Gospodarstvo

IUV: 90 odstotkov zaposlenih doma

Vrhnika, 03. 11. 2008 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Industrija usnja Vrhnika je za tekoči teden zaustavila svojo proizvodnjo. Ta v celoti stoji, doma je približno 90 odstotkov od skupno 640 zaposlenih.


"Prišlo je do tehnične spremembe na strani dobavitelja surovih kož, zato smo se odločili, da za ta teden zaustavimo proizvodnjo," pojasnjuje Barbara Fuerst, ki v Industriji usnja Vrhnika (IUV) skrbi za odnose z javnostmi, in dodaja, da so v podjetju ostali samo tisti, ki so nujno potrebni za opravljanje tekočih poslov.

Uprava se je za to potezo odločila z vidika racionalizacije stroškov. "Glede na to, da bi proizvodnja zaradi pomanjkanja surovine lahko potekala le zelo okrnjeno, je bila racionalnejša odločitev, da zaposleni ta teden ostanejo doma, s čimer bo podjetje prihranilo stroške ogrevanja, elektrike in podobne izdatke," pravijo v vodstvu.

Hkrati dodajajo, da so pri sprejemanju odločitve o ustavitvi proizvodnje upoštevali tudi časovno dinamiko proizvodnih naročil, ki tako odločitev dopušča. Realizirana bodo vsa naročila, mogoče bo po besedah Fuerstove za to potrebna kakšna delovna sobota, kjer bodo delavci delali iz naslova prerazporejenega delovnega časa.

V vodstvu IUV so sicer še navedli, da so 30. oktobra delavcem izplačali prvi obrok regresa v višini 200 evrov, zaposleni pa so poleg tega zaenkrat prejeli prvi del septembrske plače v višini 180 evrov. Preostanek te plače in regresa bo izplačan iz tekočih prilivov oziroma – če ne prej – iz sredstev dokapitalizacije.

Dokapitalizacija in prisilna poravnava skupaj z intenziviranjem trženja novih programov družbe predstavljata temeljna ukrepa, ki ju je predlagala uprava družbe za rešitev likvidnostnih težav, v katerih se je podjetje znašlo po nenadejanem strmem padcu prodaje starega, konvencionalnega programa usnja s kromom. Slednjega v IUV opuščajo, a še vedno proizvajajo v znatni meri, dokler ga ne bodo uspeli v polnem obsegu nadomestiti z novimi programi usnja brez težkih kovin in certificiranega organskega usnja.

Glede poteka postopka prisilne poravnave v IUV pojasnjujejo, da je bil načrt finančne reorganizacije oddan na pristojno okrožno sodišče 30. septembra, 5. novembra pa je rok za objavo točnega seznama terjatev, prijavljenih na okrožno sodišče. O dokapitalizaciji pa pravijo, da so prospekt vložili na agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in zdaj čakajo na njegovo potrditev. Po tem se lahko prične postopek dokapitalizacije.

Sindikat: To ni sprejemljivo

"Z vidika delavcev ni sprejemljivo, da prihaja do takih stvari - da nimamo za surovino in repro material in da smo zato morali zaustaviti proizvodnjo," pa je za STA povedal predsednik sindikata delavcev IUV Slavko Zalar. "Uprava je dolžna priskrbeti te stvari pravočasno," je dejal in dodal: "Mi bi radi delali, tako kot znamo, uprava pa mora prevzeti odgovornost, da do takšnih stvari ne prihaja."

Po njegovem mnenju sicer brez dokapitalizacije oziroma finančne injekcije. "IUV ne bo mogel ponovno zaživeti tako, kot bi moral".

Medtem ko je bilo v začetku leta v IUV zaposlenih 671 delavcev, jih je bilo septembra še okrog 640. Zmanjšanje števila je po pojasnilih uprave rezultat rednega upokojevanja in odpovedi delovnih razmerij na strani delavcev. Po Zalarjevih pojasnilih je razlog za odhode delavcev negotovost. "Že celo leto smo v neki negotovosti; plače se neredno izplačujejo. Skratka, ne vidijo neke perspektive," je povedal in hkrati opozoril, da se "uprave menjajo po tekočem traku brez vsake odgovornosti" ter da bi "tudi država morala koga poklicati na odgovornost".

