Gospodarstvo

Grožnje na železnicah?

Ljubljana, 07. 04. 2006 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Železničarji zbirajo podpise za odpoklic delavskega direktorja. Med podpisovanjem naj bi naleteli na grožnje.

Delavci si prizadevajo za odpoklic Alberta Pavliča.
Delavci si prizadevajo za odpoklic Alberta Pavliča. FOTO: POP TV

Predstavniki sindikata železniškega prometa in sindikata vzdrževalcev železniške infrastrukture so v dveh mesecih in pol zbrali 3024 podpisov, oziroma dobro tretjino zaposlenih v Holdingu Slovenskih železnic (SŽ), za odpoklic delavskega direktorja SŽ Alberta Pavliča. Ker sindikata ne pričakujeta, da bo svet delavcev Pavliča odpoklical, sta pričela postopek za ustanovitev sveta delavcev v odvisni družbi SŽ Infrastruktura.

Podpise nameravajo zaradi zaščite podpisnikov predati novemu delavskemu svetu v SŽ Infrastruktura po njegovi ustanovitvi, in ne delavskemu svetu SŽ, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik sindikata železniškega prometa Ivan Šenkiš. Pavlič naj bi, tako Šenkiš, kmalu po začetku zbiranja podpisov zaposlenim sporočil, da deluje v skladu s sklepi sveta delavcev in da svet delavcev na podlagi teh podpisov ne bo razpravljal o njegovi odgovornosti.

Grožnje in šikaniranje?

Po Šenkiševih besedah so bili v času zbiranja podpisov nekateri podpisniki izpostavljeni šikaniranjem in grožnjam, celo z izgubo zaposlitve. Šenkiš je povedal, da se je večina zaposlenih v družbi SŽ Infrastruktura izrekla, da želi imeti svoj svet delavcev, kar je bilo potrjeno tudi na zborih delavcev med 27. in 29. marcem. Ker vodstvo SŽ Infrastrukture po Šenkiševih besedah trdi, da družba nima zaposlenih in da s tem niso izpolnjeni pogoji za ustanovitev sveta delavcev, so v sindikatu pridobili strokovno mnenje, iz katerega izhaja, da na podlagi zakona o delovnih razmerjih z ustanovitvijo odvisnih družb delavci preidejo na te družbe, s čimer so izpolnjeni pogoji za ustanovitev sveta delavcev v družbi.

Sindikata želita Pavliča odpoklicati, ker se je po njihovih besedah med stavko na SŽ javno opredeljeval proti stavkajočim delavcem, ni opravil pomirjevalne vloge, ampak je sodeloval kot član pogajalske skupine delodajalca ter ni preprečil zavajanja s strani vodstva, na podlagi katerega je vlada prekomerno omejila stavko na SŽ, in se kljub pozivu do te omejitve ni opredelil.

Poleg tega Pavliču očitajo, da se ne posvetuje o kadrovskih in socialnih vprašanjih s predstavniki vseh zaposlenih v SŽ, da zlorablja svoj položaj za delovanje proti interesom posameznih skupin zaposlenih v SŽ in da ne opravlja vloge pomirjevalnega organa med poslovodstvom in delavci. Pavlič naj bi sočasno opravljal tudi več nezdružljivih funkcij - delavskega direktorja, sekretarja Sindikata železničarjev Slovenije, predsednika sindikata Solidarnost - in z javnimi nastopi krnil ugled delavcev SŽ.

Proge vse manj vzdrževane?

Proge so ali vzdrževane ali ne, trdi predsednik sindikata vzdrževalcev.
Proge so ali vzdrževane ali ne, trdi predsednik sindikata vzdrževalcev. FOTO: POP TV

Predsednik sindikata vzdrževalcev železniške infrastrukture Roman Jakopič je opozoril, da še ni znana višina finančnih sredstev za vzdrževanje in da se stopnja vzdrževanja močno spušča, s tem pa se tudi raven vzdrževanja prog iz dneva v dan spreminja.

Po Jakopičevih besedah se želijo z vodstvom SŽ pogovoriti o spremembah pogodb o zaposlitvi in drastičnem pomanjkanju delavcev na delovnem mestu progar, predvsem med načrtovano obnovo proge na odseku med Podnartom in Lescami med velikonočnimi prazniki. Želijo si tudi ukrepe za zmanjšanje po njihovem nadpovprečnega absentizma. Ker se te stvari odvijajo prepočasi, v sindikatu razmišljajo o nadaljevanju stavkovnih aktivnosti, kar naj bi se zgodilo še v aprilu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kolo se je zavrtelo, blato, ki je na njem bo po nekaj časa vožnje odpadlo! Če povzamem javne Pavličeve izjave,da