Gospodarstvo

Grožnje o odpuščanju neutemeljene?

Ljubljana, 16. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi odločbe, ki prepoveduje nedeljsko delo trgovin, so poleg Mercatorja tudi v Sparu napovedali odpuščanje delavcev.

Navade potrošnikov se bodo spet spremenile. S 1.1.2006 namreč praviloma ne bodo mogli več nakupovati ob nedeljah
Navade potrošnikov se bodo spet spremenile. S 1.1.2006 namreč praviloma ne bodo mogli več nakupovati ob nedeljah FOTO: 24ur.com

V Mercatorju in Sparu so že pred trgovinskim referendumom napovedali, da bodo odpuščali, če bodo trgovine ob nedeljah zaprte. Pri Mercatorju ocenjujejo, da bodo morali odpustiti okoli 500 zaposlenih, v Sparu pa natančnih številk še nimajo.

Da gre pri napovedih o odpuščanju le za neutemeljene grožnje, menita tako sindikat kot cerkev, ki odločitev Ustavnega sodišča pozdravljata. "Mi smo odločitve Ustavnega sodišča veseli, saj pomeni jasen signal, da Slovenija ni prostor za uveljavljanje neobrzdane liberalne interpretacije svobodne gospodarske pobude, ampak gre za normalizacijo stanja in možnost za nove rešitve," meni Andrej Štefan s slovenskega Karitasa.

Nad odločitvijo Ustavnega sodišča je nezadovoljna največja opozicijska stranka, LDS. Opozarjajo, da lahko ob nedeljah vsak počne, kar želi, tudi zapravlja v trgovinah.

Ljudje o nedeljah najprej pridejo k maši, potem pa hitijo v trgovske centre, pravijo pri Karitasu. Odslej bo drugače. Potrošniške navade se bodo spremenile, ker se bodo morale. "Seveda se bodo morale. Saj so se spremenile tudi, ko smo odprli trgovine ob nedeljah. Zdaj bo več ljudi nakupovalo med tednom, kar pomeni, da bo tudi večja gneča. Seveda bodo določene posledice," je prepričan Igor Mervič iz Spara Slovenije.

V Tušu so že našli rešitev. Kot so sporočili, ne pričakujejo upada prometa, saj se bodo kupci novemu obratovalnemu času prilagodili in svoje nakupe prerazporedili na ostale dni v tednu. Najverjetneje se bo večina nedeljskih nakupov tako prenesla na sobote, zato že razmišljajo o podaljšanju sobotnega delovnega časa.

Sicer pa bomo vse dni v tednu še naprej lahko nakupovali na bencinskih servisih, ki bodo odprti brez omejitev.