Gospodarstvo

Jamstveni sklad delavcem Mure že izplačal milijon evrov

Murska Sobota, 30. 11. 2009 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J./STA/M.M.
Komentarji
4

Jamstveni sklad je 514 delavcem Mure – ženska oblačila v stečaju izplačal okoli milijon evrov iz naslova neizplačanih plač, odpravnin in nadomestil za neizrabljeni dopust.

Nekateri delavci Mure so že dobili izplačana nadomestila iz stečajne mase podjetja.
Nekateri delavci Mure so že dobili izplačana nadomestila iz stečajne mase podjetja. FOTO: POP TV

Danes je Javni jamstveni in preživninski sklad RS izplačal sredstva 514 delavcem iz podjetja Mura – ženska oblačila v stečaju iz naslova neizplačanih plač, nadomestil za neizrabljeni dopust in odpravnin, so sporočili z omenjenega sklada. Delavci so skupaj prejeli 1.012.786,62 evra, povprečno neto izplačilo na delavca pa je znašalo 1.164,96 evra.

Konec oktobra in v začetku novembra letos so delavci iz Murinih podjetij vlagali zahteve za izplačila iz naslova pravic, ki jim pripadajo zaradi insolventnosti delodajalca. Skupaj so na skladu prejeli 2608 zahtev iz podjetij Mura – ženska oblačila (588 zahtev), Mura, European Fashion Design (911 zahtev), Mura – moška oblačila (519 zahtev), Muralist (590 zahtev), so še pojasnili na skladu.

Izdali tudi 911 odločb za delavce Mura, European Fashion Design

Na skladu pa so izdali tudi že 911 odločb za delavce Mura, European Fashion Design. Odločbe bodo pravnomočne in izplačane v mesecu decembru. Za delavce Mura – moška oblačila in za podjetje Muralist pa odločb še niso izdali, saj še čakajo podatke o prijavi terjatev v stečajni postopek.

Kot pravijo, se na skladu trudijo, da bi o vseh zahtevkih odločili v najkrajšem možnem času, kljub nekaterim problemom s popolnostjo vlog pa računajo, da bi vse delavce lahko izplačali še letos.

Ministrstvo za delo bo poskušalo pridobiti evropska sredstva za pomoč Muri

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik pa je danes v Bruslju napovedal, da bodo v prihodnjih par mesecih pripravili prijavo za pridobitev evropskih sredstev iz globalizacijskega sklada za pomoč Muri. Minister računa, da bi lahko iz sklada dobili okvirno milijon do dva milijona evrov, 40 odstotkov pa bo morala prispevati Slovenija sama.

Na vprašanje, kdaj bi lahko denar dejansko dobili, minister ni odgovoril, pojasnil pa je, da je treba po prijavi počakati, da se projekt odobri, nato ga izpeljati in šele potem se dodelijo sredstva.

Slovenija se doslej za prijavo za sredstva iz globalizacijskega sklada ni odločila, saj v posamezni panogi ni bilo toliko presežnih delavcev, da bi bila zanje upravičena, je danes pojasnil minister. "Prvi primer, ki nam omogoča, da se globalizacijski sklad začne koristiti, je primer Mure in odločili smo se, da bomo pripravili prijavo," je poudaril.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petdan
30. 11. 2009 17.16
Za celo armado Murinih delavcev je država plačala 1 milijon EUR. To je drobiž v primerjavi z tistim Kramarjem iz NLB.
tejamart
30. 11. 2009 16.17
Kakšno dobro razmerje 1:514 (1 mio eur dobi menedžer ko dobi odpravnino: 1mio eur dobi 514 delavcev) HUDO KAM SMO PRIŠLI!!!???? A NIMAMO VSI ENAKO VELIKA USTA, SRAMOTA!!!
jumpi50
30. 11. 2009 13.15
Za izračun oziroma izplačilo teh sredstev je uporabljena bruto minimalna plača v višini 597€. Od tega so jim v Odločbi priznali neto 349€. Posledično to pomeni, da so jim to pomoč obdavčili s skoraj 42%. A je to normalno?
Brabus
30. 11. 2009 13.03
Ja, zdej nej pa jamstven sklad pomaga tudi drugim bivšim delavcem, ki so izgubili službo.Ker plačujem davke,posredno tudi v ta sklad za vse, ki so izgubili službo.