Gospodarstvo

Istrabenz: Novi nadzorniki brez podpore

Portorož, 28. 08. 2008 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delničarji Istrabenza niso podprli imenovanja novega nadzornika družbe. Pogoreli so Janez Bojc, Viktor Baraga, Miran Kraševec in Kristjan Verbič.

Nadzorni svet Istrabenza je še vedno brez enega nadzornika.
Nadzorni svet Istrabenza je še vedno brez enega nadzornika. FOTO: POP TV

V nadzorni svet Istrabenza na današnji skupščini delničarjev po številnih protipredlogih niso izvolili nobenega člana, tako da je eno mesto člana nadzornikov še vedno prazno. Na skupščini je sicer lahko glasovalo 89,7 odstotka kapitala. Skupščina ni podprla niti predloga uprave, ki je za nadomestnega člana nadzornikov, namesto Boža Predaliča, ki je pred časom odstopil, predlagala predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristijana Verbiča, niti predloga VZMD za istega člana, vendar z daljšim mandatnim obdobjem.

Kristjan Verbič je bil kandidat uprave Istrabenza. Trenutno je predsednik VSeslovenskega združenja malih delničarjev.
Kristjan Verbič je bil kandidat uprave Istrabenza. Trenutno je predsednik VSeslovenskega združenja malih delničarjev. FOTO: Dare Čekeliš

Lastniki tudi niso podprli nasprotnega predloga 17,03-odstotnega lastnika družbe KD Kapital, ki je v nadzorni svet predlagal direktorja KD Kapital Janeza Bojca, podpore pa niso bili deležni niti trije predlogi Petrola, s tretjino delnic največjega lastnika Istrabenza. Ta je za nadomestna člana nadzornega sveta v ločenih nasprotnih predlogih predlagal prvega nadzornika Petrola Viktorja Barago in članico uprave Alenko Vrhovnik Težak. Podpore pa ni bil deležen niti predlog za predčasen odpoklic nadzornikov Tomaža Toplaka in Damjana Mihevca. Petrol je za svoje predloge dobil okrog 38 odstotkov glasov.

Dividenda bo 3,79 evra


Največja slovenska naftna družba Petrol, ki si po besedah predsednika uprave Marka Kryžanowskega želi "aktivnega upravljanja Istrabenza", je predlagala občutno višjo dividendo kot Istrabenzova uprava in nadzorniki. Za svoje delnice želijo prejeti 3,79 odstotka evra bruto dividende na delnico, medtem ko je Istrabenzova uprava predlagala 0,72 evra bruto dividende na delnico. Kot poročajo Finance, so delničarji s 69,7 odstotka glasov sprejeli Petrolov predlog, s katerim se je strinjal tudi Gantarjev KD Kapital. Dividenda na delnico tako znaša 3,79 evra (bruto), preostanek pa gre v rezerve.

Glasovalne pravice šestih lastnikov zamrznjene

Že kmalu po začetku skupščine pa se je zapletlo z glasovalno napravo, ki ni kazala dejanskih podatkov. Zaradi tehničnih težav je bila za krajši čas prekinjena tudi skupščina.

Skupščina Istrabenza pa naj bi potekala brez sodelovanja delnic, ki jih imajo v lasti družbe Maksima Holding, NFD Holding, Finetol, Maksima Invest, Daimond in Fidina. Kot so v sredo sporočili iz Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), je ta z odločbo 3. julija prepovedala uresničitev glasovalnih pravic družbam, ki skupaj obvladujejo 49,41 odstotka družbe Istrabenz, in sicer dokler njihov skupni lastniški delež ne bo znižan pod prevzemni prag (25 odstotkov) oz. dokler ni objavljena prevzemna ponudba.

Odločba ATVP pa se nanaša le na zgoraj omenjene družbe, ne pa tudi na družbo KD Kapital, ki je minuli teden od Maksime Holding kupila dobrih 17 odstotkov Istrabenza.

Gantar: Zastopali bomo svoje interese

Bavčar je direktorju KD Group Matjažu Gantarju prodal 17 odstotkov delnic Istrabenza, ki so bile do zdaj v lasti Bavčarjeve Maksime Holdinga. Gantar pravi, da z nakupom ne pomaga Bavčarju, ki mu je grozil celo odhod z vrha Istrabenza, in da KD Group ni začasno "parkirišče" za Bavčarjeve delnice.

Bavčar ni zadovoljen z višino dividende

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar
Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar FOTO: Dare Čekeliš

Kot je po končani skupščini v izjavi povedal predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ni zadovoljen z izglasovanim sklepom glede višine dividende, ki jo je predlagal Petrol in so jo sprejeli delničarji. Bavčar je dejal, da tako visoka dividenda (uprava je predlagala 0,72 evra bruto dividende na delnico) lahko ogrozi strateške načrte družbe.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nilič
28. 08. 2008 15.46
Pa je Bavčarju uspelo preživeti ta dan. Nič presenetljivega, da si člani LDS med sabo pomagajo, ko gre za netransparentno lastninjenje podjetij. Zanimivo pa je to, da so vsi t.i. tajkuni člani/simpatizerji levih političnih strank. Kaj se bo šele dogajalo, če jesneni pridejo na oblast. Človeka kar zmrazi.