Gospodarstvo

Prodaja slovenskih logistov

Brdo pri Kranju, 20. 08. 2007 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Denis Oštir
Komentarji
18

Vlada se je sestala s podjetjem Deutsche Bahn, ki se zanima za nakup Slovenskih železnic, Luke Koper in Intereurope.

Če bo do prevzema oziroma združitve prišlo, bo to največji posel v slovenski zgodovini
Če bo do prevzema oziroma združitve prišlo, bo to največji posel v slovenski zgodovini FOTO: POP TV

Ne gre za prevzem niti napoved prevzema, zagotavljajo pri Deutsche Bahn, ampak za povsem običajne redne sestanke z vladami, s katerimi se pogovarjajo o možnostih naložb v logistiko. Tudi ta sestanek, sicer že četrti, naj ne bi bil nič drugačen in zelo splošen. Kaj točno bi pomenil njihov vstop v Slovenske železnice, še ne želijo pojasnjevati. Prav tako morebitnega sodelovanja z nemškimi železnicami ne komentirajo ne na slovenskih železnicah ne v vladi. Od tam so nam poslali le skopo pojasnilo, da se vlada pospešeno ukvarja s scenariji za Slovenijo najoptimalnejše rešitve razvoja železniškega transporta.

Premier Janez Janša je izrazil zadovoljstvo nad potekom pogovorov o potencialnem sodelovanju ter pojasnil, da je zaradi hitrejšega razvoja logističnih storitev in modernizacije Slovenskih železnic sodelovanje s strateškim partnerjem zelo zaželjeno. Izrazil je prepričanje, da je mogoče najti ustrezen poslovni model, ki bo prinesel koristi in dolgoročni razvoj vsem vključenim družbam.

Predlog naše vlade je, da bi Nemcem prodali 49 odstotkov holdinga Slovenskih železnic, poleg tega pa bi kupili večino tudi v Luki Koper in Intereuropi, v katerih pa bi država ohranila 25 odstotkov in eno delnico. Nemci pa bi v zameno do leta 2020 v železniško infrastrukturo vložili približno 9 milijard evrov, poleg tega bi sofinancirali izgradnjo tretjega pomola Luke Koper in izdatno sofinancirali gradnjo drugega tira med Divačo in Koprom. Nemcem bi država prodala zgolj podjetje, medtem ko bi tiri ostali v slovenskih rokah.

Cena za Luko Koper naj bi bila Nemcem pogodu
Cena za Luko Koper naj bi bila Nemcem pogodu FOTO: POP TV

Stroka sicer povezovanje podpira. Predavatelj ekonomike transporta na ljubljanski ekonomski fakulteti Samo Zupančič je prepričan, da bi naša podjetja ob morebitni povezavi z Deutsche Bahnom, čeprav se tudi ta zadnje čase spopada s finančnimi težavami ter pritiskom sindikatov, pridobila. "Razvoja železnice ob zastareli opremi ni mogoče pričakovati brez kakršne koli močne tuje pomoči," pravi Zupančič. Koncern Deutsche Bahn namreč v 150-ih državah sveta skupaj z logističnimi podjetji Schenker in Railion zaposluje prek 230.000 zaposlenih, ki letno pridelajo za pet slovenskih državnih proračunov prihodkov.

