Gospodarstvo

Izgovori pred svojci žrtev: 'Me je klicala? Jo je kdo držal za roke?'

Washington, 18. 06. 2024 20.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Opravičila in izgovore. To dvoje je prineslo izvršnega direktorja ameriškega Boeinga Dava Calhouna pred preiskovalnim pododborom senata. Kultura pohlepa in ustrahovanja vseh, ki bi dvomili v sporne prakse, je na koncu vodila v ogroženo letalsko varnost, zato je bilo že pred zaslišanjem jasno, da skorajda ni mogoče, da lahko odhajajoči izvršni direktor pove kaj takšnega, kar bi pomirilo besno javnost.

Družine žrtev so izvršnega direktorja opomnile na svojo izgubo.
Družine žrtev so izvršnega direktorja opomnile na svojo izgubo. FOTO: AP

Dave Calhoun je na vodilnem mestu pri Boeingu že več kot štiri leta. Ko je bil imenovan, je bil Boeing v krizi – obtožen je bil, da dobiček postavlja pred varnost - po dveh katastrofalnih nesrečah, v katerih je bilo udeleženo njegovo najbolje prodajano novo letalo 737 Max. Takrat je obljubil, da bo vse drugače. 

Štiri leta kasneje je Boeingova korporativna kultura ponovno pod drobnogledom, potem ko je še en resen incident, v katerega je bil vpleten Max, razkril kritične slabosti v podjetju. Obljube so torej ostale neuresničene. 

Pred zaslišanjem Calhouna je sicer potekala čustvena tiskovna konferenca družinskih članov ljudi, ubitih v nesrečah Boeingovih letal leta 2018 in 2019.

Številni družinski člani so se podali na dolgo potovanje, da bi se udeležili zaslišanja in služili kot najbolj jasen opomin, da skrbi glede Boeinga niso nove.

"Razlog, da še vedno prihajamo protestirati in govoriti, je ta, da Boeing ni izboljšal svoje varnosti," je dejala Nadia Milleron, katere hčerka Samya Stumo je bila ubita na letu Ethiopia Airlines marca 2019.

Nekateri se želijo soočiti s Calhounom. Pred zaslišanjem je bilo tako slišati jezne vzklike. "Radi bi vedeli, kako so umrli," je dejala sorodnica ene od žrtev. 

Clariss Moore, ki je izgubila hčerko, pa je kričala, da želi razumeti "zadnji izdih moje hčerke na letalu. Ali me je klicala? Jo je kdo držal za roke?"

Predsednik odbora Richard Blumenthal je sicer najprej nagovoril prav družine žrtev: "Hvala, ker ste zbrali moč in pogum, da ste z nami." 

Potem pa je dejal, da bi moralo pravosodno ministrstvo nadaljevati s pregonom Boeinga. Po njegovem je incident z Alaska Airlines razkril, kako prazne so bile Boeingove obljube o izboljšavah. 

Potem pa se je začelo zaslišanje, po pričakovanjih je direktor začel z opravičili žrtvam in vsem drugim prizadetim. Dodal je, da so se iz vsega skupaj marsikaj "naučili".

Je pa očitno začel iskati krivce. Calhoun, ki je nekoč hvalil Boeingovo delovno silo, je danes dejal: "Toliko tega je povezanega z neusposobljeno delovno silo. Iskreno povedano."

V načrtu, ki ga je Boeing prejšnji mesec predstavil regulatorjem, je bila ena od obljub izboljšanje in povečanje usposabljanja osebja.

Ozračje na zaslišanju je bilo sicer napeto. Senator Josh Hawley in Calhoun sta se zapletla v izmenjavo mnenj. Začelo se je, ko je Hawley sprožil vrsto vprašanj in Calhoun je odgovoril, da "ne prepozna" družbe Boeing, ki jo je opisoval Hawley. "Ne prepozate Boeinga, ki ima letala, ki padajo z neba, letala, ki so mu na nebu odpadli kosi vrat? Žvižgačev, ki so prav tako sedeli tukaj in rekli, da jih ne poslušajo, da se jim maščujejo?" se je jezno odzval Hawley, ki mu je še očital, da je za vse skupaj bogato nagrajen. A se direktor ni dal in je vztrajal, da to ni njihov način delovanja. 

Prav tako je vztrajal, da ni primerno, da se vse incidente letal povezuje s tovarno, saj da je edini incident, povezan neposredno s proizvodnjo, tisti, ko so letalu Alaska Airlines odpadla vrata. 

A podobno vztrajen je bil Hawley, ki je Calhouna vprašal, za kaj ga Boeing plačuje. Očital mu je nekritično kopičenje dobička. K temu je svoje dodala še senatorka Laphonza Butler, ki ga je vprašala, koliko več bi stala bolje kvalificirana delovna sila.  Priznal je, da so delavci, ki so bolj kvalificirani, bolje plačani.

