Gospodarstvo

Internetna konkurenca se krepi

Ljubljana, 02. 03. 2006 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z marcem je večina vodilnih ponudnikov interneta v Sloveniji objavila nove cenike za širokopasovni dostop.

S 1. marcem je večina vodilnih ponudnikov interneta objavila nove cenike, deloma pa so prenovili tudi svojo ponudbo. SiOL, Voljatel in Amis ponujajo širokopasovni internet ADSL 2+, ki pa je po mnenju kritikov, kljub višjim hitrostim prenosa v primerjavi z dosedanjim ADSL, cenovno manj ugoden v primerjavi s tehnologijo VDSL, ki jo od lanske jeseni ponuja T-2. Tehnologija ADSL 2+ prinaša nekaj prednosti pred starejšo različico ADSL, med drugim omogoča spremljanje tv programov na dveh televizijskih sprejemnikih hkrati in je primernejša za nove video aplikacije.

Uporabniki interneta se lahko krepitve konkurence na področju širokopasovnega dostopa samo veselijo.
Uporabniki interneta se lahko krepitve konkurence na področju širokopasovnega dostopa samo veselijo. FOTO: B.M.

Naročniki SiOL paketov imajo možnost izbire hitrosti svojega paketa 10 Mb/s in 20 Mb/s v smeri proti naročniku ter 768 kbit/s v obratni smeri, cena pa je v primeru vseh paketov ostala enaka. Pogoj za vzpostavitev ADSL priključka preko polnega razvezanega dostopa, ki ga SiOL po novem ponuja za vse pakete, je prekinitev naročniškega razmerja za telefonski priključek pri Telekomu Slovenije. Če se naročnik interneta odloči za subvencioniranje opreme, mora s Siolom podpisati naročniško razmerje za dve leti. Za najvišjo hitrost 20 Mb/s boste odšteli 16.100 tolarjev na mesec.

Tudi Voljatel ponuja ADSL 2+ do hitrosti 20 Mb/s, svoje cenovno ugodnejše pakete ponuja v svojem omrežju na 13 lokacijah večjih urbanih središč, dva nekoliko dražja paketa pa s 1. marcem ponuja tudi na okrog 200 lokacijah v lasti Telekoma Slovenije. V Voljatelovem omrežju so na voljo štirje paketi s hitrostmi od 1024 kb/s do 20 Mb/s v smeri proti uporabniku in od 256 kb/s do 1 Mb/s v obratni smeri. Cene naročniških paketov se gibljejo med 3.990 in 24.800 tolarji, odvisno od tega, ali vas Voljatel priklopi na lastno ali Telekomovo lokacijo. V primeru lastne namestitve je modem ob vezavi naročniškega razmerja za obdobje dveh let brezplačen, cena osnovne namestitve pod enakimi naročniškimi pogoji pa je 8.600 tolarjev.

Pri T-2, ki je prvi uvedel novejšo VDSL tehnologijo širokopasovnega interneta, že nekaj mesecev bijejo krvavo bitko s Telekomom Slovenije. Za razširitev ponudbe so se odločili zaradi povpraševanja po večjih hitrostih. Internetni 'dirkači' tako lahko pri T-2 dobijo najhitrejši dostop do 40 Mb/s v smeri proti uporabniku, v obratno smer pa je hitrost 15 Mb/s. Cene polnega razvezanega dostopa se gibljejo od 5.000 do 29.000 tolarjev, lahko pa so paketi še cenejši, če se naročnik odloči, da bo telefonski priključek obdržal pri Telekomu Slovenije. Montiranja opreme T-2 ne pogojuje s subvencioniranjem in vezavo naročniškega razmerja. Tega lahko prekinete kadarkoli, v tem primeru pa boste morali vrniti tudi opremo. T-2 ima po Sloveniji 122 lastnih VDSL central, 28 pa jih je v gradnji.

Amis ponuja internet do najvišje hitrosti 20 Mb/s v smeri proti naročniku in 768 kbit/s v obratno smer, cene pa se gibljejo od 6.590 za osnovni dostop (512/128 kbit/s) in do 16.100 tolarjev za najbolj zmogljiv naročniški paket. Tako kot SiOL in T-2 ponuja Amis s 1. marcem možnost širokopasovne televizije. Internetno telefonijo, ki ne zahteva posegov v obstoječi telefonski priključek, omogoča Amis le za cenejše klice v tujino.

Primerjava cen osnovnih storitev med štirimi vodilnimi ponudniki širokopasovnega interneta pokaže, da tudi po 1. marcu cenovno najugodnejši ponudnik širokopasovnega interneta ostaja T-2, najboljšo geografsko pokritost pa bržkone ponuja hčerinsko podjetje Telekoma Slovenije - SiOL.

Primerjava cen: Siol, Voljatel, Amis, T-2

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RudiBr
03. 03. 2006 12.41
Tresla se je gora, rodila se je miš. Kdor pa je sestavljal preglednico primerjave cen, pa bi lahko vsaj vedel, da je 2Mb/s enako 2.048kb/s!!! Pa bi bila preglednica takoj krajša.
birok@volja.net
02. 03. 2006 14.26
Ta primerjava niti slučajno ni realna, zraven bi morali primerjat še kakšno povezavo imajo ponudniki v svet. Kaj če mi Voljatel al pa T2 z 10 mega hitrostjo če je pa v svet skupna 60. Dejte enkrat nardit eno konkretno primerjavo, kje pa živite, tipično pop tvjevsko. Andro