Gospodarstvo

Hrvaška uvaja tovornjakarsko vojno?

Zagreb, 15. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško ministrstvo za promet napoveduje protiukrepe za slovenske avtoprevoznike, če Slovenija ne ukine sporne uredbe.

Slovenija želi zaščititi svoje avtoprevoznike, to pa pomeni omejitve za tuje prevoznike
Slovenija želi zaščititi svoje avtoprevoznike, to pa pomeni omejitve za tuje prevoznike FOTO: POP TV

Vodja sektorja za carinske davčne postopke pri generalni carinski upravi Lojze Zupančič zavrača pisanje hrvaških časnikov, da je Slovenija Hrvaški napovedala "tovornjakarsko vojno". Z dovolilnicami CEMT (te so namenjene opravljanju mednarodnega prevoza blaga med državami članicami Evropske konference ministrov za promet, njeni članici pa sta tako Slovenija kot Hrvaška) je po njegovih besedah mogoče prek Slovenije blago prepeljati v vse članice EU.

Hrvaški prevozniki, skladno z evropsko uredbo, ne morejo brez začasnega uvoza vozila prevažati blaga iz Slovenije v ostale države EU. Blago, ki ga hrvaški prevoznik naloži v Sloveniji, namreč ne izpolnjuje enega od pogojev uredbe. "Če pa bi hrvaški prevoznik blago naložil na Hrvaškem in ga prek Slovenije prepeljal denimo v Nemčijo, bi prevoz prek Slovenije lahko opravil z dovolilnico CEMT," je pojasnil Zupančič. Kot je še zatrdil Zupančič, slovenski cariniki ne zadržujejo nobenega hrvaškega prevoznika.

Hrvaška pripravlja "tovornjakarsko vojno"

Kot je poročal hrvaški časnik Nacional je predstavnica hrvaškega ministrstva Marina Halužan dejala, da so obravnavali tudi možnost uvedbe hrvaških protiukrepov. Hrvaški prevozniki naj bi zaradi slovenske uredbe utrpeli velike izgube. Zato bo hrvaško ministrstvo od slovenske strani zahtevalo preklic oziroma umik uredbe. V kolikor Slovenija tega ne bo storila, hrvaško ministrstvo napoveduje protiukrepe.

Če bodo uvedeni, bodo slovenski prevozniki na podlagi hrvaških dovoljenj lahko opravljali prevoz med Hrvaško in državami, ki niso članice Evropske unije, prevoz tovora med Hrvaško in članicami unije pa samo na podlagi evropskih dovoljenj.

Predsednik združenja cestnih prevoznikov na Hrvaškem Marijan Banelli, je ob uvedbi slovenske uredbe pojasnil, da je Slovenija ob vstopu v EU morala zaščititi svoje avtoprevoznike. "Slovenija je v EU vstopila z zelo liberalnim zakonom o prevozu tovora, ki smo ga mi, na žalost, skoraj dobesedno prepisali. Nova uredba ima veljavnost za nazaj z namenom zaščititi slovenske prevoznike pred konkurenco iz tretjih držav," je dejal Banelli. Ob uvedbi slovenske uredbe pa je Banelli dejal, da bi morebitni hrvaški protiukrepi lahko povzročili le negativne posledice.

Podobno je napovedi hrvaškega prometnega ministrstva in prevoznikov komentiral tudi hrvaški predsednik Stipe Mesić.