Gospodarstvo

Hrvati si manejo roke

Split, 22. 07. 2007 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Letošnje poletje je na Jadran privabilo 700.000 turistov, v prihodnjih dneh pa jih pričakujejo še 200.000 več.

Letošnja sezona je na Jadran privabila veliko turistov, saj jih trenutno tam počitnikuje 700.000, od tega je pol milijona tujcev. Turistični delavci pričakujejo, da se bo ta vikend na jadranskih letoviščih namestilo 200.000 več turistov kot prejšnji teden.

Naval turistov

Naval turistov
Naval turistov FOTO: Jani Dolinšek

Hrvaško mejo je samo v soboto prestopilo 404.706 potnikov, večina tujcev. Povečan je bil tudi zračni promet, kjer so zabeležili okoli 23.000 potnikov. Najbolj prometno je bilo splitsko letališče, čez dan so imeli okoli sto poletov, prihodnih in odhodnih, z okoli 19.000 potniki. Dubrovniško letališče je gostilo okoli 6.000 potnikov. Vrhunec je bil med 10. in 13. uro, ko je poletelo trideset letal. Na letališču v Zadru so povedali, da je bil vikend eden najbolj udarnih, podoben priliv potnikov pa pričakujejo še naslednja dva vikenda.

Še več turistov

Prvi del turistične sezone je pokazal, da bi letošnje leto lahko bilo najuspešnejše do zdaj, največ turistov pa pričakujejo prva dva tedna v avgustu, ko bo na Hrvaškem v istem času letovalo milijon turistov. Že zdaj je namreč zapolnjenih med 70 in 80 odstotki vseh kapacitet na Jadranu.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
25. 07. 2007 17.37
Kaj bi bilo, če bi VSI imeli iste misli. Tudi sam navijam za otoke in mivko in vsak dan ribe za jest in seveda mlado punco zraven sebe, ki preveč ne premišljuje.
miki67
25. 07. 2007 17.19
Let´s go Croatia
nemejugat
24. 07. 2007 23.27
DEYANN007 ...imam vprašanje zate...Tukaj je govora kako si Hrvati manejo roke, kajti turistični posel cveti in sedaj kako ti lahko to komentiraš, če na Hrvaškem ne letuješ, celo na sladoled tja ne greš??? Strinjam pa se s teboj, da pri nas nekateri ki delajo v turizmu sedijo že dolgo v pisarnah in ne vedo kaj bi naredili...Vem, vsak misli samo nase, egoizem pač, zato se premika kot se, tudi nazaj gremo potiho...
deyann007@hotmail.com
24. 07. 2007 16.40
nintendo64 --> tudi posebneži morajo bit. Ti pač ustreza, da greš lahko h sosednjemu drevesu fige nabirat, okej. Kar se pa tiče tega, ko vedno vpijejo hrvati koliko turistov imajo, posebej radi izpostavijo nemce..yeah right, 80mio jih je, kakšen procent pa gre celo z avtom na balkan dopustovat, pa še za te je vprašljiv izvor. Osebno pri hrvatih ne letujem, ne grem niti po sladoled tja. Niti me ne mika posebej njihova vsa leta isto dolgočasna ponudba. Tukaj se poraja vprašanje kam je zahajal zgoraj navedeni komentator, pa seveda, za kakšen drobiž (očitno). Denar raje nesem nekam, kjer bo čez dve leti zaradi tega stal nov kompleks, nove gostilne ipd. odprte do zjutraj z zanimivimi ambienti; ne pa da me drugo leto pričaka brand new lesen pomol, kakšna klopica in morda picerija s slabimi picami, kjer lahko do nezavesti poslušam kakšno dalmatinsko, ki prav prepotentno nadležno že opeva "more i galebe i jadran i sunce i otoce..i..i..i". Kar se pa tiče naše obale je pa pravilno povedal EDYNBMW! Nasploh pa imamo tiste, ki naj bi skrbeli za slovenski turizem bolne na možganih. Upam, da bo kmalu prišel čas, ko bojo prišli novi in mlajši kadri polni idej, ker tem, ki dve desetletji sedijo po pisarnah, živim ne bo prišla ena dobra ideja več na (skisano) pamet. LP!
