Gospodarstvo

Izplačila denarja za lansko škodo

Ljubljana, 24. 09. 2007 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Agencija za kmetijske trge je začela izplačevati odločbe za odpravo posledic suše in neurij v letu 2006.

Slovensko kmetijstvo so lani prizadela neurja, toča in suša
Slovensko kmetijstvo so lani prizadela neurja, toča in suša FOTO: POP TV

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je danes začela z izplačevanjem odločb za odpravo posledic suše in neurij v letu 2006. Upravičencem je izplačala 10.632 odločb, skupaj pa so prejeli 4,3 milijona evrov, so sporočili iz agencije.

Kot je znano, je agencija v začetku septembra izdala 17.914 odločb za odpravo posledic suše in neurij v letu 2006. Upravičenci bodo prejeli skupno 8,64 milijona evrov pomoči v dveh enakih delih v letih 2007 in 2008. Drugi del izplačil bo izvršen v naslednjem letu.

Agencija bo izdala še približno 3000 odločb tistim vlagateljem, ki se jim bo kompenziral dolg iz preteklih let. Gre za dolžnike, ki so prejeli preveč akontacije (predplačil) za sušo (naravne nesreče v letu 2003) in točo (naravne nesreče v letu 2004), so navedli v agenciji.

Program odprave posledic škode v kmetijstvu po naravnih nesrečah v letu 2006, ki ga je vlada sprejela aprila, ugotavlja, da so naravne nesreče lani v skupaj 161 občinah povzročile škodo v višini 59,5 milijona evrov.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lahka konjenica
25. 09. 2007 13.04
damirg: Boš odgovoril na moje vprašanje od včeraj. Nimaš besed? Te je strah, da te zašijemo? Čao.
Bostjan Petek
25. 09. 2007 12.52
damirg Mi boš odgovoru na moje vprašanje tebi? Zelo me zanima kaj bi povedal? Ti je zmanjkalo besed? LOL Tipično.
damirg@email.si
24. 09. 2007 20.35
stane stane.. mislis da je vse zastonj? najlazje je neki posejat in cakat da zraste. ce hoces pa kej zasluzit, se je pa treba potruditi. sploh pa je bilo ze nestetokrat govora o raslinskih kulturah, ki so primerna za dolocene regije. sam kmetu je itak najlazje pesenico posejat in pozet. pol pa jokajo ko jim vse unici. vsi uspesni kmeti imajo svoje pridelke zascitene.
Bostjan Petek
24. 09. 2007 20.13
damirg Ja sej še eden tistih, ki nima pojma in potem kar nekaj tvezi v temo! Pridelovat zelenjavo kot praviš in le to tudi zaščitit je čisto nekaj drugega kot pa imeti 10 ha nasejane pšenice, koruze, imeti mlečno kmetijo in ti uniči suša vse kar je zeleno, imeti hmelj in ti vihar vse poruši itd. itd... tu seveda ni primerjave. Če imaš zelenjavo jo je lahko pukriti, narediš rastlinjak ali kaj podobnega pa je. Ampak to stane dragi moj. Zdej se pa ti zaščiti pred recimo sušo! Kako boš pa to izvedel? Nebi vedel ne? Rekel si tudi da so ves dobiček vlagali za tovrstno zaščito in zemljo. Se pravi da ni nevem kakega mastneka zaslužka tukile kot praviš ti. Sicer sem pa okrok tega tukile po forumih že velik pisav in se mi ne da več ker itak taki kot si ti ne razumete ničesar in mislite kako lepo je kmetom. Nič več ne bom pisav okrog tega samo nekaj ti povem: Veliko opuščenih oz. zapuščenih kmetij je v Sloveniji, ki so na prodaj. Ni se jim splačalo kmetovat, večji izziv so videli drugje pa so opustili. Nevem zakaj potemtakem tisti ki mislite da gre kmetom tako dobro in da se vozjo z nevem kakimi marcedezi in nevem kaj.... kupi eno zapuščeno kmetijo pa se pejt kmeta! Sej začetni stroški bodo veliki, samo potemtakem kot praviš ti kako kmetje služijo, boš kmalu dobil vse to povrnjeno. Poleg tega boš lahko obdržav službo in boš zraven še v službo hodil, kmetoval.....kaj še čakaš?? Res nevem Mi lahko poveš zakaj potem ne storiš tega? Jaz vem kako je kmetom in zato ne kupim kmetije. Če bi razmišljal tako kot ti bi jo zagotovo kupil. Kaj čakaš? LP.
damirg@email.si
24. 09. 2007 18.01
kle ob ljubljani je imela tista uspešna družina, ki se ukvarja s kmetovanjem, svojo zelenjavo zaščiteno tako, da so imeli nekakšne bungalove oz. tople grede čez celotno njivo. rekli so tudi da ves dobiček vlagajo v zemljo in tovrstno zaščito.
damirg@email.si
24. 09. 2007 17.58
boskopetek, dej dej. iz bosne prpeljejo une da jim poberejo pridelek. to je to. kmet z vec kot 2 hekdarja se pa v mercedesu vozi. tolk denraja imajo. če bi gledal malo TV, bi videli uspešne kmete pri nas, kako imajo zaščiteno. pravijo da je bila začetna investicija velika in da se je izplačala. tisti ki svojih pridelkov ne zaščitijo pred sušo/točo pa samo ožemajo državo, ker itak vedo da bodo dobili denar, če pridelajo kej al pa če ne.
Bostjan Petek
24. 09. 2007 17.25
damirg Nimaš pojma! Če bi se dalo zaščititi pridelke kot praviš ti pol bi to kmetje tudi zagotovo naredili. Ampak to ne gre tako kot misliš ti! Poleg kmetovanja imajo še službe samo tisti kmetje, ki imajo doma 2 hektarja zemlje, in nekaj krav, ovc ipd. Tisti kmet , ki pa se intenzivno ukvarja z določeno kmetijsko dejavnostjo pa si ne more še zraven službe umislit. In ti ki si tako pameten pa mi povej kako bi se ti zavaroval proti in zašćitil svoje pridelke proti recimo suši, poplavam, toči, plazom, vetrom.....?? Razen seveda da zavaruješ ampak to imajo kmetje tako ali tako zavarovano pa za to seveda ne dobijo 100% pokrite vse škode, ki je nastala.
Lahka konjenica
24. 09. 2007 14.19
damirg: Kako lahko kmetje sami poskrbijo za svoje pridelke? Prosime, malo bolj strokovno razloži in daj kmetom recept za to ?
Eastman
24. 09. 2007 14.03
Država bi ceneje prišla skozi, če bi vsem slovenskim kmetom subvencionirala zavaraovanje pridelkov za primere suše in toče.
damirg@email.si
24. 09. 2007 13.25
še malo, pa bomo za 10 let nezaj odplačeval.... zato ker kmeti ne znajo sami poskrbeti za zascito svojih pridelkov. glede na to da imajo poleg kmetovanja se dodatne primarne sluzbe, bi res lahko kaj naredili glede tega.