Gospodarstvo

Hrvaška vlada po novici, da v Fortenovo vstopa arabski investitor: Vse bomo preverili

Zagreb, 03. 11. 2022 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
67

Hrvaška vlada se je odzvala na novico o investitorju iz Združenih arabskih emiratov Saifu Alketbiju, ki je od ruske državne banke Sberbank kupil 43,4-odstotni delež hrvaške skupine Fortenova, pod katero spada tudi največji slovenski trgovec Mercator. Na vladi so zatrdili, da uradnih informacij o prodaji nimajo, bodo pa vse navedbe o tem preverili, poročajo hrvaški mediji. Šejk je direktorjem v Fortenovi poslal pismo: "Sodeloval bom pri vseh strateških odločitvah." Mediji Združenih arabskih emiratov o skrivnostnem Arabcu sicer poročajo bore malo, kljub temu da je bil pred sedmimi leti vodja urada dubajskega prestolonaslednika.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sberbank prodala delež v Fortenovi
    03:22
    Iz 24UR: Sberbank prodala delež v Fortenovi
  • Iz SVETA: Zaplet pri nakupu delnic
    02:40
    Iz SVETA: Zaplet pri nakupu delnic

Kot je spomnil hrvaški portal Danas.hr, je bila skupina Fortenova nad napovedjo prevzema deleža Sberbank presenečena, češ da o tem nima informacij, a tudi, da je za takšno transakcijo treba pridobiti posebna dovoljenja pristojnih organov zaradi sankcij, ki so uperjene proti Rusiji.
 

Skupina Fortenova je bila nad napovedjo prevzema deleža Sberbank presenečena.
Skupina Fortenova je bila nad napovedjo prevzema deleža Sberbank presenečena. FOTO: Bobo

Hrvaška vlada je sporočila, da uradnih informacij o prodaji nimajo. "Ozadja konkretnega posla ne moremo komentirati, ker o tem nimamo uradnih informacij, niti vlada ni bila kakor koli vpletena v to. Pristojne službe bodo preverile vsa relevantna dejstva, povezana s prevzemom deleža Sberbank v Fortenovi," so poudarili na vladi po navedbah portala Danas.hr.

Omenjena finančna transakcija 43,4-odstotnega deleža nizozemskega holdinga Fortenova Group – edinega delničarja skupine Fortenova – je bila zaključena v ponedeljek, 31. oktobra, so v sredo zvečer sporočili z Agencije za odnose z javnostmi Millenium Promotions, piše hrvaški Jutarnji list.

Ob tem Jutarnji list navaja, da je hrvaška vlada poudarila, da je solastniška vloga ruske Sberbank kot takratne upnice Agrokorja rezultat poslovnih odločitev nekdanjega vodstva Agrokorja in ne izbire vlade.

Jandroković: Kako bi vlada lahko vedela za prodajo, če zanjo ni vedela niti Fortenova?

Kot poroča hrvaški Večernji list, je predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković na današnji novinarski konferenci po seji predsedstva hrvaškega sabora poudaril, da ne želi špekulirati, čigava je pristojnost podeljevanja dovoljenj, saj da ni opozicijski politik, ki bi lahko govoril 'tja v tri dni', temveč da ko nekaj reče, govori v imenu države.

Izpostavil je, da je treba najprej ugotoviti vsa relevantna dejstva, da se naposled lahko odločijo o nadaljnjih postopkih. "Včeraj sem izvedel vse o tej transakciji iz medijev, nimam nobenih informacij, ki jih ne bi imeli tudi vi. Prebral sem, kar je vlada napovedala, in to so informacije, ki jih trenutno imam," je zatrdil.

Na novinarsko vprašanje je odgovoril, da ga obveščevalne službe niso o ničemer obvestile, čas pa bo, kot je dejal, pokazal, ali so morale vedeti in kdo je kaj vedel, kaj točno se je zgodilo. "Vidim, da gre za zapletene pravne in finančne transakcije in pričakujem, da bomo v naslednjih dneh dobili informacijo, ali je ta transakcija v skladu z zakonodajo in določbami, ki urejajo sankcije za nekatera ruska podjetja," je dejal po navedbah Večernjega lista.

Na kritike opozicije, da bi morala vlada vedeti za transakcijo, ker gre za pomembno podjetje, je Jandroković vprašal, kako bi vlada lahko vedela, če niti Fortenova, katere delnice so bile vpletene, ni vedela za prodajo. "Govorimo o delnicah, ki so zasebna lastnina, in ta zasebna lastnina Sberbank je nastala, ko so zaradi neplačevanja posojil prejšnjega lastnika prevzeli delež v lasti Fortenove – tako je lastnica postala Sberbank. Ampak, kaj so naredili zdaj, kako je transakcija potekala, bo pokazal čas, ali je bilo vse v skladu z zakonom. Tega v tem trenutku ne morem oceniti, saj niti Fortenova sama ni imela pojma," je povzel besede Jandrokovića Večernji list.