yanker007@gmail.com
24. 07. 2007 14.50
Glede na to, da sedaj lahko nepremičnine kupujemo tudi slovenci upam da bo obala kmalu SPET slovenska.
wertzu_
24. 07. 2007 12.53
hrvaška... ZAKON!!!!
m&k
24. 07. 2007 08.11
Obala je ena najlepših, le škoda ker ni Slovenska :))))
nemejugat
23. 07. 2007 23.27
NINTENDO64...Bravo, lepo napisano... Jadranska obala je zelo pestra, skalnata, prodnata in peščena...vsak si lahko najde svoje, po izbiri, le potovati je potrebno večkrat. Če kdo želi samo pesek lahko skoči do Lignana v Italijo pa ga bo prinesel še domov v kopalkah. Mislim pa, da je tu samo neko natolcevanje ljubosumnih kekcov... morje vidijo morda 14 dni na leto, pa sami s sabo niso zadovoljni...
Krbo?
23. 07. 2007 22.24
In koga ta sporocilo zanima? Meni morje dol visi, ce pa ze grem pa za max 3 dni Portoroz. Sploh pa obozujem obale z peskom, ne pa skalovje ki jih majo na Hrvaskem.
andrej.rajh@ibe.si
23. 07. 2007 07.21
Med Šentiljem in Hrvaško mejo je vsak vikend 60 km dolga kolona. Koliko od teh turistov so pristojni privabili npr. v Maribor, na Ptuj ipd..? Kje se tem ljudem omogoča da ob cesti kaj zapravijo? (Vprašanja so retorična)
slav01@hotmail.com
23. 07. 2007 06.17
čisto ljubosumlje...nč druzga...tipično za slovence
nintendo64@email.si
23. 07. 2007 02.08
vmegli2: dejansko imajo Hrvati poleg Filipinov najlepšo ozemlje. Pa preden rečeš, kako nikamor ne grem, sem bil že od ZDA do Avstralije. Vse na lastno pest. Prednost Hrvaške ni v ne vem kako lepih plažah, ker teh v Sredozemlju, vsaj zame, ni. Je pa lepa razgibana obala z ogromno otočki in ogromno zalivi, precej nezazidana, škržati, balkanska tolerantnost, da te nihče ne utruja na dopustu in predvsem to, da si s svojim avtom. Vožnja po jadranski magistrali je nekaj najlepšega na svetu. Lani sem takoj po Karibih skočil na jadransko magistralo. To pove vse. Sicer pa vsakemu je svoje všeč. Meni neskončno dolga tropska peščena obala ne šteje nič. Tam ni škržatov, ni samotnih zalivov dostopnih samo s čolnom. Večina komentatorjev pa pač obiskuje turistična središča, so zaprti v hotelih z visoko ograjo. Važno jim je, da jim nekdo noč in dan na plaži teži s prodajanjem ... pa že govorijo o prijaznosti domačinov. Pa važno je, da v hotelu vsaki dan organizirajo kaki izlet, pa da jih vodijo kot male otroke. Tega na Hrvaškem na srečo ni. vborut: kje v Sredozemlju pa ni polno smeti vsepovsod? Če jih ponekod skrijejo v sosednji zaliv, ne pomeni da jih ni :)
helsingsfors
22. 07. 2007 20.36
Na slovenski obali bi morali razmišljati o umetni plaži, da bomo sej 200m mel plaže, ne pa, če sploh temu lahk rečemo plaža
vlasta.kampos@amis.net
22. 07. 2007 20.18
Dopusta je konec. Bili smo na počitnicah v italiji in Tunisu. Bilo je fajn. Hrvaška je na žalost dolgočasna in smo se odločili, da tja nismo šli- pa lepo se imejte, kamorkoli se odpravljate na dopust oz. kjerkoli ste že na dopustu. Jutri pa nazaj v službo.
