Gospodarstvo

Hit in sindikat še vedno na dveh bregovih

Nova Gorica, 14. 07. 2010 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat SIDS ni podpisal dogovora z upravo družbe Hit. Slednja jim je v podpis ponudila aneksa h kolektivni pogodbi in dodaten sporazum o delovnem času. Predlogi sindikata pa niso bili sprjemljivi za Hit.

Uprava Hita in sindikati znova prez podpisa aneksov.
Uprava Hita in sindikati znova prez podpisa aneksov. FOTO: Dare Čekeliš

Uprava družbe Hit je ponovno sprejela predstavnike vodstva sindikata igralniških delavcev ter jim v podpis še enkrat ponudila oba aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi ter sporazum o poskusnem razporejanju delovnega časa. Sindikat SIDS ni podpisal dogovora z upravo, saj vztraja pri ohranitvi sedanjega stanja.

S tem pa novogoriška enota sindikata igralniških delavcev (SIDS) "neposredno odklanja sodelovanje pri sanaciji podjetja in zavestno zavira del nujnih ukrepov, ki bi lahko bili, po zaslugi uprave, blažji", so v sporočilu za javnost po zaključku srečanja zapisali v upravi Hita.

Svoje nove predloge v obliki aneksov, katerih vsebina je bila za upravo nesprejemljiva, je vodstvo SIDS poslalo ob enih zjutraj in vztrajalo pri podpisu zgolj njihovih predlaganih dokumentov.

Uprava družbe Hit je zaradi kriznih okoliščin poslovanja, ki so se letos še zaostrile, vsem trem sindikatom v tej novogoriški družbi predlagala socialno naravnan model progresivnega znižanja osnovnih plač, zmanjšanje oz. ukinitev nekaterih nadstandardnih ugodnosti za zaposlene ter nov predlog začasnega razporejanja delovnega časa v igralnicah.

Predlog uprave sta s podpisom aneksov h kolektivni podjetniški pogodbi - progresivno znižanje plač, zmanjšanje bonitet - za stalnost, za t. i. nebolovanje ter glede plačevanja za dodatno prostovoljno pokojninsko zavarovanje - že 5. maja potrdila dva Hitova sindikata, sindikat gostinstva in turizma in Vrba. Sindikat SIDS pa je danes, po dolgem zavlačevanju in vztrajanju pri ohranitvi privilegijev, dogovor oz. sporazum in s tem sodelovanje z upravo dokončno zavrnil.

'SIDS je pogojeval pospis'

Ob zaključku pogajanj s sindikatom je predsednik uprave Hita Drago Podobnik dejal, da so bila vsa dosedanja prizadevanja neuspešna, pač pa so zanje potratili veliko časa in dobre volje. "SIDS je pogojeval podpis sporazuma s podpisom dogovora o delitvi napitnine. Vendar je mi ne moremo podpisati, ker se SIDS ni dogovoril z ostalima dvema sindikatoma," je dejal Podobnik.

Uprava družbe bo tako pospešila reorganizacijo v družbi, po Podobnikovih besedah pa bo nepodpis dogovora zagotovo pomenil, da bodo morali odpustiti večje število delavcev kot bi jih sicer. Uprava pa je zaposlenim v Hitu že poslala obrazce v skladu z veljavno zakonodajo, s katerimi želi ugotoviti materialni položaj zaposlenih.

Z izjavo za javnost so se oglasili tudi iz vodstva novogoriške enote sindikata igralniških delavcev. V pojasnilo današnjega dogajanja so zapisali, da so zaradi drugih dveh sindikatov s petka sestanek prestavil na danes.

"Zato smo zelo presenečeni, da se sestanka drugi sindikalisti danes sploh niso udeležili. S tem so blokirali celovito rešitev in onemogočili kompromis. Sedaj je na upravi, da kot mediator pojasni resnost situacije ostalima dvema sindikatoma in v primeru neuspeha upošteva veljavno podjetniško kolektivno pogodbo in na edini legalni način zniža stroške dela in s tem reši problem obvladovanja stroškov ter prepreči dodatna nepotrebna odpuščanja," so zapisali.

