Gospodarstvo

Hit: Odpustili bodo do 250 zaposlenih

Nova Gorica, 01. 06. 2010 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po neuspešnih pogajanjih med upravo Hita in sindikatom je vodstvo družbe sporočilo, da namerava do konca leta ukiniti do 250 delovnih mest. V sindikatu medtem pravijo, da je uprava brez razloga odstopila od pogajanj.

Ruleta
Ruleta FOTO: POP TV

Vodstvo novogoriške družbe Hit je po neuspešnih ponedeljkovih pogajanjih s sindikatom igralniških delavcev (SIDS) potrdilo, da namerava do konca leta ukiniti dodatnih 200 do 250 delovnih mest. V sindikatu medtem pravijo, da so bili pripravljeni podpisati dogovor z upravo, a da je ta brez razloga odstopila od pogajanj.

Pogoj za podpis sporazuma podpisan dogovor o napitninah

Kot je zatrdil vodja pogajalske skupine uprave Uroš Kravos, je vodstvo sindikalne pogajalske skupine pristalo na znižanje plač po predlogu uprave le za mesec maj. "Izvršni odbor sindikata si ni upal prevzeti bremena odgovornosti, da bi podpisal dogovor oz. anekse, ki sta jih ostala dva sindikata v Hitu že podpisala," je dejal Kravos. Po njegovih besedah so sindikalisti pogojevali podpis tega sporazuma s tem, da bi morali najprej podpisati dogovor o napitninah in šele nato o drugih zadevah.

Po osmih tednih pogajanj je za upravo, tako Kravos, zmanjkalo časa za dogovor, kar je pripeljalo do tega, da bo uprava "sprožila plan B za obvladovanje stroškov dela oz. pripraviti načrt za dodatna odpuščanja predvsem igralniških delavcev".

Potrditi mora še nadzorni svet

Tako naj bi uprava v drugi polovici leta odpustila dodatnih 200 do 250 zaposlenih v celotni skupini Hit. S 1. septembrom naj bi začela veljati nova reorganizacija v družbi, ki je bila že sprejeta. Ukrepe, za katere se bo uprava sicer odločila, mora potrditi še nadzorni svet, ki bo zasedal predvidoma 16. junija.

Po Kravosovih besedah so sicer še vedno pripravljeni priti na zbor članov SIDS in jim razložiti predlagane ukrepe. "Ker pa SIDS ne more sklicati zbora članov sindikata do četrtka, nam časa že zmanjkuje," je še povedal Kravos. Po prvotnih načrtih naj bi delo v letošnjem letu izgubilo 206 zaposlenih, sporazumno je iz družbe že odšlo 130 delavcev. Sedaj predvidevajo, da bo število zaposlenih do konca leta manjše kar za 400.

SIDS pripravljen podpisati dogovor

Odločno zanikam trditev Iztoka Černigoja, da je uprava predlagala sindikatu SIDS podpis sporazuma za en mesec. To namreč v ničemer ne bi reševalo problema in tudi ni v skladu z dogovori z ostalima dvema sindikatoma. O tem navsezadnje jasno priča tudi zvočni posnetek celotnega ponedeljkovega sestanka. Vodja pogajalske skupine uprave Uroš Kravos

Po besedah predsednika izvršnega odbora SIDS Iztoka Černigoja je uprava predlagala, da bi se plače znižale za obdobje enega meseca in bi tako člani sindikata lahko na svojih plačilnih listah videli, kolikšno bi bilo resnično znižanje plač.

"Po zaključku ponedeljkovega pogovora smo bili pripravljeni podpisati tak dogovor, kar pa vodji pogajalske skupine uprave Kravosu ni bilo všeč, saj je medtem opravil telefonski pogovor, in so nato vsi člani pogajanja zapustili. Mi smo še vedno pripravljeni podpisati tak dogovor, kot ga je včeraj predlagala sama uprava," je dejal Černigoj.

Povedal je še, da za podpis dogovora za trajno znižanje plač niso imeli mandata svojih članov, pač pa bi pristali na znižanje za določeno obdobje. Prav tako tudi zbora članov SIDS ne bi mogli sklicati v treh dneh, kot je predlagala uprava, saj je rok za sklic po njihovem statutu osem dni.

