Gospodarstvo

'Izčrpane so vse možnosti': MLM gre ob svoji 100. obletnici v stečaj

Maribor, 29. 08. 2024 14.55 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po točno 100 letih delovanja je končana pot še enega od nekdanjih velikanov mariborske industrije. MLM, ki je zaman iskal strateškega partnerja, gre v petek v stečaj. Lani so se dvakrat izognili takšnemu razpletu, letos ni šlo več. Brez dela bo ostalo okoli 350 zaposlenih, a bi marsikateri od njih zaradi ugodnih razmer na trgu dela lahko hitro našel novo zaposlitev, napovedujejo.

Uprava Mariborske livarne Maribor (MLM), ki jo od junija vodi Samo Iršič, bo v petek vložila predlog za začetek stečajnega postopka tega nekoč pomembnega mariborskega podjetja. Kot so ob tem pojasnili v MLM, so likvidnostne razmere postajala nevzdržne in neobvladljive, kljub predlaganim ukrepom, ki jih je pripravila uprava, pa svežih likvidnostnih sredstev ni bilo pričakovati ne od Slovenskega državnega holdinga (SDH) kot lastnika ne od države ne od koga tretjega.

"Vsi prodajni postopki niso zagotovili strateškega partnerja, ki bi imel vire za finančno in poslovno prestrukturiranje družbe," so sporočili iz družbe in ob tem poudarili, da so bile plače vedno kategorija, za katero je poslovodstvo prednostno poskrbelo. Po tistem, ko je kupec, ki je v strukturi prihodkov predstavljal skoraj polovico, enostransko prekinil pogodbo, julijske plače niso bile izplačane na rok, družba pa je zamujala tudi s plačilom prispevkov.

Mariborska Livarna Maribor
Mariborska Livarna Maribor FOTO: Bobo

Napori poslovodstva, da bi družbo poslovno prestrukturirali na način, da bi se osredotočili na segment v poslovanju, ki zagotavlja vzdržno poslovanje, in ob tem znižali število zaposlenih na nujno potrebno, s čimer bi zagotovili stroškovno učinkovitost, brez podpore s premostitvenimi ukrepi niso bili mogoči, pojasnjujejo odgovorni. Dodajajo, da bi bila za izvedbo ukrepov poleg prestrukturiranja kreditov potrebna dodatna finančna sredstva, česar pa ne družba ne kdo drug niso bili sposobni zagotoviti.

Prestrukturiranje družbe je bilo sicer izvedeno že z dvema prisilnima poravnavama, ki pa sta med drugim po pojasnilih iz podjetja povzročili, da pogodbe s kupci niso zagotavljale zadostne marže. Pogajalski položaj družbe kot dobavitelja v avtomobilski industriji je bil že sam po sebi slab, v času rasti stroškov delovne sile, materiala in energentov pa je povišanje morala pokriti družba sama, so zapisali v MLM.

Zaradi zaostrenih poslovnih in finančnih razmer sta bili junija in oktobra lani pripravljeni poročili o finančnem in poslovnem prestrukturiranju. Nadzorni svet družbe je ugotovil, da so bili vsi predlagani ukrepi potrebni in zadostni za odpravo insolventnosti družbe, s čimer se je družba lani dvakrat izognila začetku stečaja, tudi zato, ker je lastnik izvedel večino predlaganih ukrepov, razen dodatnega posojila.

V mariborskem podjetju so spomnili, da bo do stečaja nekoč velikega mariborskega podjetja prišlo ob 100. obletnici poslovanja. Pri tem omenjajo, da so bili zadnji meseci težki za poslovodstvo, ki je le s težavo načrtovalo likvidnost za dobavitelje, ki so zgolj zaradi korektnega sodelovanja družbe v preteklosti zagotavljali odloge plačil, za kupce, ki so bili v dobaviteljski verigi odvisni od dobav družbe, ter za SDH, ki da je zaradi nezmožnosti dodatne pomoči z zvezanimi rokami opazoval usihanje družbe.

V MLM pa so izpostavili tudi težavno obdobje za zaposlene, ki so se predvsem zadnje leto dnevno spraševali o usodi družbe in svojih delovnih mest. Precej jih je prejemalo minimalno plačo in prihajalo na delovno mesto v neoptimalnih delovnih pogojih. Kljub temu pa so zagotavljali, da je bila MLM dolga leta prepoznaven dobavitelj tudi priznanim avtomobilskim proizvajalcem, so še navedli.

Nekaj več kot 50 zaposlenih je bilo od začetka julija na čakanju, saj jim po odpovedi pogodbe s strani največjega kupca konec junija niso mogli zagotoviti dela. Po stečaju bo brez zaposlitve skupaj ostalo okoli 350 zaposlenih, a bi marsikateri od njih zaradi ugodnih razmer na trgu dela lahko hitro našel novo zaposlitev, za nekatere pa bi se delo lahko našlo tudi v morebitnih zdravih jedrih propadlega podjetja. 