Ob tem so opozorili na nelegalno izplačevanje plač, ki naj ne bi bilo v skladu z zakonodajo. Sindikalisti ob tem želijo še naprej konstruktivno sodelovati pri pogovorih z upravo.

 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

loudspeaker
15. 07. 2010 14.16
cistaresnica glede iskre, pozabil sem napisat, da je podano mnenje bazira na mojih sklepih, zato moja napaka, da sem sploh pisal o tem, saj zadev ne morem podkrepiti z dejstvi (my bad). Drugače pa bi želel reči še to, da ne bo kakšnih pomot - še vedno navijam, da pride do kompromisa in da se zadeve uredijo. Že zavoljo tega, da se vzpostavi en normalen proces dela podjetja.
cistaresnica
15. 07. 2010 13.15
loudspeaker: očitno so na Iskri res zelo hvaležni prejšnji upravi saj jih nameravajo celo tožiti! dej, prosim.. še dobro da so jih potolkli na dno, da se lahko zdej pobirajo al kaj..?! ma sej to je že bolano. Pejte mal na iskro prašat ljudi kaj si mislijo od teh tičev. Na tem da bi se povečali prihodki se mogoče dela, ma očitno zelo zelo zelo slabo, saj je igralnica v benetkah nabito polna, medtem ko gre našim vedno slabše.. Seveda je za to kriv sids, saj je vsem znano da je sids zadolžen za povečanje dohodkov, in to s tem, da ne napoveduje stavk ravno na edini dan v letu ko nameravajo k nam prit zelo močni ruski gostje. In grem stavit da bo naslednji datum obiska teh ruskih ultrasov ravno na dan naslednje stavke in spet bodo obisk odpovedali. Mislim, a sploh še kdo verjame tem balam??!!!!
preverjeno
15. 07. 2010 13.09
@cistaresnica, štrajk je res bizaren, v to sploh ne dovmim.si sedel na istem stolčku med t.i. pogajanji, da imaš točne informacije o tem, kolikokrat je kdo kaj zavrnil? Izjave Černigoja pa tudi ne potrebujejo podnapisov, saj je iz njih vidna ozkogledanost na lastne interese. kje pa, da bi kdo razmišljal na posledice oz. ali bo podjetje lahko v nedogled vzdrževalo takšne ljudi.
becko
15. 07. 2010 13.00
No, naj še jaz nekaj dodam, pa sami presodite. Citirala bom izjavo predsednika sindikata SIDS. " če odpustijo vse mlade krupjeje, ki so prišli med zadnjimi, bo še bolje za nas, bomo imeli višjo plačo, ker se bo napitnina delila med manj zaposlenimi" Tu lahko samo dodam: Primitivni, skopuhi....Ko bojo še drugi to opazili, bo že prepozno. Njega ne brigajo ne zaposleni, ne podjetje, samo za lastno rit se mu gre.
loudspeaker
15. 07. 2010 12.23
cistaresnica a se ti mogoče ne zdi, da se dela tudi na tem, da se bodo povečali prihodki? Podjetje ne more preživet, če sprejema samo ukrepe za nižanje stroškov in verjemi, da to v hitu vedo. Težava je v tem, da bi lahko (zelo verjetno) prišlo samo do poslabšanja situacije, če bi delali zgolj na prihodkovnio strani, zato so potrebni tudi ukrepi znižanja stroškov - odličen primer si sam podal (Iskra). A res misliš, da bi na Iskri sedaj lahko kaj naredili, če bi takrat obdržali enak sistem?
rabelj008
15. 07. 2010 12.14
V razmislek: predsednica in predsednik dveh sindikatov, ki sta anekse že podpisala sta sigurno korumpirana.Prva je cingala nogo celo življenje na upravi in je zdaj v "zasluženi penziji", ta drugi je pa že dobil odpoved(afera z orožjem) in so ga magično nazaj zaposlili na Hitu (le kaj so mu ponudili???". Edino SIDS še za enkrat ni prodan in upam, da tudi ne bo.
