Gospodarstvo

Istrabenz nakupuje

Ljubljana/Koper, 23. 11. 2005 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Istrabenz nakupuje delnice velikih in uspešnih podjetij. Odkupil je del Mercatorja in Petrola.

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar
Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar FOTO: Dare Čekeliš
Istrabenz ima po novem v lasti 1,8 odstotka Mercatorja, za katere ima neposredno glasovalno pravico, poleg tega pa ima še posredno glasovalno pravico v okviru deleža, ki ga je kupila Banka Koper.

Istrabenz in Banka Koper sta podpisala re-odkupno pogodbo za 492.269 delnic Mercatorja oziroma skoraj 15-odstotni lastniški delež te družbe, z rokom zapadlosti konec decembra 2008. S tem je Istrabenz v celoti realiziral pogodbo o odkupu 472.915 Mercatorjevih delnic oziroma 14,74 odstotka osnovnega kapitala družbe, ki jo je s Kapitalsko družbo sklenil 30. avgusta. Razliko 19.353 delnic je Istrabenz odkupil neposredno na trgu.

Istrabenz ima zdaj do Banke Koper tako izkazano terjatev za izročitev delnic, Banka Koper pa do Istrabenza terjatev za plačilo kupnine po ceni 38.000 tolarjev za delnico, povečano za stroške financiranja, plačljive ob zaključku vsakega šestmesečnega obrestnega obdobja.

Družba Istrabenz s tem poslom ohranja svoj naložbeni in likvidnostni potencial in aktivno uveljavlja upravljalske pravice, izhajajoče iz lastništva Mercatorjevih delnic, ter pravico do dividende, Banka Koper pa kot začasni imetnik delnic do izteka pogodbenega roka izvršuje svoje pravice skladno z navodili Istrabenza.

Istrabenz kupil tudi 2,2 odstotka delnic Petrola

Gorenjska banka je za delnico Petrola iztržila 35.119 tolarjev, kar je skoraj polovico manj od torkovega enotnega tečaja, ki se je oblikoval pri vrednosti 67.611 tolarjev. Gorenjska banka zdaj v lasti nima več delnic Petrola.

Istrabenz je na osnovi terminske pogodbe, ki jo je z Gorenjsko banko podpisal leta 2002, opravil tudi odkup 44.938 oziroma 2,2 odstotka delnic Petrola. Za omenjeni delež je koprska družba odštela 1,58 milijarde tolarjev. Istrabenz je s tem poslom, ki je bil dogovorjen na osnovi re-odkupne pogodbe, po kateri je bila Gorenjska banka dolžna ob zaključku prodati in Istrabenz odkupiti omenjeno količino delnic, postal 2,42-odstotni lastnik Petrola.