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darjanc
19. 06. 2010 21.15
b-king tipično novodobno kapitalistično razmišljaje sram naj te bo
b-king
02. 06. 2010 15.11
b-king02.06.2010, 14:25 Kar si napisal o ladji je res.... o tem ti ne oporekam.....bogataš pa bi bil bo težko z učnjem smučanja....možno kot osebni trener fitnesa (sicer slovenije ije prezaostala za to). O moji izposobljenosti pri učanje smučanja in izkušnjah na področju fitnesa pa nebom razglabljal ker mi ne prideš do kolen če zdej celo življenje se matraš. Na HITU sem samo zato ker mi zaenkrat omogoča delat le 3 dni na teden (delam 3/4) in dobim povprečno plačo tako da lahko zase treniram smučanje in druge stvari.....ko mi bo to onemogočeno bom šow.....TAKO DA LAPE Glej na osebno raven kdo kaj zna in kdo kaj ne zna se tukaj nebom spuščal kr to ni moj namen. Tako BTW na fitness se pa tud jaz spoznam, pa še na marsikaj bolj"nevarnega"... o smučanju poznam pa le osnove ... Kakorkoli že moj namen je bil povedati da to kar počnete vi in vaš sindikat je bedarija, katera bo "pokopala" vas in lahko še celo podjetje...
Marko Bašin
02. 06. 2010 14.37
b-king02.06.2010, 14:25 Kar si napisal o ladji je res.... o tem ti ne oporekam.....bogataš pa bi bil bo težko z učnjem smučanja....možno kot osebni trener fitnesa (sicer slovenije ije prezaostala za to). O moji izposobljenosti pri učanje smučanja in izkušnjah na področju fitnesa pa nebom razglabljal ker mi ne prideš do kolen če zdej celo življenje se matraš. Na HITU sem samo zato ker mi zaenkrat omogoča delat le 3 dni na teden (delam 3/4) in dobim povprečno plačo tako da lahko zase treniram smučanje in druge stvari.....ko mi bo to onemogočeno bom šow.....TAKO DA LAPE
b-king
02. 06. 2010 14.31
atua186 02.06.2010, 14:09 Pa še neki....V Perli je trwnutno zaposlenih 213 delavce na IM plus okoli 35 študentov ki delajo toliko kot redni delavci...v Parku je rednih okoli 170 plus kokoli 30 študentov....torej je scenarij jasen.......za obvladovnje strpškov dela bo treba zapreti Park.....komaj čakam scenarij ko bo Nova Gorica ratala Jesenice 2......haha.....in vsi bojo krvili "mizarje"....res bo zabavno....sicer meni je itak vseeno. Še to naj dodam... Saj niste vi takozvani mizarji krivi za vse to. Vi ste samo ovčice katere pridno sledijo svojemu sindikalnemu pastirju, in vse v en glas meketajo .... sam in vsi prisotni tukaj pa dobro vemo/vedo, kako se konča zgodba z skrbnim pastirjem in ovčicami... Vse ovčice prej ali slej končajo v ponvi za meso, in ravno tako boste vi končali na vaso srečo "samo" na cesti ....
b-king
02. 06. 2010 14.25
b-king02.06.2010, 13:20 Nevem kdaj se je tebi čas ustavil....kje dobit 800€....ti naštejem....prvo za 700€ delaš v vseh trgovinah kot prodajalec (ker delajo moj prijatli in toliko dobijo) sicer ni 800 ma je pa delo ob normalnih urah. Drugo če ni druzga grem delat na ladjo ali v tujino kot krupje in zaslužin 2x in več kot tukaj (in iščejo delavce če slučajno neveš). Tretje. lahko grem učit smučanje, plavanje, trener fitnesa itd.....in za vsa ta na koncu našteta dela imam stalno ponudbe........Aja še diploma mi manjka za 7 stopnjo ene fakultete v Lj. TAKO DA NEVEM KDAJ SE JE TEBI ČAS USTAVU... Glej nočem se prepirati s teboj kr mi pač ni do tega... Jaz ti samo pravim, da poskusi in bol videl/a... Tudi sam imam 7 stopnjo izobrazbe (univerz. izobrazba) in tudi sam poznam delo na tisti ladji kot si prej govoril/a, ker sem pač imel možnost že zam delat 2x po 6 mesecev sem bil na križarki in