Gospodarstvo

Hit: Upanje po mesecih agonije

Ljubljana, 21. 05. 2009 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier in finančni minister nista želela komentirati političnega vplivanja na izbor novega prvega moža Hita. Sta pa oba vesela sprememb v družbi in upata, da so se nadzorniki prav odločili.

Križanič poudarja, da so nadzorniki v Hitu samostojni in odločajo v okviru svojih kompetenc.
Križanič poudarja, da so nadzorniki v Hitu samostojni in odločajo v okviru svojih kompetenc. FOTO: Dare Čekeliš

Izbrani kandidat za novega prvega moža Hita ima znanje in izkušnje, sedaj pa je vprašanje, ali bo to zaupanje upravičil pri zaposlenih in partnerjih, je izbor novega predsednika uprave družbe komentiral finančni minister Franc Križanič. To naj bi se pokazalo v naslednjih mesecih. "Če se bo izkazalo, da tega zaupanja ne izkazuje, bo treba najti drugo rešitev," je dejal.

Pričakujem, da bo izbrani pošteno in trdo delal v dobro Hita in da bo nadzorni svet to budno spremljal. Če se bo izkazalo, da tega zaupanja ne izkazuje, bo treba najti drugo rešitev. Finančni minister Franc Križanič

Družba prvega moža Hita zaradi usklajevanja pogodb še ni imenovala, neuradno pa naj bi šlo za Draga Podobnika. Namigov o političnem vtikanju v vodenje družbe Križanič ni želel komentirati, saj da so "nadzorniki samostojni in odločajo v okviru svojih kompetenc".

Tudi premier Borut Pahor se do izbire prvega moža Hita ni želel opredeljevati. "Lahko samo izrazim upanje, da so se nadzorniki odločili prav in da bo po vrsti mesecev agonije v tem za Goriško in celotno Primorsko pomembnem podjetju prišlo do obnove rasti in da bo zaustavljen padec dobička".

Kot je znano, je predsednik nadzornega sveta družbe Marko Jaklič v sredo po izbiri novega predsednika uprave nepreklicno odstopil. Izbor ni bil soglasen; Jaklič je glasoval proti izbranemu kandidatu. "Od petih sem podpiral štiri kandidate, bile pa so tudi interesne skupine, ki podpirajo le enega. V tem kontekstu je bilo težko doseči soglasje," je dejal.

Pahor je danes izrazil obžalovanje, da se je Jaklič odločil za odstop z mesta prvega nadzornika, "ker je priznan strokovnjak". Upa, da bo na čelo nadzornega sveta imenovan človek, ki ima podobne strokovne reference. Sicer pravi, da je treba nadzornim svetom v njihovih odločitvah zaupati.

Miška: Novi prvi mož znan čez kakšen mesec

Z novim predsednikom uprave se bodo nadzorniki Hita prvič sestali prihodnji teden, funkcije pa najverjetneje ne bo nastopil prej kot v enem mesecu, je povedal Andrej Miška, ki po odstopu Marka Jakliča vodi nadzorni svet novogoriške igralniške družbe.

V igralnica Hit poudarjajo, da družba ni v tako slabem stanju.
V igralnica Hit poudarjajo, da družba ni v tako slabem stanju. FOTO: Kanal A

Sicer pa so se v Hitu danes odzvali na pisanje medijev in "pavšalne ocene, ki nimajo zveze z realnostjo in škodijo ugledu družbe" o agoniji Hita. Družba je v prvih treh mesecih letošnjega leta ustvarila skoraj 50 milijonov bruto realizacije in pozitivni denarni tok, ki presega 4 milijone evrov. Izguba znaša 0,6 milijona evrov, kar je v primerjavi s primerljivimi domačimi in tujimi podjetji razmeroma dober rezultat, poudarjajo v Hitu.

"Družba Hit kljub izredno zaostrenim gospodarskim razmeram v letošnjem letu posluje stabilno. Načrtovani prihodki zaradi gospodarske recesije sicer zaostajajo za gospodarskim načrtom za 10 odstotkov, družba pa je v primerjavi z lanskim primerljivim obdobjem za podoben odstotek znižala tudi stroške in odhodke, kar ji omogoča ustrezno likvidnost in minimiziranje izgube," so zapisali v sporočilu za javnost. V Hitu zaradi gospodarske krize iz poslovnega razloga niso odpustili nobenega zaposlenega, v mesecu aprilu pa so vsem zaposlenim izplačali tudi regres v višini 1100 evrov bruto, so dodali.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
22. 05. 2009 21.57
saj več ne vem ...kdo laže in kdo sploh...če, če, če govori v tej obubožani državi resnico??????????
Franc Zabukovec
21. 05. 2009 20.25
dajmo zdaj gol-azn bela udari po komentarju juhuuuuu
Franc Zabukovec
21. 05. 2009 20.24
Pahor res nima sreče. takoj ko se je vselil v vlado je naletel na polno greznico. ja težko jo bo spraznil. in če jo ne bo bo seveda on kriv da vsa slovenija smrdi. prejšnji vladarji so si pa že dovolj nabrali in se od greznice umaknili toliko da njim ne smrdi. če pa jim pa hitro na pahorja pokažejo. žal pa tud pahor ni angelček. no je pa vsaj malo rdeč če nič druzga. še zmeraj bolje mal rdeč kot bel.
etul
21. 05. 2009 19.31
e lrj titovka kaj ti si še živa a ni žalostno kam so nas kumruški hlapci pripeljal še pol leta levice na vladi pa bomo vsi pocrkal
titovka
21. 05. 2009 18.13
janša naj potegne denar iz avstralije, tam na račune se je nakazoval hitov denar????pa jambrekove fakultete so se financirale iz hitovega denarja.....mislim, da tudi vatikan je pristavil piskerček poleg.