Mariborska Livarna Maribor
Mariborska Livarna Maribor FOTO: Bobo

SDH: Po 10 letih prizadevanj za ohranitev poslovanja MLM izčrpane vse možnosti

Stečaj MLM je težak in žalosten razplet za zaposlene, poslovne partnerje, lastnika in širšo skupnost, a poslovnih in finančnih težav kljub intenzivnim prizadevanjem za ohranitev družbe v zadnjem desetletju ni bilo mogoče premagati, so po današnji najavi stečaja mariborskega podjetja sporočili iz 100-odstotnega lastnika SDH.

SDH je lastništvo MLM pridobil po pripojitvi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). T. i. slaba banka si je po prenosu bančnih terjatev do podjetja nanjo leta 2013 desetletje prizadevala za finančno prestrukturiranje in stabilizacijo prezadolženega podjetja, tudi s konverzijo terjatev v kapital, s katero je postala lastnik, ter z dokapitalizacijami in ostalimi oblikami financiranja. Enako si je po pripojitvi DUTB prizadeval SDH.

Kot so ob tem zapisali v Slovenskem državnem holdingu (SDH), so uporabili vse razpoložljive ukrepe v skladu z evropskimi pravili, vendar dodatna finančna pomoč ni bila mogoča, saj bi pomenila nedovoljeno državno pomoč, niti ni bila ekonomsko upravičena.

Tudi večkratni poskusi iskanja strateškega partnerja, ki bi omogočil nadaljevanje poslovanja, po njihovih pojasnilih niso bili uspešni, saj so pokazali, da bi bila edina možnost za nadaljevanje poslovanja prodaja družbe ob večmilijonski nepovratni državni pomoči, ki pa je po pravilih EU nedopustna.

Stečajni postopek bo tako omogočil, da ugotovijo, ali znotraj družbe obstajajo zdrava poslovna jedra, ki bi lahko našla novega lastnika, s čimer bi ohranili z njimi povezana delovna mesta, dodajajo v SDH.

Poslovanje podjetja je bilo že leta negativno in se je v zadnjih letih še dodatno slabšalo, saj je samo v zadnjih treh letih ustvarilo več kot 10 milijonov evrov izgube. Več poskusov iskanja strateškega partnerja je bilo neuspešnih zaradi omejenega interesa ali odstopa investitorjev po izvedbi skrbnega pregleda.

Delovanje v zahtevni panogi, v kateri veljajo strogi mednarodni standardi, je dodatno otežila še epidemija covida-19, ki je prizadela poslovanje leta 2020. Lani so tržne razmere postale še bolj zaostrene, ko je zvišanju cen materialov zaradi ruskega napada na Ukrajino sledil še dvig cen energentov, česar MLM ni uspelo v zadostni meri prenesti v prodajne cene. Hkrati zaostrovanja v evropski avtomobilski industriji povzročajo dodatne cenovne pritiske na dobavitelje, zlasti tiste, ki so v spodnjem delu verige vrednosti.

