Gospodarstvo

Vse manj brezposelnih

Ljubljana, 05. 06. 2006 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji je letos rast zaposlovanja zelo močna, saj je prijavljenih najmanj brezposelnih po letu 1991.

Po besedah Rodetove je letos rast zaposlovanja v Sloveniji zelo močna.
Po besedah Rodetove je letos rast zaposlovanja v Sloveniji zelo močna. FOTO: POP TV

Maja letos se je zaposlilo 12,2 odstotka več brezposelnih oseb kot maja lani. Konec petega meseca je bilo tako prijavljenih 87.111 brezposelnih oseb, kar je najnižje število po letu 1991, je povedala v.d. generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje Anka Rode.

Brezposelnost se je maja v primerjavi z aprilom znižala za 3,2 odstotka, v primerjavi z lanskim majem pa za tri odstotke. Na zavod se je na novo prijavilo 6545 oseb. Največjo skupino, 38,8 odstotka, so predstavljale osebe, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas, dobrih 15 odstotkov je bilo iskalcev prve zaposlitve ter 21 odstotkov stečajnikov in presežnih delavcev. Maja je bilo med brezposelnimi 54,7 odstotka žensk.

Dobre rezultate je Rodetova pripisala intenzivnemu in dobremu delu zavoda ter ugodnim gospodarskim gibanjem na trgu dela. Letos se je zaposlilo 26.064 brezposelnih oseb, kar je 5,2 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju, je poudarila.

Odliv iz brezposelnosti je maja znašal 9441 oseb. Zaposlilo se je 5544 oseb, 297 oseb je bilo prenesenih v druge evidence, 3600 jih je bilo odjavljenih iz razlogov, ki ne pomenijo zaposlitve. Med slednjimi je 25 odstotkov ljudi prešlo v status neaktivnosti, od teh se jih je 151 vključilo v šolanje, 339 oseb se je upokojilo. Dobrih 35 odstotkov je bilo odjavljenih, ker niso bili na razpolago za zaposlitev, skoraj 15 odstotkov pa zaradi odklonitve zaposlitve.

"Razlog za dosežek tiči v uspešnem delu tako Zavoda RS za zaposlovanje kot ministrstva", meni minister Drobnič.
"Razlog za dosežek tiči v uspešnem delu tako Zavoda RS za zaposlovanje kot ministrstva", meni minister Drobnič. FOTO: POP TV

V letošnjih petih mesecih je skupni priliv v evidenco brezposelnosti znašal 38.180 oseb, večino so predstavljali brezposelni po izteku zaposlitve za določen čas. V tem obdobju je bilo iz evidence izpisanih 43.644 oseb. Zaposlilo se je 26.064 oseb. Iz razlogov, ki ne pomenijo zaposlitve, je bilo odjavljenih 16.300 oseb, v druge evidence pa je prešlo 1280 oseb, kažejo podatki zavoda.

Drobnič navdušen nad dosežki ministrstva

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič je ugodna gibanja na področju brezposelnosti označil za enega največjih dosežkov ministrstva v zadnjem času. Drobnič je med razlogi za znižanje brezposelnosti navedel dejstvo, da so v zadnjem letu z vodstvom zavoda vzpostavili redne stike in okrepili pretok informacij med ministrstvom in zavodom, kot zelo dobro pa je izpostavil tudi ponovno vzpostavitev kontaktov med zavodom in centri za socialno delo.

UMAR: Ugodni kazalniki trga dela

Tudi vladni Urad za makroekonomske raziskave (UMAR) ocenjuje, da so kazalniki trga dela ugodni. V prvem četrtletju je bilo zaposlenih za 0,9 odstotka več kot v istem obdobju lani. Število registriranih brezposelnih se je v prvih treh mesecih letos zniževalo, vendar je bilo na medletni ravni še vedno višje za 0,7 odstotka. Število aktivnih oseb ostaja na ravni lanskega povprečja, zato ostaja razmeroma visoko tudi število brezposelnih - 70.000, kar je 1,4 odstotka več kot v istem četrtletju lani, navaja UMAR.

"Ponosen sem na sodelavce in na vodstvo zavoda, ki je verjelo v moje ukrepe in navodila in uresničilo cilj več zaposlitev. S tako ekipo bomo do konca leta uresničili mojo napoved o zmanjšanju nezaposlenosti za 10.000 oseb ter izpeljali modernizacijo zavoda, pomagali do zaposlitve še več ljudem in pripomogli k izvedbi napovedanih reform v Sloveniji," je poudaril minister.

Anketa o sodelovanju delodajalcev z zavodom

Rodetova je predstavila še rezultate ankete, v kateri so delodajalci ocenili sodelovanje z zavodom. V njej je sodelovalo 6866 delodajalcev, delo zavoda pa so na lestvici od ena do pet (najbolje) ocenili s povprečno oceno 4,2. Delo zavoda so v anketi ocenili tudi brezposelni, ti pa so delo ocenili s povprečno oceno 4,4. Na zavodu so z rezultati zadovoljni, vendar pa si jih po besedah Rodetove želijo še izboljšati.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darja.trontelj@belinka.si
07. 06. 2006 07.17
Vsako delo je častno!