Gospodarstvo

Janković bo slej ko prej šel

Ljubljana, 14. 11. 2005 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred sejo nadzornega sveta se pojavljajo ugibanja o zamenjavi prvega moža Mercatorja s finančnikom iz Gorenja.

Finančnik Gorenja Žiga Debeljak naj bi se iz velenjskega koncerna vrnil v Mercator
Finančnik Gorenja Žiga Debeljak naj bi se iz velenjskega koncerna vrnil v Mercator FOTO: B.Reya/Finance

Po neuradnih informacijah, ki jih navajajo današnje Finance, naj bi Zoran Janković odšel že jutri, najpozneje pa v pol leta. Neuradno naj bi Jankovićevo odstavitev najglasneje zahteval prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot. Kot še piše poslovni dnevnik, je v javnosti tudi vedno več govoric, da naj bi Jankoviča na čelu uprave Mercatorja nasledil Žiga Debeljak, zdaj član uprave velenjskega Gorenja.

Jankovićeva usoda naj bi bila odvisna predvsem od tega, kdo bo novi predsednik nadzornega sveta družbe in od tega, ali bo novim lastnikom, Pivovarni Laško in Istrabenzu, uspelo pridobiti na svojo stran kakega notranjega nadzornika.

Novi nadzorni svet Mercatorja, ki je nastopil konec oktobra, se bo jutri sestal na ustanovni seji. Nadzorniki bodo izvolili svojega predsednika in obravnavali devetmesečne poslovne rezultate družbe. V javnosti pa so vse glasnejše tudi govorice, da naj bi z mesta prvega moža Mercatorja odstavili Jankovića. Ta sicer ne vidi razloga za odstavitev.

Zoran Janković: 'Ne bom odšel prostovoljno'.
Zoran Janković: 'Ne bom odšel prostovoljno'. FOTO: POP TV

Debeljak sicer zanika, da bi ga kdo vprašal, ali želi postati predsednik uprave največjega slovenskega trgovca. O tem, ali bi hotel postati prvi mož Mercatorja, pa se v zadnjih dneh ni hotel izreči.

Imenovanje novih nadzornikov na avgustovski skupščini ni potekalo brez zapletov, saj sta tedaj največja lastnika Mercatorja, Kapitalska družba s 16,33-odstotnim lastniški deležem (KAD) in Slovenska odškodninska družba (SOD) s 13,74-odstotnim deležem, na dan skupščine vložila nasprotni predlog. Skupščina je na predlog obeh paradržavnih skladov v nadzorni svet imenovala Roberta Šego, iz nadzornega sveta pa izključila male delničarje, ki jih je zastopal Marjan Somrak.

Janković je bil takrat razočaran nad ravnanjem KAD in SOD, ker z nasprotnim predlogom ni bil seznanjen, v javnosti pa so se vse glasneje začele pojavljati govorice, da bo moral zapustiti Mercator. Jankovič sicer poudarja, da bo z mesta predsednika uprave odšel, ko bo sam hotel, saj sta razloga za njegovo odstavitev samo dva: rezultat ustvarjenega načrta in zakonitost. "Dokler bom imel tako podporo v hiši, kot jo imam, ne vidim razloga za mojo odstavitev, če pa se nadzorni svet vendarle tako odloči, je to njegova legitimna pravica," je pred dnevni povedal Janković.

Matjaž Gantar, KD Group: 'Slej ko prej bomo prodali tudi preostali delež Mercatorja, če bo Istrabenz pokazal interes za to'
Matjaž Gantar, KD Group: 'Slej ko prej bomo prodali tudi preostali delež Mercatorja, če bo Istrabenz pokazal interes za to' FOTO: POP TV

KAD in SOD sta se konec avgusta umaknila iz lastništva Mercatorja. KAD je takrat 15,34 odstotka delnic prodal Istrabenzu, SOD pa 13,74-odstotni delež Pivovarni Laško.

Jaz nimam občutka, da sem Jankovića pustil na cedilu. Mi se pogajamo z vsakim morebitnim kupcem, za katerega ocenimo, da je plačilno sposoben. Trenutno ne ocenjujemo, da je Janković plačilno sposoben kupovati od nas kakšne večje pakete. Uprava Mercatorja bo namreč sodelovala pri dokapitalizaciji in koliko smo uspeli izvedeti, naj bi imela težave pri zbiranju teh sredstev. Osebno sem zelo zadovoljen z njegovim delom. Dobro bi bilo, če bi imela Slovenija še več takšnih Zoranov Jankovićev. Za Mercator bi bilo boljše, če bi Janković ostal. Obstaja pa problem velikih egov. Po spremembi lastniške strukture ni konsenza, kako naprej, kar vnaša negotovost v to, kaj se bo z družbo dogajalo. Matjaž Gantar, predsednik uprave KD Group en dan pred sejo NS Mercatorja

KD Group se bo v celoti znebil deleža v Mercatorju

S prodajo 7,6-odstotnega deleža v Mercatorju Deželni banki, ki je kupovala za Pivovarno Laško, in Infond Holdingu, je KD Investments po besedah predsednika njegove uprave Romana Androjne zmanjšal rizičnost celotnega portfelja skladov. "Ocenjujem, da je transakcija koristna za naše sklade. Vsa trenutna dogajanja, povezana z Mercatorjem, ne dajejo kakšnih posebnih obetov glede prihodnje rasti delnice, zato je pametno, da smo izkoristili to priložnost," je pojasnil Androjna. S prodajo Mercatorjevih delnic so v družbi pomembno zmanjšali delež slovenskih vrednostnih papirjih v skladih: za skoraj 10 odstotkov v Rastku, za dobrih osem odstotkov v ID in za 7,3 odstotka v Galileu.

KD Group, ki je v Mercatorju obvladoval 10,76-odstotni lastniški delež, je minuli petek Laščanom prek Deželne banke Slovenije prodal 4,27 odstotka delnic, 3,33 odstotka pa mariborskemu Infond Holdingu, ki je največji lastnik Pivovarne Laško. Preostalega, 3,16-odstotnega deleža v Mercatorju KD Group zaenkrat še ni prodal. "Tega deleža tudi ne ponujamo naokrog", je pojasnil direktor KD Group Matjaž Gantar in dodal: "Če bo denimo Istrabenz izrazil jasen interes za nakup deleža, bomo pristopili k pogajanjem."