Gospodarstvo

Janković bo prodal delnice

Ljubljana, 06. 04. 2006 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nekdanji prvi mož Mercatorja je razkril svoje načrte. Delnice bo po ceni 41.000 tolarjev prodal fondu Altimi.


Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković je v oddaji Trenja na POP TV povedal, da bo londonskemu skladu tveganega kapitala Altima Global Special Situations Master Fund, ki je prek finančnega posrednika Ilirike Fintrade danes objavil vabilo k ponudbi za prodajo delnic največje slovenske trgovske družbe Mercator, prodal svoj sveženj delnic.

Delnice bo prodal po ponujeni ceni 41.000 tolarjev. Napovedal je, da bo svojo odločitev uradno objavil v petek dopoldne. Dejal je tudi, da je Altimi sam predlagal, naj poskusi odkupiti 24,99 odstotni delež Mercatorja, to pa zato, ker upa, da bo s tem prepričal male delničarje, da bodo prodali svoje deleže.

"Med malimi delničarji je okoli 15.000 delavcev Mercatorja," je dejal Janković, "Ne vem pa kaj bodo storili. Sam sem jim večkrat povedal, kaj bom storil s svojim deležom."

Zoran Janković bo prodal svoj delež v Mercatorju Altimi.
Zoran Janković bo prodal svoj delež v Mercatorju Altimi. FOTO: POP TV

Predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot je ob tem dejal, da se mu zdi Jankovičeva navidezna skrb za male delničarje prozorna. "Vaš delež je vreden okoli 4 milijarde tolarjev, tako da bi težko rekel, da ste med malimi delničarji," je dejal Šrot. Pivovarna Laško ima je že napovedala, da svojega deleža ne namerava prodati.

Janković sam predlagal Altimi odkup 24,99 % deleža

Janković je povedal tudi, da je sam predlagal skladu Altima odkup ene delnice manj kot je četrtinski delež. Kot je dejal, se je o tem z Altimo pogovarjal še v času, ko je bil predsednik uprave Mercatorja.

Altima je Jankoviću sicer ponudila mesto svetovalca za JV Evropo, vendar se Janković še ni odločil. To naj bi storil v naslednjih dveh tednih.


Delnice Mercatorja pognale SBI navzgor

V začetku današnjega trgovanja na Ljubljanski borzi je tečaj delnice Mercatorja poskočil na 43.400 tolarjev. Po opravljenih poslih s svežnji pa je cena začela padati in se nekaj čez 12. uro ustavila pri 41.500 tolarjev. Skupaj so borzni posredniki z delnicami Mercatorja do omenjene ure opravili za približno 1,2 milijarde tolarjev poslov, od tega za približno 750 milijonov tolarjev v omenjenih treh poslih s svežnji. Delniški indeks SBI 20 je današnje trgovanje končal pri vrednosti 4692,35 točke, kar je 68,99 točke oz. 1,49 odstotka več kot v sredo.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Dare Čekeliš

Altima želi pridobiti maksimalno število delnic pod 25-odstotnim prevzemnim pragom. Za delnico ponuja 41.000 tolarjev, ponudba velja do 28. aprila do 12. ure.

Maksimalno število delnic, ki so predmet tega vabila, je 785.106, kar je nekaj manj kot 25 odstotkov vseh delnic Mercatorja. "Pri tem smo izhajali iz števila delnic z glasovalno pravico glede na število vseh izdanih delnic v trenutku objave vabila," je za povedal direktor pravnega sektorja Ilirike Rok Rozman.

Kot je povedal borzni posrednik v Gorenjski borznoposredniški družbi (GBD) Jani Javornik, so bili z delnicami Mercatorja njimi doslej opravljeni trije posli s svežnji. Količine prodanih delnic v teh poslih pa glede na podatke iz delniške knjige kažejo, da so se za prodajo najverjetneje odločili nekateri člani nekdanje Mercatorjeve uprave.

