Gospodarstvo

IUV uradno začela prisilno poravnavo

Vrhnika, 05. 09. 2008 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Industrija usnja Vrhnika je v uradnem listu objavila začetek postopka prisilne poravnave, ki naj bi predstavljala ukrep za sanacijo likvidnostnih težav, v katere so zašli.

Prisilna poravnava po navedbah družbe Industrije usnja Vrhnika (IUV) poleg predlagane dokapitalizacije, o kateri bodo delničarji odločali na skupščini 25. septembra, predstavlja enega od ukrepov za sanacijo likvidnostnih težav in dokončanje prestrukturiranja podjetja.

Kot so navedli, so v letošnjem polletju zašli v likvidnostne težave predvsem zaradi letošnjega strmega padca svetovnega trga usnja s kromom in začetnega manjšega obsega prodaje novih programov, s katerimi družba po njihovih navedbah sicer uspešno vstopa na nove trge.

IUV je upnike pozvala, naj prijavijo njihove terjatve.
IUV je upnike pozvala, naj prijavijo njihove terjatve. FOTO: Kanal A

"Prisilna poravnava predstavlja enega od ukrepov, s katerim želi podjetje svoje obveznosti predvsem premostiti na daljše časovno obdobje," so navedli in pojasnili, da nameravajo upnikom (dobaviteljem in delavcem) predlagati 100-odstotno poplačilo svojih obveznosti. Postopek prisilne poravnave se je s sklepom sodišča začel 2. septembra, z današnjo objavo pa so vsi upniki pozvani, naj prijavijo svoje terjatve do IUV.

Spomnimo, da so zaposleni v IUV 2. septembra prejeli 545 evrov z naslova julijskih plač. "Tisti, ki imajo višje plače od omenjenega zneska, bodo dobili razliko v najkrajšem možnem času, vendar najkasneje do 18. septembra," je tedaj povedal predsednik sindikata delavcev IUV Slavko Zalar.

Za konec septembra je sklicana skupščina IUV, na kateri bodo odločali o povečanju osnovnega kapitala s 17,1 milijona na 22,1 milijona evrov. Novoizdane delnice se bodo po predlogu vplačevale po 4,173 evra za delnico. Obstoječi delničarji bodo imeli prednostno pravico v sorazmerju s svojimi deleži. Če vse delnice ne bodo prodane, bi v drugem krogu pod enakimi pogoji z javno prodajo ponudile zainteresiranim vlagateljem.

Uprava je paket ukrepov pripravila v sodelovanju z nadzornim svetom in večinskim lastnikom, Sod-om. Z njihovo pomočjo želi poleg izvedbe sanacije in prestrukturiranja družbo pozicionirati na novih trgih z novimi programi. "IUV je z novimi programi že uspelo vstopiti na angleški in ameriški oblačilni trg, izdelki iz usnja brez težkih kovin pa se prodajajo v prodajalnah Marks and Spencer v Veliki Britaniji ter Nordstrom in JC Penney v ZDA," so zapisali.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
08. 09. 2008 08.45
Dokapitalizacija z delavskim denarjem . Samo ratata , ni druge
Falklander
08. 09. 2008 06.59
+1
Kriva samo uprava, ker ni kapacitiranja za vodenje. Ubogi tisti delavci ki delajo, ostali samo škodujejo
porka.malorka
07. 09. 2008 16.30
In še ukint državne univerze. Naj študent plačuje tako kot se spodobi v kapitalizmu
mafia89
07. 09. 2008 13.01
use morjo zapret k sam škodo delajo :S
Urban Rozina
07. 09. 2008 10.15
Mislim..... uredba, RoHs po katerem je prepovedan 6 valenti crom ,je znana njamanj od leta 2004 se pravi pred prisilno poravnavo...... Malce naj se zamislijo, kam to pelje, da tako nepremišljeno delujejo na globalenm trgu. Sploh pa naj napišejo krektno komu bodo preložili odplačevanje obveznosti.....
minnaema@yahoo.com
06. 09. 2008 17.44
Kje so programi prestrukturiranja, kje so adlatusi, ki imajo VIZIJE in učinkovite managerske sposobnosti ali jih NI ? \"Lohn\" posli morajo se čimprej UKINITI,(ker nimajo prihodnosti) & naj se gradi lastna konstruktivna blagovna znamka in naj se združujejo inovacije - uspehi in takšni ljudje-pa dovolj akuratno nagrajeni\" pa bo veliko bolje šlo\" v naši industrijski brangi.......& ne pozabiti, če je kontinuitetativno zadovoljen delavec bo tudi storitev na vinoju, ko pa te protektivnosti NI - podjetje stagnira !
porka.malorka
06. 09. 2008 13.25
Točno tako.Potem pa še zmanjšat državni upravi za 80%
AUO
05. 09. 2008 23.26
elan,mura,aqvasava,usnje vrhnika -vse zapret!!!!!!!