cistaresnica
15. 07. 2010 11.19
@preverjeno in ostale ki ne vidite 5 cm pred nosom: ne vem o kakšnih "nepogajalskih držah" sindikata govoriš. Plod pogajanj so kompromisi, vsaj za zdravo pamet. Zgoraj ti pa lepo piše: "Uprava družbe Hit je ponovno sprejela predstavnike vodstva sindikata igralniških delavcev ter jim v podpis še enkrat ponudila oba aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi ter sporazum o poskusnem razporejanju delovnega časa." Se pravi še vedno ISTA dva aneksa kot pred 3 meseci, poleg tega pa še nov aneks. In v zameno noče podpisati nič. To so zate pogajanja??? Za upravo je očitno kompromis že to, da 30x ponudi v podpis ene in iste anekse, ker bi jih lahko ponudila samo 1x... pravzaprav, sedaj je uprava ponudila še dodatni aneks ki ga prej sploh ni bilo.. to je verjetno kompromis o katerem govorijo ja... mislim, če je še kaj pameti v teh glavah tajkunskih kot le znak za €... Upam samo da tem tajkunom naseda čimmanj pametnih ljudi... Iste bale so delali že na Iskri, nižat plače in odpuščat. Sedaj je končno prišla tja sposobna uprava ki je začela delat kar uprava more- zrihtala delo! In sedaj zaposlujejo na veliko. In celo o tožbah proti prejšnji upravi se govori! Kdo je že bil tam prej? Kravos? Štrancar? Podobnik je tam pisal doktorat kar vem... Sami kompromisni pogajalski poštenjaki no... Kolk slep mora bit človek da tega ne vidi? Resnica je samo ena: SIDS je še edni ki drži fronto zdrave pameti in se na žalost še edini bori za zaposlene. Ostali so se očitno že vsi prodali in kapitulirali. Držte se in ne se pustit tajkunom!
loudspeaker
15. 07. 2010 09.42
Vse bolj očitno postaja, da se v ozadju dogaja nekaj več. Cilj vsega tega pa žal ni v dobrobit delavcev. Kdo pa stoji za vsem je pa drugo vprašanje. v medijih je bilo navedenih kar nekaj imen in sicer vse od Tomažiča in Turka pa do Golobiča. In ja vsem njim so seveda najbolj "pomembni" zaposleni v hitu. ZA tomažiča vemo kaj je počel, Turka kot predsednika SIDS-a ni videt nikjer, o Golubiču pa sploh besed ne bi zgubljal.
preverjeno
15. 07. 2010 08.57
nepogajalska drža sindikata je za prihodnost podjetja nedopustna. pred tokratnim sestankom je bilo takorekoč že rečeno, da se bosta obe strani po dolgotrajnih pogajanjih končno dogovorili, vendar vse kaže na to, da je sindikat za pogajanja popolnoma nedorasel in mu podpis dogovora sploh ni v interesu. ne vidim prav nobenega razloga, da bi uprava to neodgovorno ravnanje sploh še tolerirala.
komarec
14. 07. 2010 23.06
Igralnice zapret.
kavazmlekom
14. 07. 2010 23.02
jakaja potem pa še razloži zakaj potem sploh prihaja do odpuščanja delavcev? poleg tega pa noben ne vali krivde, gre samo za posledice, ki se jih je potrebno zavedat.
jakaja
14. 07. 2010 22.25
Kdor vsaj malo pozna situacijo, ve da cilj uprave ni obvladovanje stroškov ampak odpuščanje delavcev in sedaj bi radi zvalili krivdo na SIDS. Predusem naj odpustijo nadpovprečno sposobne direktorje in svetovalce...
yerbas
14. 07. 2010 18.49
Sindikat je bil vedno na bregu z drsečo glino
Marko Bašin
14. 07. 2010 18.32
Na igralnih mizah imamo z tem mesecom 28 novih študentov....