Gospodarstvo

Istrabenz vsak dan bližje stečaju

Koper, 29. 05. 2009 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
11

Iz Istrabenza so tudi uradno sporočili, da se je banka SKB pridružila avstrijski banki Bawag pri zahtevi za stečaj podjetja. Sodišče bo o tem odločalo 30. junija.

SKB banka se je pridružila zahtevi avstrijske banke Bawag za stečaj Holdinga Istrabenz.
SKB banka se je pridružila zahtevi avstrijske banke Bawag za stečaj Holdinga Istrabenz. FOTO: POP TV

SKB banka, ki je ena od 19 upnic Istrabenza, je v predhodnem postopku zaradi insolventnosti podala izjavo o vstopu v postopek v zvezi s predlogom za začetek stečajnega postopka koprske holdinške družbe in predlagala, da Okrožno sodišče v Kopru izda sklep o začetku stečajnega postopka.

O predlogu SKB banke je Okrožno sodišče v Kopru Istrabenz obvestilo v sredo, so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Istrabenza. Ker se je SKB le pridružila zahtevi Avstrijcev, to pomeni, da ne bodo začeli teči novi roki za morebitno uvedbo stečajnega postopka.

Predsednica uprave SKB Cvetka Selšek
Predsednica uprave SKB Cvetka Selšek FOTO: POP TV

Spomnimo, da je Bawag predlog za uvedbo stečaja vložil aprila, po dostopnih podatkih zato, ker bankam upnicam ni uspelo doseči dogovora glede uvrstitve reodkupnih pogodb, ki so jih banke že aktivirale v skupno maso premoženja koprskega holdinga. Terjatve Bawaga do Istrabenza naj bi znašale približno 80 milijonov evrov.

Istrabenz je že ob vložitvi predloga za stečaj napovedal vložitev zahteve za odložitev odločanja o predlogu banke Bawag. Okrožno sodišče v Kopru je nato v začetku maja do 30. junija odložilo odločanje o predlogu za začetek stečajnega postopka holdinške družbe Istrabenz.

Tudi če se sodišče odloči za stečajni postopek, lahko v Istrabenzu to preprečijo, če dokažejo, da bi bile upnice bolje poplačane s prisilno poravnavo.

Istrabenz je sicer insolventen od začetka aprila. Insolventnost so razglasili potem, ko se jim z bankami upnicami ni uspelo dogovoriti o reprogramu kreditov.

Istrabenz v prvem četrtletju 2009 s 31 milijoni izgube

Istrabenz
Istrabenz FOTO: Dare Čekeliš

Holdinška družba Istrabenz je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 30,7 milijona evrov čiste izgube, kar je predvsem posledica visokih odhodkov financiranja. Izgubo je Istrabenz beležil tudi na ravni skupine; dosegla je 35,8 milijona evrov. S četrtletnim poslovanjem se je v torek seznanil nadzorni svet Istrabenza, ki mu danes poteče mandat.

Kot je razvidno iz četrtletnega poročila iz poslovanja, ki ga je Istrabenz danes objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze, je holdinška družba v prvih treh mesecih izkazala negativen dobiček iz poslovanja v višini 1,4 milijona evrov. Izguba iz poslovanja je za 10 odstotkov nižja kot v enakem obdobju lani. Poslovni prihodki družbe Istrabenz so v četrtletju dosegli dobrih 177 milijonov evrov, kar je nekoliko več kot v enakem lanskem obdobju, ko so znašali 173 milijonov evrov.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
29. 05. 2009 17.54
PAHOR JE POVSOD KJE S TAJKUNI ZBIRAJO NE VE SE JE NJIHOVA KAHLA ,ALI POKROV ZA NJIHOVE SEKRETE ALI PA JE PREDRZNEŽ TAKO ZVIT IN DEBELO POBIRA PROCENTE ZASE
chiri
29. 05. 2009 12.14
naj se že enkrat ta zgodba z Istrabenzom konča in gre v stečaj kot vse ostale firme, ki niso sposobne odplačevati svojega dolga. Bavčarju pa nagrada milion eurov za uspešno vodenje firme. Volk (MIP) sit in koza cela.
Naglas
29. 05. 2009 12.02
@Tonček Balonček: saj so bili na oblasti precej več časa kot Pahor in...????
Murko007
29. 05. 2009 11.49
na nautici v portorožu sem videl bavčarja in pahorja z roko v roki sta se sprehajala...
Murko007
29. 05. 2009 11.48
Janša porihtaj te tajkune, da bo mir
laufer
29. 05. 2009 11.37
Bravo SKB. Tajkuna Bavčarja, ki v finančno uničeni firmi ne da miru in je dokazano nesposoben vrniti dolgove Istrabenza iz lastnega denarnega toka, je potrebno dokončno pokopati tudi s stečajem!!!! S tem bo BAvčar ob vs premoženje! Čestitam Bavčarju za tako "odlično vodenje" Istrabenza!
Tonček Balonček
29. 05. 2009 11.22
Vsega je kriva ta vlada, Vizjak in Janša bi ga Bavčarja privila že zdavnaj prej!
m0dridirkac
29. 05. 2009 11.14
>>Ker se je SKB le pridružila zahtevi Avstrijcev, to pomeni, >>da ne bodo začeli teči novi roki za morebitno uvedbo stečajnega postopka. Ma ni problema. Ko bo začelo časa zmanjkovati, da Bavčar še do konca denar pomolze ven, bo pa še NLB podala zahtevo za stečaj, ampak se ne bo pridružila ostalim bankam, pa bo spet rok od začetka začel teči.
135kmh
29. 05. 2009 11.12
Kdaj bo Bavčar šel na cesto? drugo me ne zanima, rad bi ga vidu kako prosi na cesti!!!
Hochstapler
29. 05. 2009 11.05
Pravilen postopek, firmo spraviš na kant, ter pobereš hruške. Jabolka pa ostanejo za upnike. Dobro sem jih naučil.
wertex
29. 05. 2009 11.04