Gospodarstvo

Grozi Parmalatu stečaj?

Milano, 21. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski premier Berlusconi je napovedal, da bo sprejel ukrepe, s katerimi naj bi pomagal iz krize italijanskemu podjetju Parmalat.

Premier Berlusconi je že napovedal, da bo vlada v Rimu na vsak način skušala družbo ohrani pri življenju.

Družbi Parmalat, enemu največjih živilskih podjetij na svetu, grozi stečaj. Italijanska finančna policija je že sprožila preiskavo o dogodkih v podjetju, v katerem so izginile štiri milijarde evrov.

Hčerinska podjetja Parmalata v Braziliji so v minulih letih ustvarila ogromne izgube. Skrbi o tveganih finančnih investicijah pa so se v pravo paniko sprevrnile potem, ko je Bank of America sporočila, da dokumentacija o pologu nekaj manj kot štirih milijard evrov na račun podružnice Parmalata s sedežem na Kajmanskih otokih ni avtentična.

Kam so izginile štiri milijarde evrov?
Kam so izginile štiri milijarde evrov? FOTO: Reuters

Ustanovitelj Parmalata Calisto Tanzi, ki je iz majhne sušilnice pršuta naredil eno najbolj uspešnih živilskih podjetij na svetu, je v ponedeljek odstopil z mesta predsednika uprave podjetja. Nadomestil ga je Enrico Bondi, izkušeni reševalec podjetij iz kriznih razmer, ki je že napovedal kazenski pregon odgovornih za razmere v Parmalatu. "Razmere so zelo resne. Zadnja odkritja so skoraj neverjetna. Vlada se je reševanja zapleta lotila zelo resno. Ukrepali bomo zato, da zaščitimo podjetje, delovna mesta in da povlečemo črto med financami in industrijo. Seveda mora vlada oblikovati pravila, ki bodo v prihodnosti takšne dogodke preprečila," zatrjuje premier Berlusconi.

Izdelki italijanske družbe Parmalat
Izdelki italijanske družbe Parmalat FOTO: POP TV

Vrednost delnic podjetja je v dobrem tednu padla za 3000 odstotkov. V preteklih mesecih so na italijanski borzi večkrat ustavili trgovanje z vrednostnimi papirji Parmalata, po vsaki vrnitvi na trg pa se je padanje njihove vrednosti nadaljevalo. Parmalat je sicer ena najbolj znanih italijanskih blagovnih znamk, podjetje v tridesetih državah zaposluje okoli 35 tisoč ljudi in na leto ustvari 7 in pol milijarde evrov prihodkov.