Gospodarstvo

GZS še brez odgovorov glede pokojninske reforme

Ljubljana, 04. 08. 2010 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.R/T.Š./STA
Komentarji
19

Pokojninska reforma poleg sindikatov razburja tudi gospodarstvenike. Država mora vzpodbujati zaposlovanje starejših, opozarjajo, pri tem pa bo ključna vzpodbuda za delodajalce.

V GZS izpostavljajo tri ključne probleme pri pokojninski reformi.
V GZS izpostavljajo tri ključne probleme pri pokojninski reformi. FOTO: POP TV

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), ki pokojninsko reformo sicer podpira, opozarja, da nekaterih odgovorov na zastavljena vprašanja še ni dobila, čeprav se pogajanja iztekajo.

Problemov in odprtih vprašanj je kar nekaj, najpomembnejši pa so po mnenju zbornice trije: za delodajalce bo ključna finančna vzpodbuda za zaposlovanje starejših, še vedno je odprta problematika prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, vse več pa je tudi problemov z obveznim dodatnim pokojninskim zavarovanjem.

V GZS predlagajo, naj novi pokojninski zakon omeji možnost enkratnega dviga zbranih sredstev kolektivnega zavarovanja, potreben je dvig davčne olajšave iz sedanjih 5,8 odstotka bruto plače na 7,2 odstotka in odprava absolutne letne omejitve davčne olajšave.

V GZS še predlagajo davčno razbremenitev dodatne pokojnine ali vsaj zagotovitev enake davčne obravnave dodatne pokojnine, kot je to pri pokojnini iz obveznega zavarovanja. Večje premije, višji donosi, boljša preglednost, zavarovanje zaposlenih v delovno intenzivnih panogah in pa nenamenska poraba privarčevanih sredstev so ključni cilji, zaključujejo, katerim bi morale slediti spremembe v pokojninski reformi.

Prispevke dvignili brez njihove vednosti

GZS opozarja, da so nujne vzpodbude za zaposlovanje starejših.
GZS opozarja, da so nujne vzpodbude za zaposlovanje starejših. FOTO: Reuters

Delodajalci še vedno niso dobili odgovora na vprašanje, kakšne ugodnosti bodo po novem pokojninskem zakonu deležni zaradi zaposlovanja starejših delavcev, je dejala izvršna direktorica GZS za socialni dialog Tatjana Čerin.

V zbornici si prizadevajo za čim večjo vključenost zavarovancev v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, pri tem pa naj bi pomagale davčne olajšave. "Želimo si, da bi vključili večji delež tiste aktivne populacije, ki še ni vključena. Vendar pa rešitve ministrstva za delo ne gredo v to smer in še ne vemo, kakšne bodo davčne olajšave v zvezi z vplačano premijo," je dejala Čerinova.

Poleg tega so nejasnosti tudi pri obveznem dodatnem pokojninskem zavarovanju, pravi. Prispevki za to zavarovanje so se nedavno brez vednosti delodajalcev povišali s 4,25 oziroma 6,20 odstotka na enotno prispevno stopnjo 10,55 odstotka, kar pa močno vpliva na stroške dela.

Takšna enostranska odločitev ministrstva za delo in Kapitalske družbe je nezakonita in številni delodajalci so se že odločili za pritožbo, opozarjajo. V zbornici po besedah Čerinove pričakujejo, da bo novi pokojninski zakon prinesel "bolj korektno rešitev".

