Gospodarstvo

Gorenje bo izdelovalo oklepnike

Velenje/Šoštanj, 16. 10. 2007 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gorenje bo novembra v novi tovarni v Šoštanju začelo z izdelavo oklepnikov za potrebe Slovenske vojske.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac
Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac FOTO: POP TV

Gorenje bo v novi tovarni v Šoštanju, ki je namenjena predvsem programu strojegradnje Indop, izdelovalo tudi oklepnike za potrebe Slovenske vojske, je pred otvoritvijo tovarne povedal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.

Dejal je tudi, da bo Gorenje, ki bo z izdelavo oklepnikov pričelo v začetku novembra, letos doseglo več kot 1,2 milijarde evrov prihodkov, v strukturi prodaje z 80-odstotki pa še vedno na prvem mestu ostaja program bele tehnike.

Proizvodnji kolesnikov je namenjena tretjina novozgrajene proizvodne hale programa Gorenja Indop. Doslej dogovorjena vrednost tega posla predstavlja manj kot odstotek v celotnih prihodkih skupine Gorenje. V novi tovarni je zaposlitev dobilo 126 delavcev, čez leto dni naj bi se število delavcev povzpelo na več kot 200.

Delavci, ki bodo delali na novem projektu, pa bodo konec oktobra letos zaključili šolanje na Finskem. Prvi mož Gorenja je napovedal, da bo Slovenska vojska prve kolesnike iz nove tovarne dobila leta 2008, na podlagi sodelovanja s finsko Patrio pa pričakuje, da bodo dobili še dodatne naloge.

Po Bobinčevih besedah je projekt sodelovanja pri dobavi kolesnikov Gorenju prinesel tudi druge priložnosti. Tako je v prvi fazi omogočena širitev obsega in razvoja orodjarstva, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo in velikim potencialom rasti. Na staro lokacijo programa Gorenje Indop pa se bo razširila proizvodnja Gorenje Orodjarna, zaposlili bodo tudi nekaj novih delavcev. Zaradi izdelave oklepnikov je Gorenje odprlo 100 novih delovnih mest.

Gorenje bo z izdelavo oklepnikov doseglo več kot 1,2 milijarde evrov prihodkov
Gorenje bo z izdelavo oklepnikov doseglo več kot 1,2 milijarde evrov prihodkov FOTO: POP TV


Kot je pojasnil član Gorenjeve uprave Franc Košec, je vrednost naložbe v novo tovarno površine 9000 kvadratnih metrov znašala sedem milijonov evrov, naložbo pa je Gorenje dokončalo pred predvidenim rokom. V nov proizvodni objekt je bila že septembra vgrajena tehnološka oprema, proces tehnološkega posodabljanja pa še ni zaključen, saj družba načrtuje nadaljnje posodobitve v smeri računalniško nadzorovanih strojev in procesov.

Dodal je tudi, da pri izdelavi oklepnikov niso iskali nobenih povezav z ravensko Sistemsko tehniko, saj družbi nimata kompatabilnih proizvodenj. Izdelava oklepnikov naj bi trajala do leta 2013. Na vprašanje, koliko oklepnikov bo Gorenje dostavilo Slovenski vojski leta 2008, pa Košec ni mogel odgovoriti.

Sicer so v Indopu usmerjeni v dva glavna proizvodna programa. Po obsegu in rasti postaja najpomembnejši program skladiščno-transportni sistemi, drug pomemben pa je robotizacija in avtomatizacija.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badi 27
18. 10. 2007 20.54
kriss714 Si ti že sploh kdaj vido patrio ali pakrpana v živo? Je pa res da so večinoma namenjene patrie za v tujino.
kriss714@amis.net
17. 10. 2007 15.26
Eksim, kar sam pojdi v gorenje delat, jaz sem pa na svojem področju naredil že veliko. S partrijami (kot ti praviš) smo pridobili stotrideset neuporabnih gozdnih avtobusov in temu primeren strošek, ki ga plačujemo vsi. Za resnico mi ni nikoli žal, če se pa kdo počuti prizadet, pa pomeni, da je poripomba zadela cilj.
inkir
17. 10. 2007 14.54
Črni panter, reveži na umu, ki živijo pri nas ????? Žal si tudi ti eden izmed njih
djordjevic.dejan@triera.net
17. 10. 2007 12.42
Ee, se ni ob podpisu pogodbe s Patrio napovedovalo kar 2.000 delovnih mest?
?rni panter 1
17. 10. 2007 11.15
@davorin.rataj bogi rdeči revež...Dej preden spraviš tvoj jezik v pogon, vklopi malo možgane. Patria je zmagala na vseh preizkusih ki se jih je udeležila, ker je kvalitetnejša in cenejša od vsega ostalega. Krpan 8x8 pa je prototip, ki ni nikoli prišel v serijsko proizvodnjo, ker ga nihče noče. Kljub temu da ga je Sistemska tehnika kovala v zvezde, je njen direktor po propadlem poslu-ko so ga zavrnili vsi tisti ki naj bi ga naročili-sami duhovi izjavil, da je Krpan načrtovan za specifični teren,...Ajoj, za se usrat od smeha. Pa kaj jih bomo vozili po slovenskih avtocestah te oklepnike, al jih bomo rabili za transport naših vojakov v mirovnih misijah. Marija kakšni reveži na umu živijo pri nas. Še največ jih je pa po forumih,...
exim@t-2.net
17. 10. 2007 08.32
kriss714: tebe bom predlagal za delo v Gorenju. Iz dveh razlogov: 1/ zato, da boš enkrat v življenju delal in pojedel tisto, kar boš zaslužil s svojim delom 2/ pa zato, da boš od blizu videl, kaj smo/je tej vladi uspelo pridobiti s Partrijami. Mislim, da ti bo potem vsaj malo žal za vse žaljivke, ki jih stresaš po Forumih.
kriss714@amis.net
16. 10. 2007 22.43
A niso napovedovali tudi izstrelitev slovenskega satelita? Bojo izstrelili pralni stroj s psičko v bobnu, pa bo sputnik.
kriss714@amis.net
16. 10. 2007 19.30
Zgleda, da je pathria mali gospodinjski aparat. Bela tehnika takorekoč, he he he Je pa zanimivo, kaj vse so že pobrisali pod tem člankom.
inkir
16. 10. 2007 18.19
Seveda nista Patria in Krpan kompatabilna,saj je Patria tovornjak,Krpan pa oklepnik!!!!!!