Po mnenju Javornika naj bi bili med današnjimi prodajalci nekdanja članica uprave Jadranka Dakič in Marjan Sedej ter Aleš Čerin oz. njegova partnerka, ki so svoje delnice prodali po ceni 41.000 tolarjev za delnico in tako sprejeli danes objavljeno ponudbo londonskega sklada Altima.

Ilirika si pridržuje pravico do skrajšanja obdobja veljavnosti vabila k ponudbi. Za to se po Rozmanovih besedah lahko odločijo, če Ilirika že pred 28. aprilom pridobi ciljno količino ali pa če bi se "spremenile okoliščine". Kupnino bo Ilirika delničarjem Mercatorja, ki se bodo odločili za prodajo, poravnala v desetih delovnih dneh. Če bo Altima dosegla maksimalno želeno količino delnic, bo morala za plačilo nameniti 32,2 milijarde tolarjev.

Veliki delničarji so sporočili, da ne bodo prodali svojih delnic Mercatorja
Veliki delničarji so sporočili, da ne bodo prodali svojih delnic Mercatorja FOTO: POP TV

Ponudba je prenizka

Ponujena cena Britancev je po mnenju borznih poznavalcev prenizka, saj se je tečaj delnic Mercatorja v sredo zvišal za 4,65 odstotka in presegel raven 41.000 tolarjev, nekateri posli pa so se sklepali že po 42.000 tolarjev. V Gorenjski borznoposredniški družbi (GBD), ki je lastnik 1500 Mercatorjevih delnic, ocenjujejo, da bi morala biti izhodiščna cena za prevzem večjega paketa delnic "najboljšega soseda" vsaj 45.000 tolarjev.

Ker so veliki delničarji sporočili, da ne bodo prodajali delnic Mercatorja, se bodo, da bi zaščitili svoje interese, morali ustrezno organizirati tudi mali delničarji. Zato GBD predlaga oblikovanje paketa delnic, ki jih imajo v rokah mali delničarji. Z omenjenim paketom bi pri pogajanjih s potencialnimi kupci, tudi londonskim skladom Altima, poskusili iztržiti več, kot ti zdaj ponujajo, je povedala predsednica uprave GBD Ani Klemenčič.

Za delnico Mercatorja bo Ilirika ponudila 41.000 tolarjev
Za delnico Mercatorja bo Ilirika ponudila 41.000 tolarjev FOTO: POP TV

Previdnost pri prodaji delničarjem svetujejo tudi borzni svetovalci. »Delničarji naj ponujene cene za zdaj ne sprejmejo. Menim, da bi bilo najslabše, če se delničarji ne bi organizirali, saj bi Altima izkoristila negotovost in nemoč posameznika. Združeni mali delničarji lahko skušajo doseči maksimalno ceno za delnico. Svoj paket delnic lahko ponudijo na mednarodnem razpisu, saj bi si le tako zagotovili najboljši izhod,« je za časnik Finance povedal Robert Žnidar iz GBD.

Podobno meni finančni svetovalec Matej Tomažin. »S prodajo delnic bi še malo počakal, saj je v nakup Mercatorja vpletenih več interesnih skupin, kar koristi malim delničarjem oziroma višji ceni,« je dejal Tomažin. Kot pišejo Finance, pred prenagljeno prodajo delnic svari tudi Iztok Žigon iz AC SIN. »Če bi cena še naprej rasla nad ceno 41 tisoč, bi se odločil za prodajo na borzi.«

Če bi Altima dobila želeni delež, bi bila večina Mercatorja razdeljena na tri večje lastnike, mali delničarji pa bi bili na slabšem. Kot pišejo Finance, so se pojavile govorice, da namerava Aktima po pridobitvi 24,99 odstotka kapitala najboljšega soseda objaviti tudi prevzemno ponudbo. Za delnico bi ponudili 47 tisočakov.

Kdo vleče niti?

