Gospodarstvo

Izdelava oklepnikov v Šoštanju

Velenje, 31. 01. 2007 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gorenje bo zaradi izdelave oklepnikov odprlo nova delovna mesta v okolici mesta Šoštanj.

Gorenje bo sestavne dele za oklepnike, ki jih je naročilo ministrstvo za obrambo, izdelovalo v Šoštanju, na tej lokaciji bodo odprli tudi nekaj novih delovnih mest, je na srečanju z novinarji povedal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. Poudaril je tudi, da trenutno potekajo pripravljena dela za podpis pogodbe o proizvodnji oklepnikov in za razdelitev dela med vsemi tremi partnerji - podjetjem Rotis, finsko Patrio in Gorenjem.

Gorenje bo namreč na tej lokaciji izdelovalo ne le vojaško tehniko, temveč tudi industrijsko tehniko za civilne namene.
Gorenje bo namreč na tej lokaciji izdelovalo ne le vojaško tehniko, temveč tudi industrijsko tehniko za civilne namene. FOTO: POP TV

Bobinac je tudi pojasnil, da so pretekli teden imeli zelo konstruktivne pogovore z vodstvom Patrie, kjer so se tudi dogovorili, kakšna bo vloga Gorenja pri izdelavi oklepnikov. Gorenje bo tako v Šoštanju vzpostavilo proizvodnjo nekaterih sestavnih delov za oklepnike, testiranje, montažo in vzdrževanje teh pehotnih bojnih vozil. Ob tem Gorenje ponuja roko slovenskim proizvajalcem, ki bodo lahko sodelovali pri izdelavi sestavnih delov za oklepnike. Obstaja tudi možnost, da ti proizvajalci proizvajajo nekatere druge dele za Patrio oz., da s svojimi izdelki zadovoljijo potrebe Patrie na ostalih trgih.

O sodelovanju z Sistemsko tehniko nič novega

Glede sodelovanja z ravensko Sistemsko tehniko je prvi mož Gorenja poudaril, da se o tem še niso pogovarjali, čeprav sta Patria in Rotis že navezala stike z določenimi slovenskimi dobavitelji. Bobinac pričakuje, da bo sodelovanje s Sistemsko tehniko možno in da bo del zaposlenih iz te družbe delalo na lokaciji v Šoštanju. Gorenje bo namreč na tej lokaciji izdelovalo ne le vojaško tehniko, temveč tudi industrijsko tehniko za civilne namene. Pri izdelavi oklepnikov Bobinac pričakuje, da bo zaslužek Gorenja ustrezen, o natančnih številkah pa še ne more govoriti.

Bobinac pričakuje, da bo sodelovanje s Sistemsko tehniko možno in da bo del zaposlenih iz te družbe delalo na lokaciji v Šoštanju.
Bobinac pričakuje, da bo sodelovanje s Sistemsko tehniko možno in da bo del zaposlenih iz te družbe delalo na lokaciji v Šoštanju. FOTO: POP TV

Na vprašanje o dobavi opreme za Onkološki inštitut v Ljubljani pa je dejal, da je izdelava medicinske opreme eden izmed poslov s katerim je Gorenje močno prisotno ne le na slovenskem trgu, temveč tudi na trgu zahodnega Balkana. Ponudbo Gorenje je ocenil kot najbolj konkurenčno, zato pričakuje, da bo njihova oprema inštalirana na onkološkem inštitutu. Prvo opremo je Gorenje pripravljeno dostaviti že v treh mesecih od podpisa pogodbe.

Lansko poslovanje Gorenja je Bobinac ocenil kot uspešno, saj je družba presegla vse ključne cilje. "Letos tudi pričakujemo dvoštevilčno rast oz. 1,2 milijarde evrov prihodkov, v svetu bele tehnike smo že določili določene tarče, osnovni kapital družbe pa bomo povečali za 15 odstotkov," je še povedal prvi mož Gorenja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.