vedrancek
22. 07. 2007 19.40
hmmm, ne razumem kak ste lahko tak fausni Pa kaj vas to tolko zulja, da hrvati sluzijo... Slovenske obale je za kolko, slabih 50 km? In na tem koscku sluzite, odirate maksimalno kolko lahko... Stalno nekaj glejate v tuje... Ne vem kaj vam fali v tej mali "kuri" v kateri zivite... Saj to je znano, da so slovenci en najbolj fausnih narodov... Samomorilnost je tudi na visku :P Ne vem lih ce Slovenija dela (oz je delala, ker so ze skoraj vse ceste narejene) avtoceste... Hrvaska je vzela tuja posojila, ki pa ne vem ce so lih iz slovenskih bank/virov...ce se sami ne vejo napravit svojih cest v roku... To wannabe rivalstvo je ze tak "lanjski sneg", da se samo "jelincicevi" zivcirajo o tem :P
budda
22. 07. 2007 19.17
jest sm biu na siciliji in ti lahko povem, da mal napihuješ stvar o lepih plažah in ne vem kaj...grčija mnogo boljše...na hrvaško ne bi šu zaradi načina kako se hrvati grejo turizem...ko primerjaš grčijo s hrvaško vidš kje se znajo it turizem in kje ne
zigaVV
22. 07. 2007 18.32
Bravo miki.slo- s svojim postom si prekosil samega sebe... Preden ti pa naprej pišem, pa pojasnjujem- mogoče še enkrat preberi moj post... a bo šlo... No fino, vidš da gre! Zdej pa če to ne bo prekosilo tvojih mentalnih sposobnosti greva naprej... kr skoncentrirej se... sej bo... Pripravljen... Pač enostavno Hrvaška obala ni nič posebnega in tak tip obale lahko najdeš tako v ITA, ČG, ALB, da ne govorimo o GRČ... Torej govoriva o tipu obale. Torej če pa ITA nima lepe obale, pa me zanima, kolikokrat si bil že na obali J Italije in Sicilije... No da ti povem iz prve roke- krasna obala. Zakaj pa Italijani letujejo na Balkanu- ja zato ker je poceni... Pa glede na število prebivalcev to tudi ni neka velika številka (pravš 500.000). Bolj marginalna destinacija kot kaj drugega. Problem je da Slovenclji kot si ti, ki nikdar in nikoli niso nikjer drugje kot na Hrvaškem potem vehementno trdijo, kako je to najlepša obala. Še enkrat- že v jadranskem prostoru ni nič posebnega. Da pa ne govorimo o svetovnem merilu...
miki67
22. 07. 2007 17.57
vmegli2 ti si pa res v megli, Italija, Črna Gora in Albanija so itak na Jadranu, samo Italija nima lepe obale, to so ugotovili že stari rimljani, Mussolini in pa vsako leto 500.000 italijanskih turistov, ki si želijo to obalo, samo tebi je zgleda všeč italijanska......
zigaVV
22. 07. 2007 15.49
No pametnjakoviči, ki so vas polna usta o najlepši obali sveta, ki je ravno na Hrvaškem- zdej me pa res zanima, kje vse ste že bili. Po mojem razn v kakšnih toplicah, pa v Palmanovi alpa v Lentiju v šopingu nikjer drugje... Tko da ne bit pametni... Hrvaška obala ni čist nč lepša od ostalih obal Jadrana, Egejskega morja... (npr. ITA, Albanija, ČG, Grčija). Če pa hočš eksotiko, pa kej drugačnega... pol morš it pa mal bolj daleč. Mogoče poglejte kakšn atlas, kje so še vse obale. Aja... pa cene tam so konkurenčne hrvaškim. Oz. za manj denarja dobiš bistveno več kot pr teh ajmohtarjih.
cerar100@volja.net
22. 07. 2007 14.25
Bratje Hrvatje se iz Slovencev delajo norca, naši pa še vedno rinejo k njim.