Sod prodaja delež kapitala


Slovenska odškodninska družba (Sod) pa je že v začetku oktobra objavila oglas za prodajo 78,48 odstotka kapitala IUV. Sod namreč ocenjuje, da IUV potrebuje ustreznega strateškega partnerja. "To je glavni razlog za objavo razpisa za izkaz interesa za nakup 78,48-odstotnega deleža družbe," so tedaj povedali v družbi in dodali, da bo njihova odločitev temeljila predvsem na programu nadaljnjega razvoja družbe, ki ga bo interesent predstavil, in na preostalih pogojih, opredeljenih v razpisu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nibo
04. 11. 2008 08.47
vprašajte ekonomiste, ti vse vejo še njabolj kako zaje... podjetje, pol pa še obogatet(seveda oni posamezniki), pol ti pa še po televiziji pamet solijo. Nabolj zdrave firme ne vodijo ekonomisti
Prvo Borec
04. 11. 2008 08.13
Lojzetove besede se uresničujejo !! \"Paradne konje Slovenije treba uničiti!!
nibo
04. 11. 2008 08.12
Na koncu bo čudežno zraslo novo podjetje ki ne bo imelo težav, lastniki bodo iz vodstva, zaposlili bodo le polovico delavcev, itak odgovarjal ne bo nihče, od nekod bo čudežno denar za repromaterial, v novi firmi za starim vodstvom. Tako se najceneje znebiš ljudi
Branka Mari?i?
03. 11. 2008 21.14
Minanaema, se do določene mere popolnoma strinjam s tabo, po drugi strani pa tudi ne. Delavci so deloma tudi krivi venedar pa ne v tolikšni meri kot celotni sistem. Zakaj delavci, bio usnje kot samo tako, odreagira bistveno drugače kot usnje, ki se ga je obdelovalo po starem kopitu. Žal je IUV s prestrukturiranjem in upeljavo informacijskega sistema začel prepozno in zdej je tko kot je malo naredi finančna kriza, nekej država itd. Žalostno je to, da je Gucci odkupoval odpadno usnje (se pravi usnje, ki se delavcem oz tovarni ni zdelo primerno za uporabo), in z odpadnim usnjem mastno služili. Moje mnenje vse bi bilo potrebno zamenjati tako proizvodnjo kot vodstvo, malo novega zagona.....
minnaema@yahoo.com
03. 11. 2008 20.51
Brez dvoma ......proizvodni delavci niso krivi, da( ta ali ona) firma NI učinkovita, ali gre celo v stečaj. V egalitarnih firmah n.pr. prestrukturiranje bi moralo biti izvedeno PRAVOČASNO,egalitarno tako na vodilnih mestih bi morali delati sposobni ljudje NE glede na politične barve, saj nas je le 2 milijona Slovenčkov in od teh premalo sposobnih, tako se pa številni adlatusi z adjutorji v podjetjih zadovolijo z \"lohn posli\"-torej brez prihodnosti- le umiranje na obroke,,,,,kdo je za vse to kriv, ali tudi naši ohlapni Zakoni & povrh tea je premalo akuratne konjukture in vizije za prihodnost....in, in ?...!
Branka Mari?i?
03. 11. 2008 16.53
Dragi delodajalec, problem je v starosti saj so večinoma zaposleni ljudje, ki jim manjka zgolj 5 let do penzije ali manj, zelo malo je takih, ki jim manjka do penzije cirka več kot deset let. Kdo bo vzel delavca starega preko 50 let hm verjetno nuben... In več ko delajo manj časa je za zapravit denar, ki ga pa tako ali tako ni.
Delodajalec
03. 11. 2008 16.45
Sploh pa taka industrija ni humana, če smo že pri debati. Kot vsa ostala živalska industrija ne.
Delodajalec
03. 11. 2008 16.42
Jaz tega nikakor ne morem razumet ; neredne plače, neka delna izplačila, mrcvarjenje umirajočega subjekta, delavci pa kar čakajo, da ji bo uprava rešila? Ja kje pa živijo, a na luni?! Se je treba odločit in zagnat v nove izzive, ne pa čakat. Fabrika bo itak šla rakom žvižgat, preživet je pa treba. Delavci se rabijo povsod in vedno več, tisti dobri dobijo službo takoj samo, če hočejo.
apostoli
03. 11. 2008 16.41
nova vlad ze dela, vas bo ze kucan poplacal.ha ha
Branka Mari?i?
03. 11. 2008 16.29
Je bilo za pričakovati....