Gospodarstvo

Iz Maribora nič več z Ryanairom

Maribor, 10. 01. 2008 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi premajhnega zaslužka po eni strani in visokih cen po drugi strani, bo Ryanair prenehal z leti med Mariborom in Londonom.

Letalske lete iz Maribora v London z družbo Ryanair je že nekaj tednov možno rezervirati le do 27. marca letos. Po tem datumu bo irski letalski prevoznik najverjetneje prenehal z leti med mariborskim letališčem in letališčem Stansted v Londonu.

Letala Ryanaira v poletni sezoni na destinaciji Maribor-Stansted zagotovo ne bodo letela.
Letala Ryanaira v poletni sezoni na destinaciji Maribor-Stansted zagotovo ne bodo letela. FOTO: Jani Dolinšek


V skupni izjavi za javnost združenje RAST in Aerodrom Maribor pojasnjujeta, da sta marca 2007 podpisala pogodbo z irskim nizkocenovnim prevoznikom Ryanair o pričetku letenja v Maribor s 7. junijem 2007.

Ker je od podpisa pogodbe, ki opredeljuje plačevanje sredstev, namenjenih oglaševanju destinacije na spletnih straneh prevoznika, približno četrtletno prihajalo do znatnih zviševanj prvotno dogovorjene cene, so zahteve irske letalske družbe za mariborsko letališče, kljub izdatni pomoči s strani Mestne občine Maribor, Slovenske turistične organizacije in Ministrstva za gospodarstvo, postale za slovensko stran nesprejemljive.

Zahteve s strani prevoznika po zviševanju cen so prihajale kljub več kot 90-odstotni zasedenosti letal denimo v poletnih mesecih, kar je družba Ryanair razlagala s premajhnim zaslužkom na progi med Mariborom in Londonom. Pri tem na mariborskem letališču poudarjajo, da destinacija nima nikakršne možnosti soodločati o ceni letov in da odločitev o ceni letalskih vozovnic v celoti pripada presoji prevoznika.

Med božično-novoletnimi prazniki so imeli v
Mariboru čarterske lete iz Ukrajine, s katerimi bi radi nadaljevali tudi v poletni sezoni.
Med božično-novoletnimi prazniki so imeli v Mariboru čarterske lete iz Ukrajine, s katerimi bi radi nadaljevali tudi v poletni sezoni. FOTO: Jani Dolinšek


Glede na dobro zasedenost letal v Mariboru menijo, da bi bilo možno ceno letalskih vozovnic oblikovati bolj donosnejše, kot so to storili v družbi Ryanair. Hkrati pa na Aerodromu Maribor tudi zagotavljajo, da je slovenska stran ves čas v celoti izpolnjevala svoje pogodbene obveznosti.

Letala Ryanaira v poletni sezoni, med marcem in oktobrom letos, na omenjeni destinaciji zagotovo ne bodo letela,“ so za 24ur.com povedali v združenju RAST. Glede zimske sezone pa z irskim letalskim prevoznikom pogajanja še potekajo, so še dodali.

Je prihodnost v čarterskih letih?

Tako združenje RAST kot družba Aerodrom Maribor si že od ustanovitve dalje in neodvisno od podpisa pogodbe z Ryanairom prizadevata najti dodatne prevoznike, ki bi uvedli redne linije na mariborsko letališče.