sem delal kot pomočnik inspektorja na IA... Če pa slučajno sanjaš da boš tam delal 40/20, pa da mogoče sanjaš o brezplačni hrani in pijači, ti lahko napišem samo en stavek ..." Sanja svinja kukuruz a kukuruze nema....." Glej tam dela folk neprestano po 12-15 ur.... tako da ti iz lastnih izkušenj povem da ni tato lepo... Tam dela folk na kartah in AR tudi po 1 uro in pol... In si se kdaj uprašal/a zakaj iščejo delavce za na ladjo... zato ker sem videla v kakih razmerah delajo in Sploh pa če si tako nadarjen kot si napisal v prejsnjem sporočilu, sploh ne vem kaj delaš še na HIT-u, če znaš vse to kar si napisal/a, bi lahko bil pravi bogartaš, seveda pod pogojem da bi ZNAL IN BIL PRIPRAVLJEN DELAT... Ja samo si pozabil še nekaj napisat, zunak kjer bi to vse delal bi moral delat ne pa vrtet balke na AR in ali mešat zrak nad igralnimi kartami....
Marko Bašin
02. 06. 2010 14.09
Pa še neki....V Perli je trwnutno zaposlenih 213 delavce na IM plus okoli 35 študentov ki delajo toliko kot redni delavci...v Parku je rednih okoli 170 plus kokoli 30 študentov....torej je scenarij jasen.......za obvladovnje strpškov dela bo treba zapreti Park.....komaj čakam scenarij ko bo Nova Gorica ratala Jesenice 2......haha.....in vsi bojo krvili "mizarje"....res bo zabavno....sicer meni je itak vseeno.
Marko Bašin
02. 06. 2010 13.59
b-king02.06.2010, 13:20 Nevem kdaj se je tebi čas ustavil....kje dobit 800€....ti naštejem....prvo za 700€ delaš v vseh trgovinah kot prodajalec (ker delajo moj prijatli in toliko dobijo) sicer ni 800 ma je pa delo ob normalnih urah. Drugo če ni druzga grem delat na ladjo ali v tujino kot krupje in zaslužin 2x in več kot tukaj (in iščejo delavce če slučajno neveš). Tretje. lahko grem učit smučanje, plavanje, trener fitnesa itd.....in za vsa ta na koncu našteta dela imam stalno ponudbe........Aja še diploma mi manjka za 7 stopnjo ene fakultete v Lj. TAKO DA NEVEM KDAJ SE JE TEBI ČAS USTAVU...
b-king
02. 06. 2010 13.20
atua186 02.06.2010, 13:00 Najbolj plačani "mizarji" kot vi pravite dobijo že zdej 1800....dejstvo pa je da nas večeina že zdej dela za 1100....če pa še padejo plače nas ne bo treba odpuščat ker bomo sami šli, ker za 800 evrov se da dobit komot službo kjer ni treba delat vse vikende ob vseh možnih urah....npr v soboto delaš do 5h zjutraj in v nedeljo začneš delat ob 17h....res lep bioritem.....vredno celih 800€ ..... atua186... uprašal bi te katerega leta se je tebi čas ustavil, da trdiš da lahko dobiš zaposlitev kadarkoli za 800 EUR na mesec??? Preveč casa si ze na mizah, da bi videla dejansko stanje zunaj HIT-a. Sicer te ne poznam, vsaj po vzdevku ne, tako da ne vem kako izobrazbo imaš in kaj znaš delat in kaj ne... Dejstvo pa je, če v svoji stroki ne delaš zgubljaš prej pridobljeno znanje četudi si unv.dipl.ing... Zunanja podjetja raje zaposlijo diplomante, kot nekoga ki je delal 10 let v Casinoju izven svoje stroke...
b-king
02. 06. 2010 13.14
johnnysp 02.06.2010, 12:38 S tvojim mislenjem in tvojim sporočilom se popolnoma strinjam in sem zagovornik tega kar si sam napisal. Dejstvo je da se mizarji ne zavedajo, kake so dejanske posledice tega njihovega trmoglavega vztrajanja pri nekih socialističnih "idealih". Pri tem bi izrazil tudi kritiko na dejanja same uprave, ker so pričeli z čiščenjem na napačni strani podjetja... Odpuščajo samo visokoizobražene ljudi v podpornih službah (Informatika, IT, Energetika...), ki imajo tehnično znanje in izkušnje, katerega je bistveno težje pridobit kot samo znanje