Gospodarstvo

HIT: Ime novega predsednika uprave še skrivnost

Nova Gorica, 19. 05. 2009 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Hita je izbral novega predsednika uprave, a njegovega imena ni izdal. Ker pa ta ni bil izbran soglasno, je prvi med nadzorniki Marko Jaklič odstopil iz nadzornega sveta.

Neuradno naj bi prvi mož Hita postal Drago Podobnik. Ker izbor ni bil soglasen - izbiro so podprli štirje nadzorniki, eden je bil proti, eden pa vzdržan - je prvi med nadzorniki Marko Jaklič na seji nepreklicno odstopil iz nadzornega sveta.

Igralnica
Igralnica FOTO: POP TV

Jaklič je že pred sejo obljubljal svoj odstop, če bi prišlo do preglasovanja. "V razpravi nas je sodelovalo šest nadzornikov. Trudil sem se razpravo obdržati na ravni profesionalnih in moralnih kriterijev. Moja ocena je bila, da od petih predlaganih imen lahko sodelujem s štirimi. Danes je bila sprejeta odločitev o preglasovanju – lahko rečem, da sem bil preglasovan jaz, tako da sta razloga za moj odstop dva," je povedal po seji.

Ime novega predsednika uprave Hita naj bi bilo javnosti uradno znano v prihodnjih dneh, je dodal. "Kad bo najbrž to opravil v najkrajšem možnem času in po regularnih poteh. Pričakujem, da bo ime znano v nekaj dnevih, ker je s to osebo potrebno uskladiti vse pogoje zaposlitvene pogodbe in njegovo sprejemanje le teh." Po pisanju medijev so bili v ožjem izboru za novega predsednika uprave Hita Dušan Mes, Podobnik, Dušan Bencik, Andrej Sluga in Edvard Lesnik.

Kot je pojasnil Jaklič, ki je glasoval proti izbranemu kandidatu, je ostalim nadzornikom - potem ko je ugotovil, da soglasja ne bo - ponudil, da bi poiskali tudi kako novo ime, zunaj sprva predvidenih petih kandidatov. A preostali nadzorniki so se odločili za preglasovanje, saj so ocenili, da je to najmanj slaba možnost, češ da je treba reagirati čim prej in izbrati novega predsednika uprave, je poudaril Jaklič, ki je v nadzornem svetu Hita zastopal interese Kapitalske družbe. Njegov namestnik med nadzorniki je sicer predstavnik lokalnih skupnosti Andrej Miška.

Kot je znano, je Hit lansko leto zaključil s 4,1 milijona evrov izgube, negativno poslovanje pa se nadaljuje tudi letos, saj družba ne dosega načrtov. Kot je pretekli teden ocenil Jaklič, razmere zahtevajo hitro ukrepanje, sicer se Hitu slabo piše že v bližnji prihodnosti.

"Gre za soliranje ene same interesne skupine, v tem kontekstu relativno najmočnejše. Ni mi všeč. Malo sem razočaran, je pa to neka realnost na zdajšnji stopnji razvoja Slovenije," je izbor novega predsednika uprave Hita komentiral Jaklič. "Izjemno mi je žal, da je bilo toliko gnojnice zlite na kandidate," je še dodal.

Novinarji so Jakliču, ki je bil med nadzornike Hita imenovan na skupščini 24. marca, postavili tudi vprašanje o morebitni pritiskih politike na izbor prvega moža novogoriškega igralniškega podjetja. "To je vprašanje, na katerega si lahko brez težav odgovorite sami. Veste, katere so interesne skupine in katere so v sferi politike," je odgovoril.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezrez
20. 05. 2009 03.47
je še nekej everčkov ostal da se jih hitro skrije v privat žepe za nove volitve in boljši standard nekaterih bogov
sherum
19. 05. 2009 21.50
Spet mučkanje. KJE SMO SE SLOVENCI TEGA NAUČILI. Skrivalnice nekej pomenijo , poštenost sigurno ni prisotna. V hazardu pa je vse dovopljeno. Goriška pa izgublja, kar poglejte kam so nas pripeljali dobri gospodarstveniki.
Jan Medved 1
19. 05. 2009 19.44
kaj pa ti ni jasno?? Sej nihče nič ne skriva...vse je jasno kdo in kaj...Menim, da je bila izbira prava in najboljša!
robocop1
19. 05. 2009 19.22
sem prvi in prosim ,da mi podarite pluse kr mi to ful veliko pomeni.od ocene mojga komentarja je odvisno kako se pocutim cez dan.he he he
bosoturk
19. 05. 2009 19.21
kaj za boga pa imajo za skrivat...toliko o slovenskem gospodarstvu