Če bi Altima dobila želeni delež, bi bila večina Mercatorja razdeljena na tri večje lastnike, mali delničarji pa bi bili na slabšem. Kot pišejo Finance, so se pojavile govorice, da namerava Aktima po pridobitvi 24,99 odstotka kapitala najboljšega soseda objaviti tudi prevzemno ponudbo. Za delnico bi ponudili 47 tisočakov.

Trgovanje z delnicami Mercatorja je povzročilo skok slovnskega borznega indeksa
Trgovanje z delnicami Mercatorja je povzročilo skok slovnskega borznega indeksa FOTO: POP TV

Še vedno se ne ve, kdo uradno stoji za ponudbo Altime. Mnogi omenjeno družbo povezujejo z srbskima poslovnežema, prvim možem Delte Miroslavom Miškovićem in Milanom Bekom, ki ima pod nadzorom družbo FPP Balkan Limited, nekateri pa omenjajo tudi nekdanjega odstavljenega predsednika uprave Mercatorja Zorana Jankovića, ki naj bi se s predstavniki Altime večkrat srečal v Londonu. Angleško ponudbo naj bi po mnenju poznavalcev podpirali tudi člani Jankovićeve nekdanje uprave - Jadranka Dakič, Aleš Čerin, Stanko Brodnjak in Marjan Sedej.

Govorice o prodaji Mercatorja so minuli petek sprožili namigi, da naj bi srbska tajkuna Beko in Mišković načrtovala naskok na trgovinsko družbo. Pritiskala naj bi na predsednika uprave finančne skupine Istrabenz in ga izsiljevala z grožnjami, da bosta na srbskem trgu iz trgovin, ki jih nadzorujeta, umaknila izdelke živilskih družb iz skupine Istrabenz, če ne bo pristal na prodajo Istrabenzovega deleža v Mercatorju. Nekateri so v tej navezi omenjali tudi ruske partnerje.

KAD in SOD oškodovala državo?

Sta KAD in SOD s prodajo delnic Mercatorja oškodovala državo?
Sta KAD in SOD s prodajo delnic Mercatorja oškodovala državo? FOTO: Dare Čekeliš
Istrabenz in Pivovarna Laško sta delnice Mercatorja kupila po ceni 38 tisoč tolarjev za delnico.

V zvezi z dogodki okrog Mercatorja so se oglasili tudi gospodarski minister Andrej Vizjak, finančni minister Andrej Bajuk in opozicijski stranki LDS in SD. Vizjak je dejal, da v zvezi s primerom Mercator na ravni ministrstev stika med Slovenijo in Srbijo ali katero drugo državo ni; gre za gospodarski projekt in kot takšen bo moral biti izpeljan v skladu s pravili. "Ministrstvo za gospodarstvo se s tem - kot ministrstvo - verjetno ni pristojno ukvarjati," je dejal.

"Pristojne institucije v Sloveniji se bodo morale v primeru Mercator ukvarjati z vprašanjem povezanih oseb in ugotoviti, ali ne gre v tem primeru za prevzem," je dejal Vizjak. "Drugo pomembno vprašanje pa je," tako Vizjak, "poreklo denarja".

Kot piše Dnevnik, ponudba Altime za male delničarje ni prepričljiva, saj nihče od vprašanih ne namerava prodati delnic, le v Zavarovalnici Triglav o tem še niso sprejeli odločitve. "Problematično se mi zlasti zdi, da se dopušča, da kapital sumljivega izvora s Kajmanskih in podobnih otokov kupuje in napoveduje, da bo pridobil delež v naših največjih podjetjjih," je za časnik povedal Boško Šrot, predsednik uprave Pivovarne Laško.

Finančni minister Andrej Bajuk pa je zadovoljen ob napovedih velikih delničarjev Mercatorja, da ne bodo prodali delnic. "Slišati je, da so se veliki delničarji odločili, da delnic ne bodo prodali in jaz tako odločitev pozdravljam," je dejal Bajuk. "Živimo v obdobju, v katerem so takšne ponudbe mogoče," je menil Bajuk. "Vse je odvisno od ponudbe in delničarji se bodo pač morali odločiti, ali bodo delnice prodali," je dodal.

