Gospodarstvo

Slovenci nočejo delati?

Ljubljana, 12. 02. 2007 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Sloveniji je brezposlenih skoraj 80 tisoč ljudi. Revozu iz Novega mesta pa kljub temu primanjkuje delovne sile.


KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tedy1967
13. 02. 2007 21.36
+1
Glede na piškav denar, ki ga dobi povprečen Slovenec se še tako preveč naredi. Revoz pa naj zaposli Dolenjske cigane, če ima takšno pomanjkanje delovne sile. Naj se država angažira in jih potera delat, ne pa da jim fila riti.
Krbo?
13. 02. 2007 19.15
@tiger. citat: delo je se vedno premal placeno, dalec premalo glede na ostale drzave eu. citat konec. EU vsebuje 27 clanic, in v 12 clanicah je delo dalec slabse placeno kot pri nas (glej Romunija, Bulgarija, Poljska, Ceska, Mazdarska, itd.). Na Portugalskem in v Grciji, ki so stare clanice EUja, so place z nasimi priblizno enake. Torej katere drzave EU mislis? Nemcija, Avstrija? Glede povprecja celotne EU imamo 80 , pa naslednjih 20 let bi lahko dosegli 100 , ker se place v Nemciji ze leta niso nic zvisale, oz. obratno. Problem so radodarne socialne pomoci, in premalo nadzora. Treba bi ljude do dela motivirati, samo to je dosti odvisno od cloveka. Eni pac raje cel dan doma pred tv prezivijo, jaz pa raje idem 8 ur gurat, pa vem da sem si na posten nacin zasluzil ta dnar.
tommysup@gmail.com
13. 02. 2007 14.24
kaka revshina....
tiger@hitri.com
13. 02. 2007 12.09
+1
Dokler bo tako radodarna pomoč oziroma nadomestilo za brezposelne na borzi bo še naprej tako.Zgleda da se na tem področju ni nič spremenilo na bolje.To mislim predvsem da nekateri še vedno večkrat odklanjajo delo ki jim je bilo ponujeno na borzi,pa kljub temu še dobijo denarno pomoč.To je samo eden od problemov.Drugi še večji problem ki ga vidim je pri nas da delo še vedno je premal plačano,daleč premalo glede na ostale države v EU.Tako da je tudi kle eden od problemov zakaj je tolko brezposelnih,na borzi. Tako da rešitev problema je v zaostritvi pogojev za brezposelne,na borzi.Ravno tako bi blo za te ljudi potrebno poskbeti za prekvalifikacijo(brezplačno) ter pomagati najti jim službo. Še najbolj se mi zdi pomembno da bi že enkrat končno dvignili ceno dela pri nas,ki je res majhna.In da bi blo dobro delo in več dela tudi bolje stimulirano. Še vedno sem mnenja da Slovenci znamo in velik delamo.
limonca4
13. 02. 2007 08.44
Ups, lapsus, ... in uspešnih, imajo plače ...
limonca4
13. 02. 2007 08.42
Rijo27, mislim, da ne misliš prav. Veliko izobražencev, in to dobrih in uspešnih, imamo plače kot kak s srednjo šolo. Jah, preveč nas je (izobražencev), to je to. In potem ti delodajalci nas izkoriščajo. Jaz sem svojemu delodajalcu že zagrozila, da bom dala odpoved. In rekel mi je, zakaj grem, ker sem uspešna ter nenadomestljiva (direktor me je pohvalil, hecno) in da mi bo povišal plačo. Res mi je, le za tri mesece. Tako da razmišljam, da bom šla res stran, ko dobim možnost. A kaj, ko nas jih je začuda (ekonomija).
civitasstain@gmail.com
13. 02. 2007 07.06
Nocejo delat. Aha, kako se pa pol zivio? Jih mora pol drzava prezivljat? Ta je pa dobra....................kam smo prisl.........
