Gospodarstvo

Ifo: Svetovna gospodarska klima se izboljšuje

München, 19. 05. 2009 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
0

Svetovna gospodarska klima se je v drugem letošnjem četrtletju prvič po jeseni 2007 izboljšala, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo.

Ponarejen dolarski bankovec
Ponarejen dolarski bankovec FOTO: Reuters

Kazalec klime se je zvišal predvsem zaradi boljših pričakovanj za naslednjih šest mesecev. Po drugi strani se je ocena trenutnega gospodarskega stanja poslabšala na rekordno nizko raven.

Gospodarska pričakovanja so se izboljšala v vseh glavnih regijah, še posebej v Severni Ameriki in Aziji, pričakovanja za naslednjih šest mesecev so se jasno obrnila navzgor tudi v zahodni, srednji in vzhodni Evropi, Rusiji in Latinski Ameriki, so v Ifo zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Po drugi strani so v vseh regijah, najbolj pa v Severni Ameriki in zahodni Evropi, še vedno negativno ocenili trenutno gospodarsko stanje.

Kazalec gospodarske klime se je zvišal

Kazalec svetovne gospodarske klime se je v drugem letošnjem četrtletju glede na prvo zvišal s 50,1 na 64,4 točke, v drugem lanskem četrtletju pa je znašal še 81,4 točke. Nazadnje se je kazalec zvišal v tretjem četrtletju 2007.

Kazalec trenutnega gospodarskega stanja je v drugem četrtletju znašal 38,4, medtem ko je bil v prvem pri 45,7 točke. Kazalec pričakovanj se je zvišal s 54,4 točke v prvem četrtletju na 89,5 točke.

Padanje cen je pričakovano

V raziskavi, ki jo Ifo pripravlja od leta 1981, je aprila letos sodelovalo 1040 strokovnjakov iz 90 držav.

Institut še ugotavlja, da so pričakovanja inflacije za letos precej nižja kot so bila lani, in sicer letos pri 2,7 odstotka, lani pa so pričakovali, da bo inflacija znašala 5,4 odstotka. Poleg tega se za naslednjih šest mesecev pričakuje nadaljevanje padanja cen. Precejšen padec inflacije pričakujejo predvsem v zahodni Evropi in Severni Ameriki.

Posrednik na tokijski borzi
Posrednik na tokijski borzi FOTO: Reuters

V luči recesije in padanja inflacije se pričakuje tudi nadaljnje nižanje ključnih obrestnih mer, kjer je za to še prostor. Dolgoročne obrestne mere naj bi se po drugi strani v naslednjih šestih mesecih stabilizirale.

Vrednost jena je primerna, vrednost dolarja precenjena

Strokovnjaki, ki so sodelovali v raziskavi, še ocenjujejo, da je po apreciaciji v zadnjih mesecih sedanja vrednost tečaja jena primerna. Tečaj britanskega funta so ocenili kot nekoliko podcenjen, medtem ko je ameriški dolar prvič od začetka leta 2007 nekoliko precenjen.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.