Opozicijski stranki LDS in SD pa sta ocenili, da ponudba Altime dokazuje, da je pri prodaji delnic Mercatorja s strani Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) Pivovarni Laško in Istrabenzu prišlo do oškodovanja državne lastnine ter političnih kupčij. Po dosedanjih podatkih naj bi to oškodovanje po ocenah LDS znašalo najmanj tri milijarde tolarjev, če bo prišlo do odkupa večinskega deleža, pa lahko pričakujemo še bistveno višje oškodovanje, je v sporočilu za javnost zapisal vodja poslanske skupine LDS Anton Rop.


KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaka37
07. 04. 2006 09.13
Šele seda je jasno, kakšen bedak je Jankovič in da je vodil Mercator zgolj po zaslugi komunistične politike Ropa in Kučana. Da gre nek "uspešen" poslovnež manager izjaviti, da bo imel delnice samo tam, kjer je šef, kaže ne nerazgledanost, nesposobnost in tudi koruptivnost, saj kaže na to, da je lahko šlo za hudo zlorabljanje notranjih informacij. Kar pa se tiče kritike Žige Debeljaka Jugon, pa očitno ne veš, da je Žiga Debeljak bil tesni sodelavec Zorana Jankoviča in da ne gre za nesposobnega managerja, kljub, res je, mladosti.
gepardbg@yahoo.com
07. 04. 2006 09.12
Seveda da prodaja saj jaz bi tud, a kdo pa ne bi?
caroll
07. 04. 2006 07.57
Tako LDS kot Janković se ne morejo sprijazniti s porazom.Oboji rovarijo in mečejo polena pod noge sedanji vladi.Upam,da bodo ljudje to kdaj spregledali!!!
esfflight
07. 04. 2006 05.58
Zgrozen sem nad tem kar pocnete. G Bajuk mislim, da vam verjeti, pomeni poslusati nekega komedijanta, ki govori ker pac more in mora pritegniti ljudi. Se kolcalo se vam bo za vse kar izgubljate in kar bo kot nocni veter odslo v roke, ki vedo kar hocejo. Mislite, da boste dobili nazaj?......vremena Kranjcem bodo se zjasnila...
Materi
06. 04. 2006 22.36
Prav je da je prodal. Je zaslužil pa še ta novega je zj**al! KAko bo vodil Mercator tak mladič, ki ga sedaj; a ga še ;) Revček :)))))))
pika.poka@email.si
06. 04. 2006 22.34
Užaljen Jankovič je pripeljal nove lastnike, a mu žal ne bo uspelo. Je pa pokazal Zdolšek napihnjenenu "doktorju" Lahovniku kako stvari tečejo in da se Mercator izrablja v politične namene. To je LDS-ova politika ustvarjanja kaosa in sporov. Ni čudno,da ji podpora strajno pada in da se že žena bivšega predsednika vlade g.Ropa ločuje od njega.Pot LDS-a pada tako kot njihovo privatno življenje.
jaka37
06. 04. 2006 21.59
Jankoviča boli dejstvo,da so ga lastniki in ne država zamenjali. Preprosto gre tukaj za poskus maščevanja. Kar pa se tiče prodaje premoženja...kako bi šele bili glasni, če bi država delež prodala tujcem. Tako je Mercator ostal v domačih rokah, Jankovič pa naj se spreijazni, da on pač ni Mercator in da je še mnogo drugih, ki so prav tako kot on, če ne celo bolj sposobni voditi posel.
zoran.artnak@hotmail.com
06. 04. 2006 21.03
Dejstvo je ta bi ta vlada morala pasti, ker dopušča razprodajo državnega premoženja pod ceno in obenem miljardno zadolževanje za avtoceste.