bnam 2707
13. 02. 2007 02.15
+1
Za 500 evrov ni kaj delat.Odnos do delavcev je gnil in ponižujoč.primerjava z evropskimi delavci je to sramota.Slovenska zgodba o uspehu pa naklada o povprečju in zdi se,da imajo slovenski delavci skoraj take plače kot v stari Evropi.Nihče nima pravice trditi,da se slovenskim delavcem ne da delat Da se jim že,vendar ne za tako sramotne plače!!! Nehajmo se že enkrat sprenevedati,kako dobro nam gre!
nintendo64@email.si
13. 02. 2007 01.35
+1
Samo neko brezvezno nakladanje. Vedno je enih poklicev preveč, drugih premalo. In to se lahko hitro obrne. In vedno vsi izpostavljajo pravo, ekonomijo. Trenutno v ZDA kronično primanjkuje ekonomistov, s tem ko je računalničarjev veliko preveč. Isto je v večini anglosaksonskih državah. Nekatere celo ponujajo državljanjstvo določenim smerem ekonomije. V Avstraliji je celo 200.000 računalničarjev preveč, kar je ogromno glede na število prebivalstva. To so vse posledice vmešavanja držav v to, kar je priporočljivo študirati. Pustite trgu da odloči. Sicer pa vedno nekje na svetu potrebujejo poklic, ki ga je v drugi državi preveč. Če bi bili Slovenci bolj mobilni, bi si brez problema lahko našli službo.
mateja.novaki@siol.net
13. 02. 2007 00.42
-1
Škoda, da Revoz ni v vsakem večjem mestu. Bi bil odstotek brezposelnih potem manjši.
NICNOVEGA
13. 02. 2007 00.17
+1
Tist novinar ki je napisal ta prispevek naj gre sam delat v Revoz. Si mora zjutraj onega zavezat, ker do in po malici ne more niti na WC. bog ne daj de se mu kakat mudi. Se lahko kar v hlače. Ženske si ne morej vložka zamenat ko imajo menstruacijo. Pa če bi bila vsaj dobra plača. Pa če bi nadrejeni imeli vsaj kakšen odnos do zaposlenih. Za francoze smo navadni hlapci. Za nočni šiht je 700 EUR. Kolk dobijo pa za normalni šiht pa niti ne vem. Lahko je kazat na ljudi, pejte sami probat zadevo. Pa mi pol napište kako je bilo.
neti
12. 02. 2007 23.04
marenov prav imas, pri nas, zlasti vecje firme gledajo papir, no diplomo, se za reference ne vprasajo. solala sem se v ZDA in SLO, (očeta so selili) pa lahko recem da je SLO sola do univerze veliko tezja, obsirnejsa. imam diplomo iz ZDA in SLO. to sem hotela povedati, da nasi kadrovniki bolj cenijo tujo diplomo kot naso, tako tudi rangirajo in placajo. lp
overlord_tm
12. 02. 2007 22.59
Razloži kako ima lahko potem nekdo oceno iz računalništva 3, če ne zna napisat hello world? Kako lahko to, da z piflanjem na pamet enako skozi OŠ in SŠ prideš kot z razumevanjem snovi? Za fiziko lahko mirne duše trdim da več kot 80 našega razreda ne razume za kaj se gre, ampak se napamet napiflajo nalogo in formulo, ki jo rabijo da jo rešijo. In to je kul za 4. Halo?
Dejan Keuc
12. 02. 2007 22.38
Prvič... tisti ki zaničujete naše šolstvo, še verjetno dalj kot do naslednje vasi niste prišli.. drugič: kot delodajalec sem na največjem študentskem servisu pred kratkim oddal oglas za delo "pomoč pri prodaji", za katerega sem ponudil 1500 SIT/uro ali več... stvar dogovora... poklicala me je ena punca.. ENA!!!... kriva pa je država, ki podpira lenobo.. lepo vas prosim... socialna pomoč.. ja .. ni problema.. za 100 ur družbeno koristnega dela na mesec... pa da vidim kako bi se odrekali socialni pomoči, samo da jim ne bi bilo potrebno delat... govorim o večini.. seveda obstajajo izjeme...