Na zaslišanju je bil tudi Boeingov glavni inženir Howard McKenzie, ki je zatrdil, da se inženirska ekipa drži načela "najprej varnost". In da so bila vrata, ki so januarja padla z letala Alaska Airlines, proizvodna težava, ni pa bilo težav z inženirsko zasnovo vrat.

Blumenthal je nato vprašal Calhouna, ali je kdo pri Boeingu pred oktobrom 2018 vedel, da je verjetno, da bodo letala 737 Max strmoglavila glede na težave s programsko opremo z napako. To je pogrelo Calhouna, ki je dejal, da se ne strinja z opisom. Odgovor pa je razjezil Blumenthala, ki mu je razložil, da je to kritična točka za Boeing. "Edini način, da kaj popravimo, je, da se "soočimo z resnico," je dejal in pozval posameznike, naj odgovarjajo za nesreče Maxa, po možnosti kazensko.

Dotaknili so se tudi žvižgača Johna Barnetta, ki je Boeing obremenil s svojimi izjavami, preden je umrl, storil naj bi samomor. Calhoun pravi, da so mu navedbe "zlomile srce". Temu sicer nihče ne verjame, saj je Boeing počel vse, da bi utišal kritike.

Blumenthal je na koncu zaslišanja Calhouna prosil, naj jim pošlje odgovore na nekatera vprašanja, na katera danes ni mogel odgovoriti. Eno od teh vprašanj je, koliko ljudi je bilo odpuščenih ali disciplinsko kaznovanih, ker so bili žvižgači.

Calhoun je vse do konca vztrajal, da so naredili "veliko sprememb". Blumenthal pa je spomnil, da bo potrebne  "več odgovornosti". Saj gre pri izzivih za "vprašanje življenja in smrti".

"Kako si mogel?!" pa je na koncu zaslišanja na Calhouna vpila Clariss Moore, katere hči Danielle je umrla v strmoglavljenju boeinga.

Družine žrtev strmoglavljenja boeingov leta 2018 in 2019 so se sicer po pričanju pogovarjali z novinarji. Številne moti, da za krivce ni posledic. 

Opravičila pa se jih niso dotaknila. Catherine Berthet, katere hči Camille Geoffrey je umrla v letalski nesreči, je dejala, da meni, da "nikoli" ni bilo žal. "Še nikoli v življenju nisem videla slabše igre," pa je o Calhounovem opravičilu dejala Zipporah Kuria, katere oče Joseph Kuria Waithaka je leta 2019 umrl v nesreči Ethiopia Airlines.

Ne glede na vse povedano pred zaslišanjem in med njim, večina meni, da je težko pričakovati, da bi se v družbi zgodile temeljite spremembe. Pohlep je pač v samem bistvu korporativne Amerike. Poleg tega je Boeing enostavno "prevelik, da bi propadel", kar pomeni, da je pričakovati, da mu bodo še naprej večkrat pogledali skozi prste.

Boeing je eden izmed le dveh večjih proizvajalcev komercialnih letal – in se uvršča med pet največjih obrambnih izvajalcev, samo v letu 2022 so bile pogodbe z ameriškim ministrstvom za obrambo vredne več kot 14 milijard dolarjev. V ZDA zaposluje približno 150.000 ljudi. 

Se pa končno odpira vprašanje ali so bili regulatorji, vključno z Zvezno upravo za letalstvo (FAA), v preteklosti preveč "spoštljivi"cdo podjetja.

Leta 2021, po strmoglavljenju dveh njihovih letal, sta ministrstvo za pravosodje in Boeing sklenila dogovor, ki je podjetju omogočil, da se je izognilo obtožbi zaradi goljufije, kar bi omejilo možnosti Boeinga za sodelovanje z vlado. Ministrstvo za pravosodje je Boeing v začetku tega leta sicer opozorilo, da je kršil pogoje tega dogovora – toda ali bo dejansko sledila kazen, ostaja odprto vprašanje.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abica
18. 06. 2024 21.54
+1
Ni bila ubita ne letu, ampak je umrla.
marmilan
18. 06. 2024 21.54
+2
to so kavboji
Arguss
18. 06. 2024 21.46
+2
Dol njemu visi.To so satanisti, ki delajo vse gorje na tem svetu.
Minifa
18. 06. 2024 21.44
+1
Bolj je Gos usrana bolj se puče.
NeXadileC
18. 06. 2024 21.44
+3
Pa on ima obraza stopit pred ljudi. Nesramno.
zapiramvamustaaa
18. 06. 2024 21.41
+5
Mislim da še v Severni Koreji,Mehiki in Kolumbiji ni toliko korupcij kakor v Ameriki.Naj neka višja sila ali mati narava zradira že enkrat to leglo zla.
Bolfenk2
18. 06. 2024 21.27
+10
Ameriški imperij propada. Boing je le karikatura tega propada. Zver ki umita pa najbolj opleta z repom. Zato bodo prihodnja leta nevarna za ves svet. Poglejte samo kako zaostrujejo vojno proti Rusiji v Ukraini.
NeXadileC
18. 06. 2024 21.44
+3