Gospodarstvo

Poslanci koalicije protestno odšli

Ljubljana, 14. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na seji Komisije za nadzor proračuna so se prepirali, koliko časa naj dajo vladi, da pripravi gradivo o prodaji Mercatorja.

KAD in SOD naj bi po neuradnih informacijah naj bi nameravala vložiti ovadbo zoper Zorana Jankovića. Predsedniku uprave Mercatorja naj bi očitala, da nikogar ni opozoril, da zdaj sporna dokumentacija o dokapitalizaciji ni bila dostopna vsem delničarjem.

Komisija za nadzor proračuna in drugih javnih financ je po dveh urah razprave o oblikovanju predlogov sklepov glede prodaje Mercatorjevih delnic s strani Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) zaradi obstrukcije poslancev vladajoče koalicije - Ciril Testen (NSi), Kristijan Janc (SLS) in Rudi Veršnik (SDS) - prekinila sejo. Poslanci se namreč niso mogli zediniti glede roka, v katerem naj bi vlada pripravila informacijo o prodaji. Na sejo sta bila vabljena tudi prva moža KAD in SOD, Tomaž Toplak in Marko Pogačnik, a se je zaradi službene odsotnosti nista udeležila.

Predsednik uprave KAD Tomaž Toplak in direktor SOD Marko Pogačnik (na sliki skupaj s predsednikom uprave Mercatorja Zoranom Jankovićem) se današnje seje komisije nista udeležila zaradi službene odsotnosti.
Predsednik uprave KAD Tomaž Toplak in direktor SOD Marko Pogačnik (na sliki skupaj s predsednikom uprave Mercatorja Zoranom Jankovićem) se današnje seje komisije nista udeležila zaradi službene odsotnosti. FOTO: POP TV
Predstavniki opozicije so nesodelovanje predstavnikov KAD in SOD na seji označili za aroganco. Poslanka SD Breda Pečan je celo omenjala zahtevo po uvedbi posebne parlamentarne preiskave, če se predstavniki obeh skladov na prihodnji seji komisije ne bodo pojavili.

Seje se prav tako niso udeležili vabljeni predstavniki finančnega ministrstva, prišla pa sta Igor Šoltes z računskega sodišča in Neven Borak iz Agencije za trg vrednostnih papirjev. Iz Ljubljanske borze, njeni predstavniki so bili tudi povabljeni na sejo, so poslali dopis, v katerem so zapisali, da še vedno potekajo nadzorni preglede, zaradi česar ne morejo dajati dodatnih pojasnil.

Seja Komisije za nadzor proračuna
Seja Komisije za nadzor proračuna FOTO: POP TV

Poslanci opozicije so pri oblikovanju predloga sklepa zahtevali, da vlada informacijo skupaj s predložitvijo prodajnih pogodb pripravi v enem tednu, medtem ko so poslanci pozicije zahtevali formulacijo čim krajše obdobje oziroma največ 30 dni.

Težave že na začetku

Mercator
Mercator FOTO: POP TV

Nujna seja, ki jo je sklicala poslanska skupina LDS, se je začela v duhu nestrinjanja glede sklica seje. Poslanci vladajoče koalicije so namreč menili, da komisija ni pristojna za odločanje o potezah KAD in SOD. Poleg tega niso želeli razpravljati o tem, dokler Agencija za trg vrednostnih papirjev in Ljubljanska borza ne zaključita začetih preiskav.

Poslanci opozicije se s tem niso strinjali. Kot je opozoril predsednik LDS Anton Rop, je bil posel sklenjen brez prevzemne premije, zaradi česar naj bi prišlo do oškodovanja družbenega premoženja v višini med 25 in 30 milijardami tolarjev. Zato v LDS zahtevajo politično odgovornost tistih, ki so botrovali temu poslu. SOD ima v svoji blagajni za milijardo evrov veliko luknjo, zato je jasno, da bodo tista sredstva, ki jih SOD ne bo uspešno pridobil, plačali slovenski davkoplačevalci. Poleg tega sta SOD in KAD paradržavna sklada, vplačila pa prihajajo tudi v državni proračun, za nadzor katerega je pristojna komisija, je dejal Rop.