Projekt oživljanja prometa na mariborskem letališču bodo tudi v prihodnosti nadaljevali, pri čemer imajo s strani vladnih institucij in Slovenske turistične organizacije zagotovljeno intenzivno pomoč. Posebno pozornost bodo na Aerodromu Maribor posvetili čarterskim letom.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nintendo64@email.si
11. 01. 2008 18.24
matej.rojc: Štajerska je za Ivana Janšo izgubljena. Na severu je bolj razviti Graz, na jugu bolj razviti Zagreb. Mi pa smo kot črna ovca na sredini. Edino pred Lentijem smo še.
Matej Rojc
11. 01. 2008 17.25
Posledica uničevalnosti, ki ga izseva Lj s Pučnikom in bližina Graza. Še en udarec JJ vlade glede "decentralizacije", katere pojem si JJ vlada razlaga po svoje. Prva vlada, ki je uspela uničiti Štajersko pokrajino in jo razdeliti na parcelice :)) Lahko pa tudi posledica JJ maščevanja štajercem, ker so večinoma podprli Turka in ker več ne verjamejo JJ vladi.
nintendo64@email.si
11. 01. 2008 17.23
Sicer pa me sploh ne čudi, da ne leti dovolj ljudi iz/v Slovenijo. Naša carina še namreč vedno misli, da smo v komunističnih časih, kjer morajo pregledati vsaki mp3 player, pa vsak fotoaparat, pa vsako cotiko. Rajši pristanem v Avstriji, pa Nemčiji, kot da se ubadam z našo carino, posebej če prihajam iz izvenevropske države. V zahodni Evropi ti namreč nihče ne teži.
nintendo64@email.si
11. 01. 2008 17.21
janezgorenc: mislim, da ima Slovenija največ odhodov nizkocenovnih prevoznikov :) Kdo pa bi hotel leteti iz take bedne države...
janezgorenc@email.si
10. 01. 2008 18.36
Slišal sem že, da Ryanair večkrat izsiljuje lokalne skupnosti, vendar je pa tudi res, da prihod te ali podobnih družb običajno pomeni skorajda preporod velikokrat zaspanih in nerazvitih področij. Kaj se bolj splača? Najbrž bi moral slišati obe strani, da bi lahko oblikoval mnenje. Vendar pa sem v vsakem primeru zelo razočaran. Namesto, da bi bilo nizkocenovnih letov čedalje več, jih je čedalje manj. Izgubili smo najprej Berlin, potem Wizzov London, kmalu bo šel še Wizzov Bruselj. Upam, da bo vsaj Easy še naprej letel v London. Me zanima - na Hrvaškem tudi tako odhajajo?
pravicen
10. 01. 2008 18.35
Še vedno obstaja Graz :) Bliže, hitreje in učinkoviteje kot Pučnik
Niko_
10. 01. 2008 18.29
Ryanair dobro ve, da je mariborsko letališče v težki situaciji in da je Ryanair pomemben za razvoj letališča. To daje Ryanairu močno pogajalsko pozicijo in lahko potem letališče s svojimi pogoji stiska do onemoglosti. In če se mu ne ugodi, se umakne. Pa četudi so leti v Maribor dobičkonosni. To mu sicer povzroči majhen upad prihodkov in pa prepustitev majhnega dela trga konkurenci. Vendar to ni problem, saj ima še ogromno drugih destinacij po Evropi. S takim ravnanjem si tudi utrjuje splošen evropski imidž trdega pogajalca. To mu potem pomaga pri pogajanjih z drugimi "Maribori" po Evropi.
tisk
10. 01. 2008 17.25
super, en let dnevno od Adrije in en od Easyjeta, ki sta skoraj vedno popolno zasedena. a to ne pomeni, da je vecje povprasevanje kot je ponudba? in ce omejis ponudbo, se cene povisajo, kar je le v skodo potnikom medtem ko (obstojeci) letalski prevozniki lepo sluzijo. prav zato je nujno imeti vec ponudbe in ustvariti konkurenco med njimi. hkrati pa, zakaj mislis, da je vzhodnemu delu Slovenije lazje in hitreje priti do Brnika kot do Maribora? center Slovenije je prevec sam vase zaverovan.
azi6110
10. 01. 2008 17.18
valda da ma konkurenco, u easyjetu. pa še z brnika leti.
tisk
10. 01. 2008 17.08
Ja, res škoda. Adria zopet nima konkurence. Ergo, cene pri Adriji bodo kaj kmalu spet šle navzgor.
generalpostmail@hotmail.com
10. 01. 2008 16.27
Hm... 90% zasedenost pa so šli... ne verjamem glih, je moralo biti še kaj drugega v ozadju. Škoda.