marenov@email.si
12. 02. 2007 22.22
Problem v naši državi je to, da se ne ceni delo in znanje, ampak papirji. Imamo cel kup kvazi strokovnjakov z raznimi Upravni faksi (prej Organizacija dela), Varnostni ing. in podobno. Naj za primer navedem, da sem pred leti po študiju odšel k sorodniku v Anglijo, kjer sem se prijavil na razpis v neki privat firmi. Lastnik mi je že na začetku dal vedeti, da si z mojimi papirji (ing. energetik) lahko ubrišem rit. Rekel mi je, da bom tam dva meseca na probi in se šele potem pogovarjala kako dalje.(potem sem ostal dve leti) Skratka to hočem povedat, da se tam ceni in tudi plača znanje, delovne navade in pripadnost firmi. Ne glede s kakimi papirji ti mahaš okoli. So priporočilo, samo to še ni pogoj, da boš lastniku v korist oz. prinašal kapital. Pa si lahko doktor znanosti ali pa človek z osnovno šolo.
Rijad Proši?
12. 02. 2007 22.17
Brez skrbi bodte, tisti, ki imajo fakse in so sposobni majo take plače, da se vam u riti zavrti. Tisti pvprečneži in faleranci, k ste pa sam gledal na uro, kdaj bo konc pouka , pa ste bli na faksu samo zarad tega k na tem faksu ni matematke, boste pa delal pač za 700e.
overlord_tm
12. 02. 2007 21.59
To je res, ampak govotimo o ljudeh, ki so fakse videli samo od zunaj predvidevam. Ok, obiski ne štejejo. Sicer pa problem ni samo v šolstvu (ki je sicer btw gnilo toliko da le s težavo gnije še naprej) ampak tudi v ljudeh. Vsaj ko grem kdaj ven s prjatli (ekonomska SŠ) pa se jim smejem ko ne znajo zračunat koliko staneta 2 pira, če je eden 2e, pri tem da tudi toliko nimajo filinga da pač 1,2e je mogoče za 2 pira dovolj samo na slovaškem in potem vsi ponosni povedo, da ko oni naredijo šolo lahko vodijo podjetje in so dobro plačani, jaz se bom pa še 4 leta na faksu je***. Sicer kdor se zadnji smeje se najslajše smeje, obenem je pa tu še razlaga zakaj toliko podjetji propade. Sicer pa veš zakaj je toliko vpisa na fakse kot so FDV? Ker ta faks slovi po tem, da tam lahko fu**** samo po štengah =). Nekatere celo prepričajo darila ki jih talajo na informativcih (ekonomija). Postaviš vprapanje, dobiš geotrikotnik, bolno, ampak učinkovito na ovcah in podobnih bitjih. In potem se človek vpraša, kater kreten bo šel na medicino, FRI, FE, FMF in sem tam jebal z neko matematiko in podobnimi predmeti, če misli da bo že z srednjo ekonomsko direktor z 10k evrov plače :S That what we need to change.
Buucka
12. 02. 2007 21.54
dobr povedano rijo27 pa Vegos
Vegos
12. 02. 2007 21.49
Ej, pa ne mene spraševat za kaj je Američanom škoda denarja, jaz vem samo da je na Prozacu ali podobnih zadevah velik del le-teh :D Sicer se pa čisto strinjam s tabo. Kdor je delaven in brihten, mu ni problem. Samo problem je v tem, da naše šolstvo vedno, ampak vedno zaostaja za potrebami trga dela. Vsako leto maš 700 novih ekonomistov od katerih večina misli da zdaj ko so naredili ekonomijo bodo pa direktorji s plačami v desettisočih €...
Rijad Proši?
12. 02. 2007 21.48
Sej ni vse v šoli.A zdej pa dejmo plače tistim k majo šolo, tisti brez pa nej kurac pušijo, al kaj? Mal poglejte razvite države, cenijo se tisti, ki nekaj znajo, papir si lahko vtakneš v rit, če ne znaš delat. Pri nas na faksih večina falirancev samo prepisuje in se šlepa. Pr švabih tega ni. U našo firmo je uletu model z elektro faksom , pa ni vedu kako se križno stikalo zveže. Pr nemcu bi delu samo do malce.Dragi moji dans se ceni ustvarjalnost ne pa papir.