Šejk direktorjem v Fortenovi že poslal pismo: Sodeloval bom pri vseh strateških odločitvah 

Kot piše hrvaški portal 24sata, se je šejk Saif Alketbi oglasil vodstvu skupine Fortenova, po tem, ko je od ruske državne banke Sberbank kupil 43,4-odstotni delež.

Šejk je vodstvo Fortenove obvestil o transakciji, ki jo je izvedel 31. oktobra. Kot je ocenil, je Fortenova edinstveno podjetje z velikim potencialom rasti. "Navdušen sem nad priložnostjo, da ga bomo še naprej razvijali skupaj z vsemi ostalimi delničarji. Predvidevam naslednje korake: 1. dokončati proces KYC pri Krollu, ki že poteka, 2. imenovati svoje predstavnike v upravni odbor, 3. aktivno nameravam sodelovati pri vseh strateških odločitvah v korist podjetja in opraviti nadaljnje potrebne naložbe za ustvarjanje znatne in trajne vrednosti," je zapisal in dodal, da je njegova vizija pripraviti in spravi Fortenovo na borzo v razumnem času.

Ob tem je zaprosil vodstvo Fortenove, da nadaljujejo s svojim delom v korist podjetja, pri tem pa posegajo po najboljših načelih korporativnega upravljanja. "Veselim se osebnega srečanja z vami v Zagrebu v zelo bližnji prihodnosti. Lep pozdrav, Saif Alketbi," ga je citiral 24sata.

Zakaj prodaja?

Sberbank je tako kot večina ruskih finančnih inštitucij na spisku ukrepov zahodnih sankcij zaradi napada Rusije na Ukrajino. Po prodaji deleža se tako zaključujejo težave povezane z njenim izstopom iz skupine Fortenova. 

Kdo je skrivnostni Arabec?

O arabskem investitorju Saifu Alketbiju je na spletu znanega bore malo. Arabski mediji o njem ne poročajo kaj dosti, kljub temu da je bil od leta 2009 do 2015 vodja urada dubajskega prestolonaslednika šejka Hamdana bin Mohameda bin Rašida Al Maktuma.

Kar smo lahko izvedeli v skopem besedilu o njem, je, da je trenutno predsednik globalnega svetovalnega podjetja Flatrace, ki organizacijam pomaga krmariti pri zapletenih regulativnih, finančnih in upravljavskih odločitvah za maksimiranje vrednosti. Saif Alketbi se v omenjenem besedilu hvali in poudarja, da so njegove sanje "videti, kako Združeni arabski emirati postanejo ena najrazvitejših držav na svetu, Dubaj pa ena najpomembnejših globalnih destinacij".

