Gospodarstvo

Hude ekološke posledice?

Trst, 04. 03. 2006 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijani naj bi nameravali sredi tržaškega zaliva, v bližini slovenske meje, zgraditi terminal za utekočinjen plin.

Tankerski promet v Tržaškem zalivu naj bi se z izgradnjo terminala močno povečal
Tankerski promet v Tržaškem zalivu naj bi se z izgradnjo terminala močno povečal FOTO: Reuters

Sredi Tržaškega zaliva, le kakšen kilometer od slovenskih ozemeljskih voda, naj bi zgradili terminal za utekočinjen plin, skozi katerega naj bi na leto pretočili približno osem milijard kubičnih metrov plina.

Operativno območje plinskega terminala naj bi segalo do državne meje, z varstvenim pasom pa celo v slovenske teritorialne vode. Ob terminalu bodo pristajali tankerji, dolgi 300 metrov in več, ki za manevriranje potrebujejo tudi cel kilometer. Povečal se bo tudi promet v Zalivu, saj bo ob terminalu pristalo tudi do 95 tankerjev na leto.

Sredi Tržaškega zaliva, le okoli kilometer od slovenskih ozemeljskih voda, naj bi italijanska družba Alpi Adriatico zgradila terminal za utekočinjen plin. Letno naj bi skozi prečrpali približno osem milijard kubičnih metrov plina.

Tankerji naj bi ga ohlajenega na minus 162 stopinj Celzija vozili do terminala, kjer bi ga segrevali z morsko vodo in ga nato po dvanajst kilometrov dolgem podvodnem cevovodu transportirali do italijanskega plinovodnega omrežja. Plinovod bi se na italijansko obalo priključi pri Gradežu, medtem ko bi se na italijansko plinovodno omrežje priključil pri Vilešu (Vilesse).

Ribiči opozarjajo

Projekt predstavlja hudo ekološko nevarnost za severni Jadran, opozarjajo ribiči
Projekt predstavlja hudo ekološko nevarnost za severni Jadran, opozarjajo ribiči FOTO: Jani Dolinšek

Ribiči opozarjajo na nevarnost onesnaženja, poleg tega bi projekt najverjetneje močno spremenil življenjske pogoje v Tržaškem zalivu. Predvidevajo namreč, da se temperatura morske vode v zalivu zaradi segrevanja plina znižala za pet odstotkov.

Ribiči pa so opozorili še na eno ekološko nevarnost. Da bi italijanska družba preprečila razraščanje alg in druge morske vegetacije na notranjih stenah plinovoda, namerava morsko vodo sterilizirati z "varikino", kar bi po mnenju ribičev hudo zastrupilo celoten Tržaški zaliv. Za sterilizacijo naj bi namreč letno porabili kar 788 ton omenjene kemikalije.

Družba Alpi Adriatico je 6. februarja, da bi dobila potrebna dovoljenja, project terminala že predstavila italijanski deželni upravi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.