Gospodarstvo

Delavci Elektra Primorska bodo stavkali

Nova Gorica, 13. 01. 2009 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci v Elektru Primorska bodo stavkali, saj dogovori med sindikatom in upravo niso bili uspešni. Poslovanja z občani v času stavke ne bo, morebitne napake pa bodo sproti odpravljali.

V Elektru Primorska bo večina od 510 zaposlenih v sredo med 7.30 in 10.30 stavkala. Sindikat in uprava primorskega elektrodistribucijskega podjetja namreč še vedno nista dosegla dogovora glede stavkovnih zahtev. "Stavki naj bi se pridružili vsi zaposleni. Stavkali bomo med 7.30 in 10.30 na delovnih mestih. Med tem časom poslovanja z občani ne bo, bomo pa poskrbeli za dežurstva in odpravljanje morebitnih okvar," je potek stavke pojasnil predsednik sindikata v Elektru Primorska Valter Vodopivec.

Delavci v Elektru Primorska so nezadovoljni.
Delavci v Elektru Primorska so nezadovoljni. FOTO: POP TV

Sindikatu, ki je dvourno opozorilno stavko pripravil že v decembru, in vodstvu Elektra Primorske se namreč ni uspelo dogovoriti glede treh stavkovnih zahtev. "Pri zahtevi glede 12-urnega počitka med dvema delovnima dnevoma nam je uspelo najti kompromisno rešitev, nerešeno pa ostaja vprašanje glede dežurstev in pripravljenosti na domu ter dviga plač," je poudaril Vodopivec.

Kot je znano, v sindikatu zahtevajo 9,5-odstoten dvig plač, uprava pa ponuja zvišanje plač za dva odstotka. Če se tudi jutri ne bodo dogovorili, bodo delavci 28. januarja delo ponovno prekinili za tri ure, nato pa stavko zaostrili, je še povedal Vodopivec. Več naj bi bilo znanega na jutrišnji novinarski konferenci stavkovnega odbora.

'Skrajno neodgovorne zahteve stavkovnega odbora'

Predsednik sindikata zavaja, ko trdi, da med zaposlenimi uživa večinsko podporo in ima polna pooblastila za pogajanja. Uprava Elektra Primorska

"V kriznih časih, ko našim poslovnim partnerjem grozi val odpuščanj zaradi zmanjšanega obsega poslovanja, se zdijo zahteve stavkovnega odbora skrajno neodgovorne. Pri tem so povprečne plače v družbi višje od republiškega povprečja, podjetniško kolektivno pogodbo pa izpolnjujemo v celoti," se je uprava Elektro Primorske odzvala na napovedano stavko. Kot še trdijo v upravi, je bilo na strani sindikatov ves čas pogovorov čutiti nepripravljenost do dogovora.

Po trditvah vodstva Elektro Primorske je "izsiljevanje predsednika sindikata med pogajanji večkrat že prešlo na osebno diskreditiranje članov poslovodstva in predsednika uprave ter poskuse prikazati razmere v družbi kot alarmantne". Opozorili so, da se je decembrske dvourne opozorilne stavke udeležila "komaj polovica zaposlenih".

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vidiber
14. 01. 2009 23.10
Kar naj malo pogledajo v druge sektorje. Bodo videli, da jim gre še vedno lepo. Vse kar je pod okriljem države se sploh ne zaveda dejanskih problemov v času te, tako imenovane "recesije". Sicer pa, če imajo vodstveniki cca 6000 EUR bruto???
andrej69
14. 01. 2009 17.14
saj niso tako slabe