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lutra Lutra 1
04. 11. 2022 09.59
+3
Očitno je nekdo naredil posel, hrvaški politiki pa so ostali brez provizij.
vicente
03. 11. 2022 21.17
+2
bo treba počasi džamijo na trgu franje tudmana
Na pol ovca
03. 11. 2022 20.41
+0
ja tako je to že jeb--ete ruse 100%, so pač prodali arabcem, kar ste želeli ste dobili
marija973
03. 11. 2022 19.56
+4
Vi kar preverjajte, sankcije so za zaslepljeno rajo...
M teorija
03. 11. 2022 19.48
+1
Zokijevga otroka ,( Merkator), mrcvarijo.
nod30
03. 11. 2022 19.06
+0
kaj eni pišete... zoki je mercator tolk zadolžil, izcrpaval mi smo pa vse to plačevali.... in hkrati so nam prodajali te socialistične fore državno lastništvo pa to... ve se tudi kdo ga je politično postavu na to funkcijo in čigav bankomat je bil mercator....
vicente
03. 11. 2022 19.00
+4
ma to so enega dobili v begunskem centru
M teorija
03. 11. 2022 18.38
+3
No to bi pa res lahko imenovali specialna operacija DR. kirurga Putina!?
nebulae ngc6720
03. 11. 2022 18.18
+5
da jim kaj v žep HDZ padne!
nebulae ngc6720
03. 11. 2022 18.17
+2
niktalop
03. 11. 2022 18.03
+8
Prodaja delnic v lasti Sberbanke je nezakonita ker je ta banka pod sankcijami. V Mercatorju pa se že pozna da so lastniki južnjaki. Večina proizvodov prihaja južno od Kolpe.
HeavyDxxx
03. 11. 2022 18.17
+4
zurbrigen
03. 11. 2022 18.48
+2
Kje pa piše da moraš tam kupovat ? v teh časih ko trgovine ratejo kot gope po dežju pa res ni problem. Jaz hodim v Mečkator, ampak kupujem razen bobipalčk vse slovensko
niktalop
04. 11. 2022 08.09
+1
Nisem napisal da tam kupujem, ampak sem zapisal svoja opažanja.
resslovenka
03. 11. 2022 17.54
+19
Dobro je naša politika zradirala z naše slovenske zemlje kar nekaj nekdaj uspešnih poslovnih subjektov. Ala, jim vera. Zdaj so naši državljani, ki so zaposleni , v teh, tujih firmah poceni delovna sila. Kajne Igor Bavčar, Janez Janša & ostala kompanija, ki se s svojimi "dosežki" napihuje pred ljudmi že 31 let. Očitno se pri nas obnese le še "šverc - komerc". Pa naj mi oprostijo tisti podjetniki, ki vztrajajo po svoji najboljši volji in futrajo s svojo pametjo in rokami to državno vrečo brez dna. 😏
gostb6fa2
04. 11. 2022 10.41
+1
resslovenka; ja res lepo napisano. Problem je tudi v tem, da nihče ni nikoli odgovarjal za krajo SLO premoženja. Davčne oaze pa to.
bronco60
05. 01. 2023 09.07
resslovenka, pozabila si na tvojega idola Zokija, pa Kordeža, pa .......
kapetan
03. 11. 2022 17.37
+3
Bo pa zdaj na policah namesto domačice tulumba al lokum...
Poš
03. 11. 2022 17.27
+2
Še mal, pa nas bodo ŽEJNE čez vodo peljali.
Poš
03. 11. 2022 17.27
+2
Če bi šel tist referendum za vodo čez, bi danes imeli vodovodno krizo...
džonborno
03. 11. 2022 17.22
+9
Popolnoma vseeno kdo je lastnik, če je to tujec! Vsem je interes profit ali pa zgolj preprodaja. Ponudite temu šejku kupnino 10 mio več kot je dal, pa da vidimo njegove strateške plane in dolgoročni razvoj Fortenove!
slohren
03. 11. 2022 17.22
-3
Jaz sem takrat zastopil, da je Šrot izstopno iz stranke po vstopu, Cvikla in Ropa v stranko. Prevelike zahteve po financiranju stranke, je šrot zapustil stranko, ker ni hoto bit več hlapec levim z rdečo zvezdo, pa so ga uničili in prodali hainikenu in evo vam rdečo zvezdo na vsaki flaši. Naj povejo podatek koliko kredita je preplačalo Laško za merkator... Boško Šrot je za mane heroj, borec, kapo dol..
natmat
03. 11. 2022 17.49
+9
Šrot je prišel iz Janševe pisarne in uničil po njegovih navodilih pol Slovenije!!!
slohren
03. 11. 2022 18.35
-1
2009 niso obračunali samo z Šrotom, z vsemi nami so obračunali, z nabitimi obrestmi, iz 300 eur obrok na 480eur približno in firmam iz 3 na 5 miljonov, tako je bilo razmerje, da nebi kdo pomagal Šrotu poplačati kredita v enkratnem znesku, je Pahorjeva vlada tako dolgo zadržala izplačilo 200 miljonov približno cpm Maribor, da ni bilo mogoče plačat kredita, ampak s tem je zgubila cela štajerska in prav je da Ljubljana nima več Uniona...
slim386
03. 11. 2022 18.36
+4
Jaz se ne čudim da so svečkam preprodajalci, prihvatizerji in obsojenci heroji.. to jim je v krvi
ganckranc
03. 11. 2022 17.19
+13
Glede na to, kakšen pomp je ponavadi glede največjega "Slovenskega" trgovca, ki zaposluje preko 10000 ljudi, kupuje kao pri Slovenskih proizvajalcih in kmetih, se na koncu sploh ne ve, kdo je lastnik in kam gredo vsi dobički.
Poš
03. 11. 2022 16.49
-2
Covid 19 2021
03. 11. 2022 16.44
+9
Uf, tu že na daleč smrdi, ko pred enim letom, ko so kamioni stresali komunalno blato po rekah v Hočah....
N0EL
03. 11. 2022 16.41
+10
Če dobimo zraven še njihovo poceni nafto, ni problema. 😎