Gospodarstvo

Iz Janševih ust v Bajukova ušesa

Ljubljana, 12. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Drugačen način obračuna DDV, kar je pred časom naznanil predsednik vlade, bo finančni minister tudi realiziral.

Finančni minister Andrej Bajuk
Finančni minister Andrej Bajuk FOTO: POP TV

Na finančnem ministrstvu pripravljajo predlog spremembe zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero bo možen obračun DDV šele na podlagi plačanega računa in ne že z njegovim fakturiranjem. "Spremembe bodo veljale samo za transakcije, opravljene na domačem trgu, in sicer za zavezance z letnim obdavčenim prometom v višini do 50 milijonov tolarjev," je danes povedal finančni minister Andrej Bajuk.

Predlagane spremembe bodo po izračunih finančnega ministrstva zaobjele transakcije približno 70 odstotkov vseh zavezancev za DDV. Kot je povedal Bajuk, se bodo zavezanci lahko za spremenjen način obračuna DDV odločali samostojno, vendar bo to povezano z nekaterimi prilagoditvami lastnega računovodstva. Podjetja bodo namreč morala izkazovati ne le fakturirane temveč tudi plačane zneske, poleg tega pa konec leta davčni upravi poročati tako o fakturiranih zneskih kot tudi o plačilu samem.

Predlog sprememb zakona o DDV bo vlada poslala v obravnavo v DZ v paketu z ostalimi predlogi sprememb davčnih zakonov že do konca tega meseca. Novost naj bi začela veljati s 1. januarjem 2006.

V proračun bo kanilo do 7 mld tolarjev manj

Z uveljavitvijo predlaganih sprememb bo po Bajukovih besedah v državnem proračunu prišlo do likvidnostnega izpada v višini med pet in sedem milijard tolarjev na leto. "Številka ni tako visoka, kot smo se sprva bali," je komentiral Bajuk, vendar predvidevajo, da se za spremenjeni način obračuna DDV ne bodo odločili vsi zavezanci.

Sistem DDV v EU zahteva, da se morajo vse transakcije, ki so povezane s tujino, izvajati po načelu fakturiranja. "Vendar pa so problemi plačilne nediscipline, na katere vlado opozarjajo podjetja, povezani predvsem z domačim trgom," je pojasnil Bajuk, ki je predlagane spremembe označil kot pozitivne za razvoj našega gospodarstva. "Problema plačilne nediscipline se sicer z njimi ne bo rešilo, se bo pa del bremena preložil z ramen poslovnežev na državo," je dodal.

Možnost za spremenjeno obračunavanje DDV je pred dnevi ob otvoritvi celjskega obrtnega sejma omenil premier Janez Janša in pri tem požel navdušeno odobravanje občinstva. Hkrati so se v medijih pojavile špekulacije, da Janševa pobuda ni bila usklajena s finančnim ministrstvom.

SORODNI ČLANKI