Gospodarstvo

Hrvaški telekom gre za med

Zagreb, 20. 09. 2007 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, U.V.
Komentarji
0

Hrvaški državaljani so pokazali velik interes za prednostni nakup tamkajšnjega telekoma T-HT.

Hrvaška je s prodajo delnic družbe T-HT začela v ponedeljek. Že v prvih dveh dneh je po podatkih hrvaških medijev delnice vpisalo približno 50.000 državljanov, kar je nekaj tisoč več, kot je bilo v podobnem primeru nakupa delnic naftne družbe Ina konec lanskega leta. "Če bo interes takšen kot prve dni, bo 20 do 23 odstotkov delnic T-HT-ja, ki so v javni ponudbi, premalo. Vlada bo zelo hitro, morda že v naslednjem tednu, začela postopek za nove delnice v javni ponudbi,“ je povedal predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader.

T-HT, ki je v večinski, 51-odstotni lasti Deutsche Telekoma, je v sedanji obliki nastal leta 1999, ko sta iz nekoč skupnega podjetja nastali družbi za poštne in telekomunikacijske storitve. Hrvaška vlada ima v podjetju 42 odstotkov, sklad hrvaških vojnih veteranov pa sedem odstotkov.

Javna ponudba za hrvaške državljane se bo iztekla 27. septembra, za institucionalne investitorje pa 1. oktobra. Hrvaški državljani imajo prednostno pravico do nakupa delnic v višini 38.000 kun (5184 evrov) in do bonusa v višini ene delnice ob nakupu 10 delnic, vendar le v primeru, da jih bodo zadržali vsaj eno leto.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.