z področja igralništva (igre na mizah, ....) Ravno ti visokoizobraženi delavci kateri so ključni člen za delovanje podjetja in razvoj samega podjetja. Npr. če odpustijo enega krupjeja, kateri ima plačo faktorja 2 napram nekemu, informatiku ali delavcu iz igralniške tehnologije, mehaniku (kar je sramota) dobesedno rešiš dva visokoizobražena delavca. Zakaj sem toliko za visokoizobražene delavce... samo zato ker visokoiztobraženi znajo dejansko "delat" in popravljat IA vzdrževati napeljavo, nadzorovat sisteme in napajanje samih objektov, kot to da jih je veliko teh delavcev ki sedaj delajo v podpornih službah delalo prej v samem Casinoju kot rednozposleni ali pa kot študentje in obvladajo tako igre na IM kot igre na IA (kolikor je meni znano je veliko takih ravno pri Mehanikih in v oddelku Igralniške tehnologije). Sam sicer ne poznam podrobno samega dela v prej naštetih oddelkih, poznam pa tisto kar se videl oziroma šlišal od zaposlenih v samih oddelkih.
Marko Bašin
02. 06. 2010 13.07
Pa še neki..... Jst če grem na bolovanje za cel mesec dobim že zdej 600€ in po tem tako lepem sanacijskem načrtu bi dobil celih 500€....ker če sm na bolovanju mi ne pripadajo dodatki in napitnina....haha......uuuuuu......kakšni privilegiji...hahaha
Marko Bašin
02. 06. 2010 13.03
Aja....pa preberite si kaj na SIDS.SI da vidite tudi drugo stran medalje, ker v medijih je prisotna le stran iz uprave...
Marko Bašin
02. 06. 2010 13.00
b-king02.06.2010, 12:21 Najprej je potrebno znižat nekaterim "inspektorjem, vodjem miz" plače, da bodo dobivali samo še 1500 eur plače, in ne več 2000€ ali celo 2500€ kot jih dobijo nekateri. Najbolj plačani "mizarji" kot vi pravite dobijo že zdej 1800....dejstvo pa je da nas večeina že zdej dela za 1100....če pa še padejo plače nas ne bo treba odpuščat ker bomo sami šli, ker za 800 evrov se da dobit komot službo kjer ni treba delat vse vikende ob vseh možnih urah....npr v soboto delaš do 5h zjutraj in v nedeljo začneš delat ob 17h....res lep bioritem.....vredno celih 800€ .....
johnnysp
02. 06. 2010 12.38
B-King, saj vem da te prou en k briga za plusjke in minuske zato je bil pa na koncu smeško... Anyway, kar praviš o podpornih službah je res, dejstvo je namreč, da če npr v igralniški tehnologiji ne opravijo svojega dela tudi krupje ne bo mogel vrteti žogice, ker bo imel mizo in semafor zaprto, pa če v plačah ne opravijo svoje dela tudi ne bo nihče več delal, ker zastonj se pač delati ne da, in še bi lahko nadaljevali. Žalostno pri vsem tem pa je, da se SIDS pod krinko borbe za vse zaposlene, dejansko bori le za mizarje. To pospešuje padanje podjetja, ki je že tako zaradi razno raznih slabih odločitev (za presojo katerih imamo revizijske službe) v totalnem d.r.e.k.u. Sedanja uprava (ki pač po mojem mnenju dela kar je v njeni moči) mora podjetje spraviti : - na zeleno vejo z izvajanjem sanacijskega programa - v stečaj, verjetno tudi zaradi prihajajoče privaticaije Izbira pa možnosti pa verjetno ne sloni samo na upravi temveč na trenutnih lastnikih. Tako da, dečki in deklice, zgodba je precej bolj zapletena kot se jo povsod prikazuje.
Jože Pernek
02. 06. 2010 12.28
b-king 02.06.2010, 12:21 Priznam ....na igralništvo se ne razumem.Sem pa prepričan da problem ni v plačah temveč nekje drugje V POŽREŠNI DRŽAVI...............nič vložit samo kasirat!!
b-king
02. 06. 2010 12.21