Zdajšnje besedilo reforme pa tudi ne vključuje socialne kapice, ki jo predvideva izhodna strategija vlade. Delodajalci nasprotujejo omejevanju pokojnin navzgor, pravi Čerinova.
Vladna stran naj bi do 5. avgusta socialnim partnerjem poslala osnutek pokojninskega zakona z zdajšnjo vsebino, ti pa bodo imeli potem do konca avgusta čas za pripombe. Če te ne bodo konstruktivne, bo vlada predlog zakona v začetku septembra pripravila za obravnavo v DZ, napoveduje vladna stran.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dees
05. 08. 2010 17.56
Bolje,da stari delamo do smrti-strošek pokojnine=0 Bolje mladi brezposelni-strošek minimalen.Potem pa tako zopet ne bo dočakal pokojnine in država je rešena stroškov. (Edino če prej ne bodo padale gla...)
resslovenka
05. 08. 2010 16.43
Narobe svet. Dobesedno. Oprostite, saj ne vedo kaj delajo.
Nicolete
05. 08. 2010 15.34
V Celotni zgodovini gospodarske zbornice ni nihče od tam prisotnih z veliko plačo zaslužil enega centa na trgu dela na pošten način. Potrebno je izračunati koliko članarine so pokradli in kaj bi lahko iz tega denarja naredili. Drugo Švico če v njej ne bi bilo zbornic Slovenske Lokalne samouprave ter stranke LDS, SD in ZARES.
_butterfly_
05. 08. 2010 13.49
Naša držđava je preveč lačna (-denarja)... Delavec pa naj dela z minimalno plačo do 65 leta...?!?! SRAMOTA!! Kdaj se bo vse to končalo?!? V Sloveniji prevladuje staro prebivalstvo,ki bi naj delalo do 65 leta...kje in kaj bomo pa delali mladi?! A naj čakamo na socilano pomoč!?!?-kar privede do novih izgub v tej požrešni državi!! Ali naj živimo pri starših do 40 leta oz dokler ne dobimo službe?!
qwery
05. 08. 2010 09.58
Delodajalci govorijo samo o spodbudah za zaposlitev starejših, kaj pa spodbude za zaposlitev MLADIH a, to ste pa pozabili delodajalci ? kaj mladina, ki je zdrava bo v luft gledala, starejši pa bodo delali do smrti, a to hočemo ? Pa še nekaj: kako je možno, da imajo nekateri ljudje v tej državi po 3 ali več služb (delajo na fakulteti, so člani NS, so svetovalci uprav itd.), nekateri pa težko dobijo že eno samo službo. Tu je nekaj hudo narobe !
mvs
05. 08. 2010 09.29
kaj pa mladina,končajo faks pa nimajo kam, edino če so VEZE, starejši naj grejo v zaslužen pokoj, dajte mesta mladini.
ivo55
05. 08. 2010 07.48
Ti predlogi reform s poudarjanjem delovne aktivnosti starejših v svojem bistvu prikrivajo glavni nečloveški cilj, ustvariti nedosegljive pogoje za pridobitev polne pokojnine. Na dlani je, da dela za starejše ob obilici delovno sposobnih mladeži ni in je tudi po teh predlogih in demagogiji ne bo! To pa pomeni, da se je nam je nekdo odločil ukrasti preplačano pravico, namesto da bi vzpostavil red v državi pri zaposlovanju in plačevanju v pokojninsko blagajno. Menim tudi, da je praksa, da DURS odloča komu se oprosti plačilo prispevkov nedopostna oz. nezakonita. Ta praksa je obenem temeljni razlog, da so posredno ogrožene sedanje in bodoče pokojnine, kar je kršenje ustavno zagotovljene enakosti pred Zakonom - o tem denarju se bi moralo vprašati plačnike - zaposlene na referendumu! Vredno ustavne presoje!!!
Pikaa1234
05. 08. 2010 07.00
..Država mora vzpodbujati zaposlovanje starejših, opozarjajo, pri tem pa bo ključna vzpodbuda za delodajalce... PA HALO MLADI PA NAJ KAJ??? jejo travo al kaj naj..čakajo da bodo stari 60 let da jih bodo zaposlili??
vetrolov
04. 08. 2010 22.38
ukiniti takoj to brezvezno kontinuiteto socialističnega legla brezdelja in ob tem mastnih zaslužkov zaposlenih. Nicolete, se močno, močno strinjam.
alterego
04. 08. 2010 22.08
redoljub04.08.2010, 14:42 6 ... in kaj je tu smešnega? .... Svetlikova pokojninska reforma!
Nicolete
04. 08. 2010 20.23
Če bi Gospodarska zbornica vrnila članarinop ki so jo pokradli bi 100 000 delavcev imelo 3000 Evrov plače 40. let. To bi moral sedaj sprožiti Matoz in Pezdir vračilo naropane članarine Gospodarske zbornice.
Igor Hari 1
04. 08. 2010 19.43
Ne delajte si utvar,kakšna pokojnina neki ! Politiki preskrbljeni tudi na račun tajkunov in zapiranja podjetij!Slovenija njihova dežela ...Me zanima,kaj bodo pripovedovali vnukom :ti sine,mi smo pa tako kradli,da boš preskrbljen ..............
am_staff
04. 08. 2010 18.37
Stari delat, mladi pa brezposelni - čudna praksa.
Brabus
04. 08. 2010 18.14
In kaj ta zbornica dela ali proizvaja?
hanoveranec
04. 08. 2010 17.07
Pa tudi Janja Petkovšek na GZS zna samo goljufati, kot Pavček
odbogaposlan
04. 08. 2010 16.47
na GZS vedo smao gofljat in goljufat, samo prejšnega predsednika vzemte za vzgled!
Gosposvetski
04. 08. 2010 15.19
Nicolete // Večje bedarije,pa še nisem slišal.
Nicolete
04. 08. 2010 14.47
Samooklicana gospodarska zbornica kot parazitska kvazi organizacija nima pravice o pokojninskem sistemu reči karkoli. In nikogar nimajo pravico zastopati in govoriti karkoli. Lahko govorijo samo kot delavci ampak šele ko bodo na trgu dela zaslužili en cent na pošten način do sedaj ga še niso.
redoljub
04. 08. 2010 14.42
... in kaj je tu smešnega? ....