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
30. 08. 2024 14.31
+0
Vse beži iz Slovenije. Zakaj? Ker so pri nas cene električne energije, prispevki iz naslova plač, davki mnogo previsoki se lastniki odločajo za zaprtje firm in z isto proizvodnjo nadaljujejo v drugih državah. Naši levaki pa še poslabšujeko pogoje poslovanja in preživetja. Za nas mnogo ceneje zamenjat blado kot izgubiti vsa delovna mesta
Smuuki
30. 08. 2024 14.27
+0
Zasebne livarne živijo, delajo. Mesec s svojim naborom pravic postaja grobar slovenske industrije.
Julijann
30. 08. 2024 13.50
+1
A ni Mesec našel rešitve?
Nelyy
30. 08. 2024 11.51
+2
Konec je zaprite ferajn in razglasite BANKROT..
Boskica
30. 08. 2024 10.14
+5
Smilijo se mi ženske ki so za minimalno delale zdaj pa še na cesti.
MasteRbee
30. 08. 2024 09.10
+1
Delamo izdelke s polovično vrednostjo avstrijskih in temu primerne so dohodki. Več takšnih firm se bo selilo iz Slovenije, boljši bo pokazatelj.
UsliŠana
30. 08. 2024 08.59
+2
Vse gre v m. Tatičev pa ni saj so pokradli firmo do amena. Naj zapojem himno, ki je tako lepa...fuj (2)
UsliŠana
30. 08. 2024 08.58
UsliŠana
30. 08. 2024 08.57
+0
Vse gre v m. Tatičev pa ni saj so pokradli firmo do amena. Naj zapojem himno, ki je tako lepa...fuj
bc123456
30. 08. 2024 08.44
+5
Vsa čast slovenskim vladnim gospodarstvenikom, to ni uspelo tudi bivšim jugoslovanskim ustvarjalcem.
zoran pušenjak
30. 08. 2024 08.15
+2
Pod to neslovensko vlado bodo podjetja padala kot domine, saj je to cilj Goloba in njegovih nesposobnežev, lenuhov, nepošteni in lažnivih ljudi
Kollerik
30. 08. 2024 08.28
+0
Še par dni nazaj so zmetali ven delavce Alpine Žiri, ker selijo proizvodnjo v tujino. Firmo so tujcu prodali ,,vaši,, z Vizjakom na čelu. Tako, da ne laži in ne maži, janšist
Boris Kavčič
30. 08. 2024 10.51
+0
Žiri so pa popolnoma rdeče...ne nakladaj koleraba...
2fast4
29. 08. 2024 21.32
+6
Dela je dovolj če le želiš delati..marsikdo je izgubil službo...
1D10T
29. 08. 2024 21.40
+2
vem da lahko, pol ti vzeme država takoj, pol pa še tričetrt, drugo pa neseš kockastim
1D10T
29. 08. 2024 21.41
+1
ko pa že hočeš delat, te pa vsak drugi...ker mu je dugcajt
1D10T
29. 08. 2024 21.49
patogen
29. 08. 2024 21.17
+3
Muca spodaj promovira srbski standard, češ da je boljši in da če bi ostali v Jugi, bi ga bili deležni tudi mi. Stvar za referendum, kaj bi ljudje raje...
MucaNeGrize
29. 08. 2024 21.06
+2
nekoč v exyu smo bili prvi v državi...danes nismo niti zadnji v bruslju...nepomemben faktor ...ki ne odloča o nobeni stvari več. .narod nima v lasti niti lastne ustave govorno...ker so na silo pod vladavino bivšega komunista lažnivega janše odstranili G. Novaka samo zato...ker je pred parlamentom bral slovensko ustavo...vse zahvaljujoč konvertitom tipa bivši komunist lažnivi janša...ki se že 30 let svaljka po slovenskem političnem prostoru in si pripisuje neke zasluge ...
patogen
29. 08. 2024 21.15
+0
Tudi v Vzhodnem bloku je bila Juga po BDP/na prebivalca na zadenjem mestu. Za vzhodno nemčijo, Čehoslovaško Sovjetsko Zvezo, Madžarsko, ter Romunijo. le Bolgarija je bila zadaj. Da bi zadovoljil ljudi, je Ćopavi zagorac najemal kredite...
Groucho Marx
29. 08. 2024 21.22
+0
Če ne bi Nemci dobrohotno odprli zapornic za jugo gastarbajterje, bi juga beležila 50% brezposelnost.
Kollerik
30. 08. 2024 08.28
+0
Če bi tvoji pridno ne kvizligirali z nacifašiji, tudi mi ne bi imeli komunizma....
roxana17
30. 08. 2024 12.10
To pa absolutno ni res. Hrvaska je imela dosti vecji bdp kot npr poljska, estonija, litva... danes je podoben/enak.
Nace Štremljasti
29. 08. 2024 21.06
+1
to je začel orgličar peterletov lojz on za Slovenijo ni naredil NIČ samo pomagal je da so začeli krasti
patogen
29. 08. 2024 21.15
+0
Tatovi so bili že pipravljeni, pa rahlo zmedeni, ker hjim je propadla Juga. ko so si opomogli, je LDS združil vse te lopove...
Kollerik
30. 08. 2024 08.29
+0
Tito je bil tata mata. Zdaj smo vsi drobni hlapčki, z vama na čelu. Prodani in okradeni.
1D10T
29. 08. 2024 21.00
+0
Tisoče let, človek že govori Zgodbe o sebi in kam gremo mi Eni vidijo strah v vojnah in zlu Drugim bliža se čas, ujet v večnost miru… iSeqEUCUH6Y
1D10T
29. 08. 2024 21.13
-1
Agibej Eboran....vem da te bo zmedlo in vem da ne razumes Saj nisi idi,ot, le nas je malo nat,rgal
MucaNeGrize
29. 08. 2024 21.00
+1
od kar smo se osamosvojili ...menda zahvaljujoč bivšemu komunistu lažnivemu janši in ekipi je iz leta v leto slabše....janševiki cvilijo proti exyu in komunistom....komunisti so zgradili vse - državo tako rekoč...brez pufa.
Groucho Marx
29. 08. 2024 21.23
+2
Brez pufa, je rekel volkec muca... 😅🤣😅🤣😅🤣
myomy
29. 08. 2024 20.49
+4
Se spomnim, ko so za časa Josipa Broza vsak dan po dnevniku poročali o kakšni otvoritvi nove tovarne, ali pa vsaj obrata. Mi je šlo že malce na živce, priznam.
MucaNeGrize
29. 08. 2024 21.01
+1
Kollerik
30. 08. 2024 08.30
+0
Hja, odpirali so jih zgleda samo za to, da jih bodo gospodje pokradli. In nam zraven razložili, kako smo nesposobni in predragi.
Mekenzi
29. 08. 2024 20.39
+0
Saj vas bo Golob zaposliv v ministrstvo ni vazno kje, samo da vas bo resil, plesalci Slovenski plesite Golob in ozadje, špila. 😪😪😪😪🇸🇮
benzone
29. 08. 2024 20.34
+0
A mi lahko kdo razloži zakaj imajo v imenu 2x Maribor???