Joseff.G 02.06.2010, 12:08 Če HIT posluje z izgubo ga je treba ZAPRET tako kot ostale firme............LTH, MURA, STEKLARNA..........! Najprej je potrebno znižat nekaterim "inspektorjem, vodjem miz" plače, da bodo dobivali samo še 1500 eur plače, in ne več 2000€ ali celo 2500€ kot jih dobijo nekateri... Dejstvo je, da če je kriza v pojetju, je kriza za vse in je potredno vsem nižati plače in ne samo podpornim službam, IA, BP, ... tudi mizarjem je potrebno znižati plače. Pri vsem tem pa vidim en velik problem, in sicer to da je med mizarji veliko takih ki so zapufani na mrtvo... BMW, potovanja po svetu, prestižne ure in ličila, diamantni okraski pač naredijo svoje ...
Spetsnaz
02. 06. 2010 12.10
V Sloveniji mojstri tako kradejo, da grejo tudi kazinoji v stecaj. Naj dajo meni dovoljenje...
Jože Pernek
02. 06. 2010 12.08
Če HIT posluje z izgubo ga je treba ZAPRET tako kot ostale firme............LTH, MURA, STEKLARNA..........!
b-king
02. 06. 2010 12.04
sidsowc 02.06.2010, 01:32 b-king - zivjo uroš!!! ma imaš cajta ful a??!! sej si skozi na forumih ej... ja ni kej delat na upravi ne.. Na tvojo žalost naj ti povem da moje ime NI Uroš, ter da ne delam v takozvani White hause. Sicer pa sama imena niso važna, kdo je kdo tukaj ni važno, važna so samo dejstva in resnica, kateri pa upam da sem ji pomagal priti malo na površje...
b-king
02. 06. 2010 11.59
eja pa še to naj dodam.... Zanimnivo bi bilo slišati se komentarje od kakega iz takozvanih "podpornih služb" ki skrbijo za delovanje samega Casinoja, namreč njih so v preteklosti redčili in odpuščali (Informatika, Energetika, Mehaniki, Igralniška tehnologija...). Seveda če uprašaš mizarje oziroma zaposlene na "floru" v podpornih službah itak nič ne delajo in si samo drgnejo .... Napisal sem ji že nekaj postov nazaj, da če mizarji ne vedo kaj delajo v podpornih službah še ni rečeno da nič ne delajo, v kar pa so oni tako prepričani.
b-king
02. 06. 2010 11.52
johnnysp.... Ja vem da zelo zelo malo folka pozna ta izraz, in res je tudi vse kar si napisal v tvojem zadnjem sporočilu. Ja tukaj pri komentarjih so večinoma aktivni mizarju, kateri se borijo pač za svojo mošnjo denarja, kjub temu da s tem potegnejo pod vodo še ostalih poštenih 400 delavcev ki delajo RAT 7-8 ur dnevno. Dejstvo je, da uprava zaradi najrazličnejsih sistemov ki jih ma vgrajene v casinojih (TDI, STTS...) točno ve, koliko delavci na igralnih mizah dejansko delajo, čeprav sami delavci tega očitno ne vedo. Računica je povsem preprosta. Delavec dela 7 ur dnevno dodatek.. Activity time delavca, če dela po rezimu 40-20, je okrog 5 ur - toliko časa bi moral delavec delati če bi bil dejaven vseh 40 minut. Če pa pogledaš Real activity time, pa vidiš da je povprečno 2 uri do max 2,5 ure - toliko delavec dejansko dela na igralni mizi. Če iz te računice potegneš zaključek (ta izračun je osnoven) vidiš da je na igralnih mizah (tam je v večini sindikat SIDS) približbo 20-30% delavcev preveč.... johnnysp... hvala za tvoje dodeljene , vendar me ne zanimajo kaj dosti ne in ne -. Želim samo to, da tudi drugi kateri niso zaposleni v HITu razumejo zakaj se dejansko gre in kako je dejansko stanje v samem podjetju, in da ni vse res kar sami mizarji jočejo po TV-ju. Res da je za odpuščanje ki bo sledilo deloma kriva uprava, ampak zavedati se moramo da levji delež pri odpuščanju ima sindikat SIDS. Zavedati se moramo, da če denarja v podjetju za plače ni, sta v takem primeru samo 2 izhoda: -Prvič dase spusti delavcem plače; -Dručič pa pa de delavce odpušča; Torej če samih plač ni mogoče znižat, so potrebna odpuščanja ali pa razglasitev insolventnosti podjetja, kar vodi v stečaj...