O ceni se zaenkrat še ugiba, neuradno pa naj bi Nemci že dejali, da je cena Intereurope nekoliko previsoka, za Luko Koper naj bi bila cena primerno izhodišče za pogajanja, medtem ko bo vlada o ceni Slovenski železnic odločala šele na podlagi uradne cenitve.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asparagus@mail386.com
21. 08. 2007 15.09
Sorry! Bivši SKOJ-evci.
vedrancek
21. 08. 2007 14.30
Evo, pa bomo vse razprodali... Nemci hocejo vse... I zeleznice za prevoz tovora i izhod na morje... Svojega se res ne prodaja...pa ceprav so zeleznice v tezkih skripcih (potniski promet) Potem pa ogovarjamo hrvate, ki so vse razprodali... Isto bo tu... Globaliziramo se ja... na koncu bomo vsi pod isto taktirko...
hinko.murovec@siol.net
21. 08. 2007 13.09
Edina razlika med 41 in 07 je v tem, da so takrat to počeli malo bolj na silo, glavni akterji pa so po miselnosti, prepričanju in željah identični nasledniki svojih prednikov. Tudi takrat so hoteli imeti veliko evropo kjer bo vse NAŠE kot pravi g. Kandazar, le da so Slovenci zopet brez . Je pa res, da vsega ne morejo stlačit RKC bo treba porazdelit tudi med bivše prijatelje. LP
ribic@mail386.com
21. 08. 2007 12.57
Predlog naše vlade je, da bi Nemcem prodali 49 odstotkov holdinga Slovenskih železnic, poleg tega pa bi kupili večino tudi v Luki Koper in Intereuropi, v katerih pa bi država ohranila 25 odstotkov in eno delnico. NEMCI SE ZANIMAJO ZA LUKO KOPER IN INTEREUROPO, ŽELEZNICE PA BOJO PAČ VZELI KOT KOLATERANO ŠKODO PRI POSLU. Luka odžira vsem državljanom "države" Slovenije dragocen prostor ob zelo omejeni količini morja, pa jo bomo predali nemcem, saj se nam bojo še Albanci smejali. Upam da so teinformacije le nadalnje pregrevanje SBI-ja in bo kmalu vse le še preteklost kot je Lukoil hvala bogu.
kandazar@gmail.com
21. 08. 2007 08.44
Kaj pa si vi predstavljate z besedo NAŠE? Pa o kakih hlapcih spet govorite. A vi veste, da smo v eu. Torej bo slo. železnice, luko koper in pa intereuropo prevzel domač kupec. Za mene so vse naložbe podjetij znotraj eu dobrodošle. Ne pa da kupujejo podjetja rusi, američani. Če se pa že bojite nemcev, pomislite iz katere države je bil dolfe in večina "nemšikih" vojakov, ki so bili v sloveniji med 2. svet. vojno. Ja iz avstrije vendar.
tadejas1
21. 08. 2007 08.23
Kje so zdaj tisti, ki so SDS volili? Morda podpisujejo podporo Peterletu. Včeraj je Svetlana Makarovič dobro povedala za Peterleta, cerkveni ...... z orglicami. A to je predsednik? Še en prodajalec naše domovine.
prisoten@email.si
21. 08. 2007 08.22
Vse prodajmo. To je prav. Nič več naj ne bo naše.
gadni@email.si
21. 08. 2007 00.00
Vse za oblast ! Janez prodaja Nemcem največje logistične firme in jih na kolenih prosi, naj zgubijo poročilo o incidentih v Piranskem zalivu. Ha ha, zgodovina se ponavlja. Nemci kažejo s prstom na naše domače izdajalce, ti pa prav tako kot pred 65 leti za drobiž prodajajo domovino.
lyinx01@volja.net
20. 08. 2007 23.33
Ojej kaj JJ pa mora biti res strah posnetkov nemške obveščevalne da kar po paketih ponuja firme nemcem in to ravno sedaj!!!???
nemejugat
20. 08. 2007 23.29
...ha, ha, ha, pa smo tam...pameten gospodar ne prodaja gonilnega konja, morda ga le biča. Pri naših vodilnih se biča že dolgo, očitno pa je prišel čas razprodaj pred volitvami. Predno odidem še poberem za svoje zanamce kar se da. Baje so se vodilni z Božičem na čelu peljali po progi do Kopra...in kaj je sedaj s tem??? Nič več se ne sliši o tem, so morda samo zmerili dolžino? Ma dajte no, Božič je že davno za odstrel, za Janšo pa sploh ne vem v katero gospodarstvo se razume??? Morda kdo ve??? Če prodajo še to potem smo opleli, kajti ostalo nam ne bo praktično ničesar....bomo ponovno hlapci v svoji deželi in bo veljal rek iz leta 1941...."naredite mi to deželo spet nemško"....
M.U.K.
20. 08. 2007 23.17
Skučajno sem v bolnici v Mariboru srečal njegovega učitelja iz osnovne šole. Star mož je že bil, z dolgo prakso ampak Janezka pa ni nihče prekosil... v laganju. No, zdaj je premier (zadeva ni izmišljenja). Kakorkoli, po prodaji vsega kar se da po superznižanju nastopi medeno leto pred volitvami!!!!!! Aleluja. Za vse bo. Vrtci, nezaposleni, upokojenci, veliki projekti... ima, da kapa lova care. Samo, da Janezek zmaga. Potem, pa v deželici več ne bo varno pisati takšnih postov, omenjati svetega imena... ne,ne... pride čas Janezekovega maščevanja. To pa je druga stvar, ki jo Janezek res zna.
?ri?ek
20. 08. 2007 23.00
Prasec dolenski, upam, da ga bo plaz ali potres v Lepeni.... Je kupu vikend s prispevki ljudi za njegovo izpustitev.... Gnoj! Vse se še vrne in njumu upam še letos!
kgb@akcija.net
20. 08. 2007 22.41
počas bomo tujci na svoji zemlji:(
balon200
20. 08. 2007 22.15
No, pa se je začelo. Kot se je napovedovalo, da se bodo od leta 2007 naprej začeli dogajati veliki nakupi. V bistvu jih je dost samo par, pa je prodana cela Slovenija. Ena malo močnejša firma pa že kupi pol dežele. Če Švabi kupijo vse to, potem bo tudi plinski terminal verjetno pred Koprom, skoraj sigurno, in tudi tisti pomol pred Ankaranom. Ne vem, po moje ne bi smeli prodati, če gledam nekako nacionalistično,...sedaj vodijo vse to Slovenci,..potem bodo Slovenci samo kimavci. Po moje vlada popušča pred Nemškimi pritiski, saj smo tako zelo od njih odvisni, da drugega niti ne ostane. Nemci nas bodo dobili,...z vojno ali brez ;-). Ali je bolje biti pod Švabi ali z Jugosi, pa smo zgleda že pozabili.
damirg@email.si
20. 08. 2007 21.10
nej že prodajo to črno luknjo, ki požre velik del proračuna.
Zentrum
20. 08. 2007 20.48
Pa bodimo kot Madžarska. Naslednje leto bodo pa protesti. Se že veselim.
lyinx01@volja.net
20. 08. 2007 20.39
Logističnih podjetij se v pametni državi ne prodaja ker so osnova!! je pa res da bi bilo treba te SŽ konkretno sčistit torej DB nit ni tako slaba varianta
Crazy4Life
20. 08. 2007 20.31
Ja ka bo slovenija vse prodala al kk?