ker ne vem če bo mel tolko ljudi tm k ga bojo podpiral pa bili istega mišljenja! Poleg tega pa ne verjamem, da bo lahko vse neki na hitr naredu, ker tle v Lj ne bo meu koga za izkoriščat, tko k je tm dobavitelje!
asd345
15. 11. 2006 16.58
Vsi vemo kaj je Merkator bil pred Jankoviče in kaj je postal z Jankovičem in tudi z zagotovostjo lahko trdim, da njihove prodajalne z Jankovičevim odhodom daleč več niso tako priljubljene kot so bile. Si sploh predstavljate kaj je Jankovič nardil za slovensko gospodarstvo, koliko novih delovnih mest je ustvaril za slovence ? Ne zdaj pluvat po človeku, ki je nardil ogromno v dobro države... Človek si tudi zasluži premoženje, ki ga ima... Kje v današnjem svetu pa še sploh obstaja pravica in možnost za vse ? Jankovič je nardil toliko za naše gospodarstvo kot malo kdo do zdaj in v tem primeru je priviligiran položaj družinskih podjetij upravičen...
kritika@email.si
15. 11. 2006 15.59
homealone čestitam, spadaš med večino ovc, ki pametuje brez znanja in vedenja. jankovič je v primeru volosa oškodoval mercator, ker je volos zaračunaval oz. še vedno zaračunava višje cene. dvomim, da je namreč deloitte upošteval dejstvo, da je bila ob prevzemu posla ukinjena carina med slo in yu za tovrstne prehrambene artikle in dejstvo, da volos ni distribuiral robe po sloveniji. ali povedano drugače, volos je mercatorju za artikle soko štarka-ki predstavlja velik del prometa v mercatorju, povzročil veliko višje stroške/enoto kot so bili prej. upoštevaje datum ustanovitve volosa in datum prevzema posla iz yu je jasno še slepemu in neumnemu kaj se je zgodilo. jankovič še vedno mastno služi s tem poslom in vi pametujete, da gre za foušijo. gre za moralnost in etičnost, gre za pravico in za enake možnosti za vse, ne le za tiste posameznike, ki so takrat na vrhu in se imajo za nedotakljive.
homealone@email.si
15. 11. 2006 15.43
Kaj je pa Elekta oškodovala Mercator? A drug izvajalec bi pa zgradil za pol manj denarja al kako? Dejte nehat nakladat.... sam foušarija vas je.